TEST AV POTETSKRELLERE

Hun blir stående å skrelle og skrelle, bare fordi den er så deilig å skrelle med

Potetskreller-testen er nær ved å sprenge karakterskalen!

Sist oppdatert

Det går an å skrelle en potet på tre sekunder, ved hjelp av kaldt vann og hendene dine. Likevel er potetskreller, eller grønnsaksskreller, et vanlig verktøy i kjøkkenskuffene landet rundt.

Skrelleren kan faktisk brukes til mye annet gøy også, og selvfølgfelig andre grønnsaker. Men denne gangen har vi testet hvor gode de er til å skrelle nettopp poteter.

Og det er Jamie Olivers Speed Peeler som kommer aller best ut, tett fulgt av Gefu Peeler og Allround Peeler.

Viktig med skarpt blad

Veganer og matblogger Jane H. Johansen bruker mye potet i sin matlaging og er en av våre to eksperter i denne testen. Hun mener skarpt blad er svært viktig, og ser det i utgangspunktet som en fordel at bladet ikke er helt fast slik at det kan vippes på vinkelen.

Skrellerne kan hovedsaklig deles opp i dem man holder på skrå over poteten og dem man holder som en ostehøvel man drar mot seg.

Johansen foretrekker egentlig sistnevnte.

- Det gjør den etter min smak enklere å håndtere pluss at den er snill mot håndleddet, sier hun.

Marit Røttingsnes Westlie, som også har deltatt i testen, er ikke like opptatt av formen.

- Det som er viktig for en potetskreller er at den skal skrelle bra og ta den tar passe tykt skall, at den er god å holde i og at det er lett å «komme rundt» hele poteten også på tuppene, mener hun.

Vinnerne gir lange, fine skrell

Skrellerne i denne testen koster alle under 200 kroner. Testvinneren fra Jamie Oliver har en veiledende pris midt på treet: 99 kroner. Den selges blant annet hos Jernia og Traktøren i Norge.

Johansen har faktisk erklært sin kjærlighet til denne skrelleren.

- Det er en fryd å skrelle med denne! Det kjennes som om poteten er ekstremt villig til å la seg skrelle. Smooth!

Hun forteller videre at hun blir stående å skrelle og skrelle, bare fordi den er så deilig å skrelle med.

Jamie Oliver etterfulges tett av testens dyreste skreller fra Gefu, som er Marit Røttingsnes Westlies favoritt.

- Den gir kjempelange, fine skrell og testens desidert tynneste skrell, forteller hun.

- Ubrukelig

Det er langt bedre omtale en testens taper får. Her brukes ord som «mareritt» og «traumer».

- Den ser jo tøff ut, men det hjelper ikke når den føles helt ubrukelig å skrelle med, sier Westlie om skrelleren fra Normann Copenhagen.

Den får derfor terningkast 1.

Skrelleren selges hos Rafens og kjedeleder Marit Gatevold er enig i at det ikke er den beste skrelleren i deres sortiment.

- Rafens har rundt ti potetskrellere som vi fører, da mange har sine personlige favoritter. Vi anbefaler alle å finne sin favoritt, og lar derfor kundene teste de ulike skrellerene i butikken før dette viktige kjøkkenredskapet skal velges. I Rafens er vi først og fremst opptatt av funksjonalitet, og våre anbefalinger er derfor disse Victorinox Rex, tynnskreller fra Gefu og Victorinox med nylonhåndtak. Skrelleren fra Normann Copenhagen har imidlertid et morsomt design, og er derfor en favoritt blant flere kunder på grunn av sitt utseende, forteller hun.

Både Victorinox og Gefu er med i testen, og du kan se resultatene under.

Klassikerne gjorde det dårlig

En kjapp runde blant bekjente viser at mange tyr til den klassiske, enkle potetskrelleren. Det er derfor noe overraskende at de mest vanlige potetskrellerne kom dårlig ut.

Skrelleren Peik, med trehåndtak, fikk terningkast 2. 

- Den er bedre egnet til å fjerne løvetannrøtter fra plenen med, var Jane Johansens harde dom.

Generelt mente testerne at det var vanskelig å lage lange skrell, at den var ineffektiv og at skaftet var for tynt.

- Når det gjelder tynt skaft er det vel litt forskjellig fra hvem som har den i hånden: stor mann eller liten dame. Hvis effektiviteten måles på hvor skarp den er, så er nok det litt forskjellig fra skreller til skreller. Disse er håndslipte, så egentlig er ingen helt like. Hele skrelleren er på mange måter individuelt laget, «for hånd», forteller Svein Lindblom fra Peik Trading.

Han legger til at produksjonen har foregått på samme måte i over 70 år, og skrelleren er totalt over 90 år gammel.

- Kanskje det eneste kjøkkenredskap som fremdeles blir produsert i Norge, sier han.

- Har den av nostalgiske grunner

Den enkle skrelleren fra Aanonsen Jernvare er også svært populær. Den fikk imidlertid terningkast 2.

Kim Breivik ved Aanonsen As er ikke spesielt overrasket og forteller at de sendte den inn til testen fordi Klikk ba om det. Skulle de gitt innspill på forhånd ville den neppe blitt med.

- Dette er en modell som vi har av nostalgiske grunner. Dette er en modell som har vært på markedet helt i fra «gamle dager», fra tiden før man hadde tanke på brukervennlighet og design. Og hvor prisen var det helt klart viktigste. Men de har sitt publikum. Det at de koster en fjerdedel av prisen i forhold til andre, gjør vel at den kanskje blir kjøpt inn for å ha den liggende på steder hvor den blir lite brukt, som hytta eller campingvogna. Den koster jo så lite.

Han legger til at den er fullt brukbar.

- Du kan faktisk skrelle med den, uten problemer. Men pen er den ikke, heller ikke har den noe godt grep. Den skal tas for det den er, sier han.

Om testen

Produktene er testet av to hobbykokker og matbloggere.

Jane H. Johansen er selverklært «matnerd» og for tiden i ferd med å skrive sin første kokebok for Cappelen Damm. Etter å ha vært vegetarianer i 15 år gikk hun over til vegansk kosthold i 2009. På samme tid startet hun matbloggen Veganmisjonen.

Marit Røttingsnes Westlie jobbet tidligere med markedsføring, men startet matbloggen Fru Timian fra hun flyttet fra hovedstaden til Rakkestad. Hun er opptatt av å lage ujålete, ukomplisert og umåtelig god mat.

Ingen av testerne er profesjonelle kokker, men bruker potet i det daglige.

De har testet produktene som en del av sin vanlige matlaging over flere dager. De har deretter vurdert produktene opp mot kriteriene effektivitet, uforming (design) og rengjøring.

Disse kriteriene er vektlagt forskjellig, der effektivitet og utforming teller mest. Terningkastet er beregnet ut ifra dette.

Les også:

Slik tar du potetene i vaffeljernet

Sitron, salt og olje redder kjøkkenbenken

Dette prøver apparatene å fortelle deg

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2015, og sist oppdatert 27/02 2018.

Les også