Maletips

- Du har bare 3-4 minutter på deg

Skal du male hjemme? Da bør du unngå disse tabbene.

BOMMER: Det er ikke så lett å male som du tror. FOTO: Colourbox
BOMMER: Det er ikke så lett å male som du tror. FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Få ting er så effektive når det gjelder å friske opp et rom, en vegg, gamle møbler eller loppisfunn som maling. Det er uten tvil den raskeste og som regel også den rimeligste måten å forandre ting på, og er såpass rett frem og forståelig at selv de med 10 tommeltotter kan klare å henge med.

Men selv om maling i teorien er ganske så rett frem og lite komplisert, så finnes det ifølge nettavisen Huffington Post absolutt fallgruver. Her er noen av de mest vanlige feilene du gjør når du går i gang med et maleprosjekt hjemme:

1. Du kjøper billige malekoster

Jo da, det kan være fristende å spare noen kroner når du skal kjøpe utstyr til malejobben – men om du vil ha best mulig resultat – ja, da lønner det seg å legge noen kroner i skikkelige koster og malepensler. Og er du flink til å rengjøre etter bruk, kan du trøste deg med at du vil kunne ha kostene i årevis.

- Vil du ha et profesjonelt resultat, nytter det ikke å kjøpe bruk-og-kast børster, forklarer Huffington Post.

- Her må det kvalitetsutstyr til.

Kristian Sørli hos Fargerike er enig.

- Gode pensler vil nok helt sikkert gi deg en både jevnere og bedre resultat, forklarer Sørli til Klikk Bolig.

- Gode børster vil du kunne ha lenge og bruke om og om igjen. Problemet med mange av de helt billigste børstene er at de vil miste hår og dermed ikke male jevnt på overflaten.

TABBER: Du gjør vel ikke disse tabbene når du skal male hjemme? FOTO: Colourbox
TABBER: Du gjør vel ikke disse tabbene når du skal male hjemme? FOTO: Colourbox

2. Du dekker ikke til gulv og møbler nok

Det er lett å tenke at "hvor mye søl kan det egentlig bli?", og droppe å dekke alt som dekkes kan når man skal male. Det kan bli en kostbar bommert.

Velg riktig pensel til jobben

Flate pensler

Til flate flater brukes en flat pensel. Jo større flate - dess større pensel. En bred og flat pensel kan også brukes som etterstryker for å glatte ut struktur fra påføring med rull. Flat pensel er den mest universelle - den kan brukes til det meste av malejobber innendørs.

Runde pensler

En rund pensel har et hulrom midt i busten. Den fungerer som malingreservoar, og gjør at du kan male lengre før du må dyppe. Runde pensler er spesielt gode til å male profilert treverk og skarpe kanter, siden utformingen av busten gjør at penselen ikke skraper vekk malingen fra kanten på samme måte som en flat pensel ville gjøre.

Ovale pensler

Med en oval pensel kan du male med den brede siden på store flater, og med den smalere trangere steder. Du får med andre ord to muligheter med det samme verktøyet.  Ovale pensler har stor kapasitet og kan brukes til det meste.

Skrå pensler

Med skrå pensel kan du male tett opp mot hjørner og vinkler, uten å endre håndens vinkel. Det gjør at retningen på penselstrøkene i den våte malingen ikke endres underveis, hvilket minimerer behovet for justering etter påføring. Finishen blir flottere raskere, med andre ord. Skrå pensler er spesielt egnet til avgrensede flater og detaljer.

Etterstryker

En etterstryker (fordriver) er en spesialpensel som er bred og meget flat. Den brukes for å jevne ut penselstriper og for å fjerne uønsket rullestruktur i den våte malingen. Etterstrykeren er lite egnet som vanlig pensel fordi den er tynn og tar opp lite maling.

Panelrull

Påfør med rull der du kan - pensel der rullen ikke kommer til. En 10 cm rull for jevne flater kan brukes til all påføring av maling på panel, lister, sprosser og mindre flater innendørs. Til større flater brukes 18 eller 25 cm rull. Glatt ut uønsket struktur med flat pensel eller etterstryker.

(Kilde: Ifi.no)

- Maling ender titt og ofte opp der hvor man absolutt ikke trodde det kunne nå eller bli søl, forklarer nettavisen.

- Vil du gjøre jobben skikkelig, dekker du til alt som må dekkes før du i det hele tatt åpner malingsspannet.

Chera Westman hos Ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør) er enig:

- Dekkplast eller malefilt får du kjøpt hos byggevareforretninger eller malingsbutikker, og det er en investering du ikke kommer til å angre på, forklarer Westman til Klikk Bolig.

- Jeg vet at mange malemestre anbefaler malefilt særlig, da filten holder seg stødig på gulvet uten å gli, og baksiden er  dekket i plast, noe som gjør at selv om du skulle søle maling, så trekker det ikke gjennom på gulvet.

3 Du kjøper 10-liters spannet med en gang

Du har studert fargekart og lest interiørmagasiner på sengen og kjenner deg 110% sikker på at det er nettopp den grønnfargen du vil male på soverommet.

Men når det kommer til farge på malingen, bør du ikke være så skråsikker at du løper ut og kjøper det største malingsspannet med en gang, råder ekspertene.

- Det er ikke så lett å se fra et fargekart hvordan fargen egentlig vil ta seg ut på veggen din, forklarer Westman.

- Farger kan se helt forskjellige ut under ulike lys- og skyggeforhold, hvilke andre farger du har i rommet og hvordan overflaten på veggen du skal male er.

Da kan det være greit å kjøpe med seg en prøvestørrelse hjem først.

- Det kan nemlig bli dyrt å male hele rommet før du sjekker hvordan fargen egentlig ser ut hjemme hos deg, sier Sørli.

4. Du dropper forberedelser

Når det gjelder maling, burde du alltid starte med et så blankt og rent kanvas som mulig råder Huffington Post.

- Vask veggene og sørg for at alt reparasjonsarbeid er unnagjort før du skal male.

Sørli er enig.

- Veggen bør være ren, tørr og hel når du skal gå i gang med å male, ellers kan du fort ende opp med et ujevnt og klumpete resultat.

5. Du bruker malingsrullen feil

Her er det mange som synder mener ekspertene – og ender opp med et heller dårlig resultat.

- Ikke overfyll rullen med maling, det er første bud. Det blir det bare gris av, forklarer Westman.

Den beste måten å gjøre det på er å være raskt ute, for vannbasert maling tørker fort, og ikke ha på verken for mye eller for lite maling på rullen.

- Kjør rullen lett, men fast over overflaten du skal male, råder Westman.

- Og for all del ikke trykk den ned eller legg press på, da vil du ende opp med for mye maling på veggen, som helt sikkert vil dryppe og renne.

6. Du maler om sommeren

Det er klart det er fristende å bedrive oppgraderinger på hjemmefronten på vår- og sommeren, når solen skinner og du kan holde dører og vinduer åpne.

Men det er ikke det smarteste du gjør mener ekspertene – særlig om det er panel og treverk du skal male.

- Panelmaling får uten tvil best resultat om temperaturen er lav, forklarer malermester Terje Ringdal til Klikk Bolig.

- Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne. Maler du i februar/mars, minsker sjansen for krympesprekker.

GJØR DET RIKTIG: Sjekk hva ekspertene har å si om hva du må huske på når du maler. FOTO: Colourbox
GJØR DET RIKTIG: Sjekk hva ekspertene har å si om hva du må huske på når du maler. FOTO: Colourbox

Grunnen til dette, forklarer malemesteren, er at det på etterjulsvinteren gjerne har vært kaldt lenge, og man har fyret inne i hele perioden.

- Da har panelet fått krympa fra seg. De varmere månedene som kommer etterpå vil treverket trekke til seg fukt og ese ut.

7. Du tar pauser i jobben

Jo da, det er slitsomt både for rygg og skuldre å male vegger, men det kan lønne seg å få hjelp til jobben – for pauser burde man først ta når veggen er ferdig malt.

- Husk på at maling tørker raskt, gjerne raskere enn du tror, advarer Sørli.

- Bruker du lang tid på å gjøre deg ferdig, eller tar en pause og kommer tilbake igjen, vil deler av veggen tørke i mellomtiden, og du vil ende opp med et resultat som er både ujevnt og sjoldete.

Tiden man har på seg om resultatet skal bli bra, er ikke lang.

- Du har bare 3-4 minutter på deg til å lage flott finish før malingen er for tørr, forklarer hun.

8. Du vasker ikke kostene

Glemmer du dette, må du mest sannsynlig ut og kjøpe nye koster neste gang du skal male.

- Kostene skal vaskes med en gang man er ferdig med å male, forklarer Sørli.

- Rens i varmt vann, og la gjerne også ligge i bløt over natten.

Westman er enig.

- Vanntynnbar maling, som jo mesteparten av interiørmaling er i dag, kan fint skylles ut av penslene med bare rent lunkent vann. Og så er det viktig å også la børsten få tid til å tørke før man pakker dem vekk til neste gang.

RETT UTSTYR: Det lønner seg å sørge for at man har utstyret i orden når man skal male. FOTO: Colourbox
RETT UTSTYR: Det lønner seg å sørge for at man har utstyret i orden når man skal male. FOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også