Arkitektur: Renovert og modernisert bolig

Gammel hytte ble til rustikk familiebolig

Et av San Franciscos eldste bygg har gjort om til en moderne familibolig med rustikke elementer.

MODERNE OG RUSTIKK: Den gamle hytta fra 1860 har blitt modernisert og forstørret, med gjenomgående bruk av de originale materialene

MODERNE OG RUSTIKK: Den gamle hytta fra 1860 har blitt modernisert og forstørret, med gjenomgående bruk av de originale materialene Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Publisert Oppdatert
PLANTEGNING

PLANTEGNING Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

GLASS: På baksiden av huset har arkitektene bygget på et glasstårn

GLASS: På baksiden av huset har arkitektene bygget på et glasstårn Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

En av San Franciscos eldste boliger, en gammel hytte fra 1860, sto ubrukt og i dårlig stand i årevis. Da en familie kjøpte hytta og ønsket å bygge den om til en bolig, kontaktet de arkitektene Feldman Architecture.

De tok på seg oppgaven å reparere, forstørre og modernisere det lille, mørke huset. Det var viktig for arkitektene å beholde den rustikke og gamle sjarmen til bygningen.

- For å oppnå det beholdt vi fasaden og den eksisterende strukturen, forklarer Hannah Brown fra Feldman Architects til Bonytt.no.

- Deretter bygde vi på et moderne, men diskret tilbygg i form av en smal, ti meter lang vinge med garasje, soverom og kontor på to plan.

Mye lys

Taket og overetasjen på det originale bygget ble fjernet for å skape en sentral lyskilde over kjøkkenet og stuen, og de store nye vinduene gir en åpning og forbindelse ut til bakgården.

- Vi har varsomt blandet røffe steiner med treverk, glass og metall, forklarer Brown. Disse materialene pustet nytt liv i den forsømte bygningen.

Tilpasset terrenget

Fra gaten har renoveringen av bygget hatt liten påvirkning på fasaden i forhold til området rundt og omgivelsene.

- Vi ønsket å holde oss til de ulike reguleringene som gjelder i nabolaget. Men baksiden av huset har fått et overraskende element i form av et glasstårn som kapsler inn det to etasjes kontoret.

ORIGINAL FASADE: Det var viktig for arkitektene at fremsiden av huset var tilpasset området rundt

ORIGINAL FASADE: Det var viktig for arkitektene at fremsiden av huset var tilpasset området rundt Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

MODERNE: Baksiden av huset har et mer moderne uttrykk med mange store deler i glass

MODERNE: Baksiden av huset har et mer moderne uttrykk med mange store deler i glass Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

MIKS: Boligen har en frisk miks av gammelt og nytt, og de moderne stolene er en tøff kontrast mot det rustikke treverket

MIKS: Boligen har en frisk miks av gammelt og nytt, og de moderne stolene er en tøff kontrast mot det rustikke treverket Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

GAMMELT TREVERK: Både bordet og benken på kjøkkenet er gammelt treverk fra den opprinnelige hytta.

GAMMELT TREVERK: Både bordet og benken på kjøkkenet er gammelt treverk fra den opprinnelige hytta. Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

MODERNE INNSLAG: Le Klint lampene er et moderne og friskt innslag på kjøkkenet.

MODERNE INNSLAG: Le Klint lampene er et moderne og friskt innslag på kjøkkenet. Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gjenbruk

Arkitektene har bevart mange originale deler av huset, og gjenbruk har vært en viktig faktor under renoveringen.

- Det har hjulpet oss å holde både kostnadene og forbruket av materialer nede, forklarer Brown. - Det sørger også for en påminnelse om den gamle hytta og hvordand den så ut. Det er hyggelig å kunne bevare litt av den gamle sjelen og sjarmen.

Gammelt treverk

På hovedbadet er både servanten og badekaret laget av gammelt treverk fra den originale hytta. Det mørke treverket gir en lun og rustikk følelse i boligen som ellers har blitt modernisert med bruk av stål og glass.

- Stuen har blitt romsligere og det åpne gelenderet på trappen, og i overetasjen, gir et luftig inntrykk og et samspill mellom oppe og nede, avslutter Brown. Det ble integrert åpne skap og hyller for lagring og utstilling av familiens kunstsamlinger.

Les også:

MYE LYS: Ved å fjerne taket skapte arkitektene gode lysforhold og en forbindelse til overetasjen

MYE LYS: Ved å fjerne taket skapte arkitektene gode lysforhold og en forbindelse til overetasjen Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

KONTOR: Det nye kontoret strekker seg over to plan

KONTOR: Det nye kontoret strekker seg over to plan Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

OPPBEVARING: Arkitektene har sørget for nok oppbevaring ved å sette inn flere innebygde skap i boligen.

OPPBEVARING: Arkitektene har sørget for nok oppbevaring ved å sette inn flere innebygde skap i boligen. Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

LUFTIG TRAPP: Det åpne gelenderet i trappen gir et luftig inntrykk

LUFTIG TRAPP: Det åpne gelenderet i trappen gir et luftig inntrykk Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

BAD: På badet har arkitektene brukt gammelt treverk fra hytta på servanten og badekaret

BAD: På badet har arkitektene brukt gammelt treverk fra hytta på servanten og badekaret Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Her ligger de kuleste interiørbildene

BARNEROM: På barnerommet har de innredet med friske farger

BARNEROM: På barnerommet har de innredet med friske farger Foto: FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Dette er en skikkelig jenteleilighet

Vil du være oppdatert på interiør- og boligstoff? Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev.

Disse bilversjonene bør du styre unna

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag