Planlegg oppussing og innredning

De verste oppussingstabbene

XL-møbler til små rom og svarte rom med feil belysning. Her er noen tips som hjelper deg for å unngå de største tabbene.

SVART OG LYST. Et svart bad er kult, men fungerer ikke for alle. Velger du svart, trenger du imidlertid god belysning, ikke minst ved speilet.
SVART OG LYST. Et svart bad er kult, men fungerer ikke for alle. Velger du svart, trenger du imidlertid god belysning, ikke minst ved speilet. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
Sist oppdatert

Først og fremst: Tenk planløsning før du skal pusse opp stort eller bygge nytt. Det er interiørdesignerens første og beste råd.

Nancy Sporsheim fra designbyrået Madalon har sett flere skrekkeksempler på håpløse planløsninger.

- Jeg var på visning i en bolig som hadde en katastrofal planløsning. Det var to små barnesoverom nede og et hovedsoverom oppe. Hva skulle foreldrene med småbarnsrommene nede?

- Alle med barn vet at det er upraktisk, og det kan være farlig ved brann og innbrudd. Og når barna blir større, er rommene nede for trange som ungdomsrom.

Det går an å rette opp de fleste tabber. I dette tilfellet lå det en stor kjellerstue like ved barnerommene slik at disse kunne utvides. En del av kjellerstuen og hallen kunne også benyttes til et foreldresoverom nede.

XL MØBLER. Kjøper du dyre store møbler til små rom, har du gjort feilkjøp. Store rom som dette, trenger store møbler og tepper.
XL MØBLER. Kjøper du dyre store møbler til små rom, har du gjort feilkjøp. Store rom som dette, trenger store møbler og tepper. Foto: FOTO: Espen Grønli

Kult ute, men ikke hjemme

RÅDGIVER. Nancy Sporsheim hos designbyrået Madalon understreker at planløsningen er det viktigste for å unngå interiørtabber.
RÅDGIVER. Nancy Sporsheim hos designbyrået Madalon understreker at planløsningen er det viktigste for å unngå interiørtabber. Foto: Foto: Privat

Lite gjennomtenkte materialvalg er blant tabbegjengangerne. Det som ser kult ut i interiørblader, trenger ikke fungere hjemme hos deg.

- Svarte bad er tøft, men du må tenke gjennom hvilken funksjon ditt bad skal ha. Vil du ha diskotek- eller hulefølelse, så ja, men da krever det ekstra god belysning, ikke minst over og på hver side av speilet.

- Mørke flater absorberer lyset og skaper et innelukket miljø, mens lyse flater reflekterer lyset.

- Det er vanskelig å få lys i alle kroker i et mørkt rom, noe som også bidrar til at rommet virker mindre, sier Nancy Sporsheim

Dyrere i etterkant

Ifølge Lyskultur endrer behovet for lys seg med alderen. 60 watt holder normalt når du er 20 år, 120 watt når du er 40, men runder du 60, må du opp i 360 watt.

- Ta hensyn til dette hvis du skal bygge eller pusse opp en bolig som skal vare lenge. Sørg for at det er satt av nok lyspunkter på plantegningen fra begynnelsen.

- Jeg var nylig i et nytt hus som hadde lyspunktet midt i taket i stuen. Det opplyste feltet ble midt i rommet, men som regel er det ikke der vi nordmenn møblerer.

- For å rette opp fadesen, måtte beboerne hyre inn elektriker for å legge utenpåliggende belysning. Det hadde blitt rimeligere og bedre hvis dette ble gjort under planleggingen.

- Belysning er en kostbar investering, understreker Nancy Sporsheim.

Rommet er til for å brukes

BELYSNING: Dette trenger du ikke gjøre feil på. Pendelen bør være mellom 55 og 70 centimeter fra bordplaten. Sett inn nok lyspunkter før du bygger eller pusser opp, du sparer penger på det.
BELYSNING: Dette trenger du ikke gjøre feil på. Pendelen bør være mellom 55 og 70 centimeter fra bordplaten. Sett inn nok lyspunkter før du bygger eller pusser opp, du sparer penger på det. Foto: FOTO: Helge Eek

- Hva med møbleringsplanen?

- Dersom ikke rommet fungerer slik det skal, er interiørdesignet mislykket uansett hvordan det ser ut. Du må føle deg komfortabel i rommet, og det må fungere til sitt bruk, for eksempel en leseplass og et sted du kan sette fra deg kaffekoppen eller glasset. Det må være gode gangsoner slik at du slipper å åle deg frem i rommet.

- Tenk også oppbevaringsbehovet tidlig, det får du aldri nok av.

- Dyrekjøpte møbeltabber?

- Jeg har vært i hjem som er fylt med "riktige" designmøbler, men beboerne trivdes ikke. De kunne ikke sette fingeren på akkurat hva. I ett tilfelle valgte beboerne å skifte møbler og bruke andre farger i rommet.

Resultatet ble vellykket, men dyrt.

- Du kan imidlertid redde slike interiørtabber rimeligere ved å male eller investere i nye tekstiler.

Størrelsen avgjør

Andre tabbegjengangere er at beboerne kjøper gedigne møbler til små rom eller omvendt når de skal kjøpe nye møbler.

Små sofaer forsvinner i store rom med god takhøyde. Bord og tepper må også samsvare med størrelsen på sofa og stoler.

Er du i den minste tvil når det gjelder planløsninger eller interiør, er det fornuftig å snakke med fagfolk før du investerer.

Det kan lønne seg på sikt.

Slik unngår du de mest vanlige tabbene

  • Planløsninger

Tenk funksjon, boligen skal fungere for alle. Bruk plantegning.

  • Belysning
STORT OPPBEVARINGSBEHOV. Innse det med en gang, du får aldri nok oppbevaringsplass. Sett av mer plass enn du tror, det kommer godt med. Her er det satt opp åpne hyller med plass til kurver. Kurver under sittebenken gir også ekstra plass.
STORT OPPBEVARINGSBEHOV. Innse det med en gang, du får aldri nok oppbevaringsplass. Sett av mer plass enn du tror, det kommer godt med. Her er det satt opp åpne hyller med plass til kurver. Kurver under sittebenken gir også ekstra plass. Foto: FOTO: Espen Grønli

Er det naturlig lys i rommet? Ta hensyn til materialer og hva som skal belyses. Sørg for nok lyspunkter tidlig i prosessen.

  • Møblering

Se på arkitekturen i boligen, passer det med store eller små møbler? Interiøret i rommet må fungere og dekke dine behov. Tenk plassering av møbler, og husk at du aldri får nok oppbevaring.

  • Materialvalg

Velg det som passer for deg og din bolig. Ikke la deg forføre av løsninger som ser kule ut i interiørbladene, men tenk ditt behov.

Les også

Gangen ble tre ganger så stor etter oppussingen

Alt du trenger å vite om kjøkken

Inspirerende bilder av bad i alle stiler

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også