Tilbygg på hytte

Hytta ble utvidet i alle ender

Da 70-talls hytta skulle bygges på, var Hyttelivs arkitekt Kjersti Thoen opptatt av at den skulle beholde sin opprinnelige form.

FØR OG ETTER: Hytta ble større og mer funksjonell med tilbygg i hver ende.

FØR OG ETTER: Hytta ble større og mer funksjonell med tilbygg i hver ende. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Publisert Oppdatert
FØR: Hytta før tilbygget i hver ende.

FØR: Hytta før tilbygget i hver ende. Foto: FOTO: Privat

FORLENGET HYTTE: Slik ble hytta etter at Hyttelivs arkitekt hadde tegnet forslag til tilbygg.

FORLENGET HYTTE: Slik ble hytta etter at Hyttelivs arkitekt hadde tegnet forslag til tilbygg. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Oppussing og utvidelse av hytta hører med til hverdagen for mange hytteeiere.

Etter at de hadde kjøpt hytta i 2005, forstod familien ganske raskt at de måtte bygge på og oppgradere hytta.

Fire år etter kjøpet var alt ferdig.

Da hadde hytta blitt to meter lengre i den ene enden og én meter lengre i de andre, samt at den hadde fått et nytt inngangsparti med bad og bod.

Magasinet Hyttelivs arkitekt, Kjersti Thoen, har tegnet prosjektet, og det har vært til familiens fulle tilfredshet.

- Det ble akkurat slik arkitekten foreslo.

- Helt på spikeren; større stue, større soverom, nytt bad og større gang, forteller familien.

STØRRE SOVEROM: Soveromsdelen i den ene enden av hytta ble utvidet med én meter, som gjorde at soverommene ble mer rommelige.

STØRRE SOVEROM: Soveromsdelen i den ene enden av hytta ble utvidet med én meter, som gjorde at soverommene ble mer rommelige. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Naturlig utvidelse

NY GANG: Tilbyggsprosjektet førte til et nytt inngangsparti, som blant annet ga plass til nytt bad (dør til høyre).

NY GANG: Tilbyggsprosjektet førte til et nytt inngangsparti, som blant annet ga plass til nytt bad (dør til høyre). Foto: Foto: Bård Jørgensen

Hytta ligger høyt oppe i en åsside, og familiens opprinnelige tanke var at hytta skulle utvides ut mot dalen nedenfor, i en terrassert løsning.

Arkitekten foreslo imidlertid å bygge ut bakover og til sidene for å få et mest mulig helhetlig preg.

Når man ser hytta nedenfra, er det heller ikke noe som avslører at den ble påbygget for et drøyt år siden.

Den lange og slanke bygningskroppen strekker seg ut som om den alltid har ligget der.

Totaloppussing

Under ombyggingen ble det meste av det gamle interiøret rensket ut.

I stua og kjøkkenet ble det gamle furugulvet byttet ut med et i eik, mens gulvene i soveromsavdelingen ble slipt.

Nytt bad

FØR: Slik så hytta ut før utvidelsen

FØR: Slik så hytta ut før utvidelsen Foto: Ill.: Kjersti Thoen

ETTER: Slik ble hytta seende ut etter utvidelsen.

ETTER: Slik ble hytta seende ut etter utvidelsen. Foto: Ill.: Kjersti Thoen

Med det nye inngangspartiet kom også et nytt, etterlengtet bad.

- Opprinnelig var det ikke innlagt vann, så da tilbygget ble planlagt, var det naturlig å legge det inn, blant annet fordi det ble ført frem vann til nabotomta. Det nye badet er kanskje det vi er aller mest fornøyd med.

I soverommene og oppholdsrommet ble de tregule veggene overmalt med en lys farge, noe som var en omfattende jobb.

Først ble det lagt på to lag med sperregrunn for å skjule kvistene, og deretter to lag med veggmaling.

NYTT BAD: Det nye inngangspartiet ga plass til et nytt bad, som ga hytta et løft rent bruksmessig.

NYTT BAD: Det nye inngangspartiet ga plass til et nytt bad, som ga hytta et løft rent bruksmessig. Foto: Foto: Bård Jørgensen

I gangen ble det valgt skifer på gulvet, fordi det var mest robust.

Mer omfattende enn planlagt

Etter ombyggingen har hytta vokst fra 58 til 90 kvadratmeter, men selve byggeprosessen ble mer omfattende og dyrere enn planlagt.

Inngangspartiet ble bygget vinkelrett på den langstrakte hyttekroppen. Det måtte av belastningsgrunner utføres med flere målbygde takstoler montert inn på eksisterende hyttetak, som var et luftet kaldloft. Det har medført at den nye gangen og det nye badet har fått flatt innertak.

LENGRE STUE: Stuen ble utvidet to meter. Opprinnelig sluttet den ved takbjelken.

LENGRE STUE: Stuen ble utvidet to meter. Opprinnelig sluttet den ved takbjelken. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Videre måtte hytta også rettes opp. Den står på pilarer og disse hadde seget litt siden den ble bygget på 1960-tallet. I tillegg ble den gamle verandaen fjernet, fordi den var råtten.

Utover dette ble gamle vinduene og ytterdøren erstattet med nye og energisparende løsninger.

Til slutt ble shingel og takrenner byttet ut for å få et helhetlig og varig yttertak uten overganger.

Standardheving førte til hyppigere besøk

Det gamle kjøkkenet ble også byttet ut, så nå har hytta fått en standard som har ført til at den blir mer brukt.

Det er ti sengeplasser i hytta, og det betyr godt med venneplass for familien på fem.

Les også:

LYST: Det mørknede panelet i hytta ble først overmalt med to strøk sperregrunn og så to lag med veggmaling.

LYST: Det mørknede panelet i hytta ble først overmalt med to strøk sperregrunn og så to lag med veggmaling. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Økte trivselen på hytta med nytt tilbygg

Nytt liv i gammel hytte

Hytta pusset opp til storfamilien

Endelig - her kommer Theo

NYTT KJØKKEN: Opprinnelig var planen at hytta skulle bygges ut, men mye av interiøret ble også skiftet ut med nytt, som blant annet kjøkkenet.

NYTT KJØKKEN: Opprinnelig var planen at hytta skulle bygges ut, men mye av interiøret ble også skiftet ut med nytt, som blant annet kjøkkenet. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag