Innredningstips

Interiørarkitekten ominnredet hele boligen

Etter femten år med furu orienterte huset seg mot internasjonale interiør- og arkitekturstrømninger.

KONTRASTER I TRE: Kjøkkenet i annen etasje er laget av blant annet sort, beiset heltre eik. Dansk, lys eik på gulvene og kvistfri kjernevedfuru i deler av himling. Både gulv- og himlingsbord har not og fjær, og de er lagt med uike bredder. Overflatene er behandlet med henholdsvis hvitolje og såpe.

KONTRASTER I TRE: Kjøkkenet i annen etasje er laget av blant annet sort, beiset heltre eik. Dansk, lys eik på gulvene og kvistfri kjernevedfuru i deler av himling. Både gulv- og himlingsbord har not og fjær, og de er lagt med uike bredder. Overflatene er behandlet med henholdsvis hvitolje og såpe. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Publisert Oppdatert
FRA FURUTIDEN: Bilde fra før fornyelsen av huset fra 1994.

FRA FURUTIDEN: Bilde fra før fornyelsen av huset fra 1994. Foto: FOTO: Kirsti Skulberg

- Etter femten år med interiører preget av den typiske norske furustilen ønsket eierne å frigjøre seg fra dette velkjente stiluttrykket, og de kastet blikket mot mer internasjonal design og interiør, sier interiørarkitekt, master i arkitekturvern MNIL Kirsti Skulberg.

Hennes arbeid med villaen i Kongsberg er som et av få private interiørprosjekter valgt ut til å frontes i NIL (Norske Interiørarkitekteres Landsforbund) sin årbok for 2011.

Hun har tidligere også utført slike omfattende ominnredningsprosjekter.

Arkitektens nye grep

Skulberg henviser til at furu og behandlingen av dette materialet i moteinteriørbildet har kommet og gått - og fulgt premisssene for den gjengse smak.

- Sammen med arkitekt MNAL Finn Bjørtuft og eierne så vi på flere nye planløsninger da den modernistiske trevillaen skulle utvides og ominnredes, forteller Skulberg til Bonytt.no.

Det var blant viktig å avklare hva den eksisterende konstruksjonen og arkitekturen fra 1994 tålte.

- Vi dristet oss til å åpne opp flere rom og romsoner og dytte vegger og tak i vegger utover i flere retninger, utdyper interiørarkitekten.

Arkitekt Bjørtufts ansvar var blant annet å samle opp alle disse endringene og manøvrere konsekvensene av alle forslagene til et samlende, helhetlig formuttrykk.

RETT TIL TOPPS: Fra trappen i hallen går ferden rett opp til kjøkkenet med de mørke eikefrontene. Legg merke til de gjennonførte detaljene i trappen.

RETT TIL TOPPS: Fra trappen i hallen går ferden rett opp til kjøkkenet med de mørke eikefrontene. Legg merke til de gjennonførte detaljene i trappen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Fra furu til minimalisme

RENSKÅREN: Deler av himlingen er utført i kjerneved furu. Noen bord er brede, andre smale.

RENSKÅREN: Deler av himlingen er utført i kjerneved furu. Noen bord er brede, andre smale. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Trappen fra 1994 var enkel og solid og kunne godt blitt pusset opp for å gjøre utmerket tjeneste i mange år fremover.

Men ettersom mye av det opprinnelige inventaret forsvant, ble det besluttet å erstatte den med en ny.

Trappen har en underliggende, midtstilt vange og trinn og håndløper i svartbeiset eik.

Rekkverket som gir en tilnærmet gallerieffekt oppe, og som sikrer begge sider av trappen, er laget av 12 mm herdet, laminert glass. Det er boltet fast i enden av trinnene.

På gulvet i den store, åpne hallen i første etasje foreskrev Skulberg pillarguri skifer. Steinen matsjer interiøret for øvrig og den "flyter" i samme nivå ut på overbygd terrasse - og videre til et utvendig inngangsparti.

Åpner rommet

HØY PÅ DESIGN: Med et trapperom som åpner for lyset og et tilstøtende "glassgalleri" åpnes rommene for lyset. Italienske lampeklassikere og designmøbler kler rommet. Lys eik på gulvet.

HØY PÅ DESIGN: Med et trapperom som åpner for lyset og et tilstøtende "glassgalleri" åpnes rommene for lyset. Italienske lampeklassikere og designmøbler kler rommet. Lys eik på gulvet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

HØYREIST: I første etasje ser vi hvordan trappa med en midtstilt vange er konstruert. Mørk Pillarguri skifer på gulvet.

HØYREIST: I første etasje ser vi hvordan trappa med en midtstilt vange er konstruert. Mørk Pillarguri skifer på gulvet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Jeg synes dette prosjektet viser kompetansen til norske arkitekter- og interiørarkitekter på en utmerket måte, sier Lars Elton, kunst- og arkitekturnamelder i VG.

- Ombyggingen av Kongsbergvillaen fra 1994 har flere grep som åpner opp og øker romopplevelsene i huset, sier Lars Elton. Han er kunst- og arkitekturanmelder i VG og redaktør for årboken til  NIL, Norske Interiørarkitekters Landsforbund.

- Ombyggingen av Kongsbergvillaen fra 1994 har flere grep som åpner opp og øker romopplevelsene i huset, sier Lars Elton. Han er kunst- og arkitekturanmelder i VG og redaktør for årboken til NIL, Norske Interiørarkitekters Landsforbund. Foto: FOTO: Ida Festervoll/NIL

Han mener at både hovedgrepet med trappen som er plassert og utført slik at den åpner rommet, og den vakre detaljeringen av den, taler i grunnen for seg selv.

- Badet fremstår også som et av de bedre, presise interiører jeg har sett på lang tid, kommenterer eksperten.

Bad i særklasse

Badet tar opp den minimalistiske tråden vi ser i kjøkken og bad, men her er innredningen endel varmere.

TRAPP TIL GLEDE: Nedefra ser vi hvordan trappa med de mørke eiketrinnene står midt i rommet som en skulptur. Det mørke gulvet "flyter" ut av huset og til terrassen.

TRAPP TIL GLEDE: Nedefra ser vi hvordan trappa med de mørke eiketrinnene står midt i rommet som en skulptur. Det mørke gulvet "flyter" ut av huset og til terrassen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

FRA TO KANTER: Store vinduer til begge sider slipper dagslyset inn i hele baderommet.

FRA TO KANTER: Store vinduer til begge sider slipper dagslyset inn i hele baderommet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

FRITT FREM:  Det er tilgang til badekaret fra alle kanter. Herfra er utsyn, men ikke innsyn.

FRITT FREM: Det er tilgang til badekaret fra alle kanter. Herfra er utsyn, men ikke innsyn. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

ET GJENNOMTENKT INTERIØR: Dette er et rom preget av en enkel og ren innredning, og et sofistikert lyssystem.

ET GJENNOMTENKT INTERIØR: Dette er et rom preget av en enkel og ren innredning, og et sofistikert lyssystem. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Gulv og vegger er kledd med kalkfarget marmor, perlemor og glassfliser i store mosaikkfelt.

SKAP DEG: Så ryddig kan et et eget høyskap gjøre baderommet.

SKAP DEG: Så ryddig kan et et eget høyskap gjøre baderommet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Ellers prydes flater av satinert glass og såpebehandlet eik. De fremhever det kritthvite porselenet - her skal det være hvitt, rent og innbydende. I tillegg har baderommet vinduer fra gulv til tak - i begge ender av værelset.

- Disse store lysåpningene slipper utelyset inn på det vakre steingulvet i badet og skaper bløte skyggeoverganger, sier Skulberg.

Hun legger til at på kvelden kan innfelte lyskilder i vegg og ved gulv i dusjen, plus diverse dekorative lamper skape dempete, men likevel oppsiktsvekkende lysvirkninger i rommet.

Denne belysningen er også planlagt for å fremheve den såkalte teksturen, altså materialiteten i de ulike overflatene som kler både vegger og tak.

Les også:

Alt du trenger å vite når du skal bygge terrasse

Er dette Stavangers mest gjennomførte bolig?

DELIKAT: Med såpebehandlet eik og skinnende glassmosaikk fremheves det hvite, blanke porselenet.

DELIKAT: Med såpebehandlet eik og skinnende glassmosaikk fremheves det hvite, blanke porselenet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

ELEGANT: Glassmosiakkfliser i store felt har en sterk, dekorativ virkning.

ELEGANT: Glassmosiakkfliser i store felt har en sterk, dekorativ virkning. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

STÅL OG GLASS: Store skyvedører skjermer rommene innenfor på en diskre måte.

STÅL OG GLASS: Store skyvedører skjermer rommene innenfor på en diskre måte. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

De beste hagetipsene

Slik får du en ryddig gang

Vil du inspireres? Her er over 1000 interiørbilder

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag