En av høstens store interiørtrender er bruken av overflater i gull og kobber. Produkter og tekstiler med gullimitasjon var stort på interiørmessene i utlandet i fjor, og på «Gave og interiørmessen» i Lillestrøm var det i år tydelig at trenden har nådd hit.

- Vi kommer til å se mye metalliske overflater denne høsten, informerte trendanalytiker Jacob Søndergaard fra den danske Pej gruppen på årets messe.

- Dette er en viktig trend som vi tror vil vare over flere sesonger. Vi vil også se mye bruk av malingseffekter med gull.

Ved å male møbler eller overflater med gullmaling kan du være oppdatert på trendene uten at det koster skjorta.

Gullmaling er gull

En av høstens store nyheter hos Jotun er malingen Lady design Gull/Kobber. Malingen gir deg muligheten til å skape en tidsriktig skimmereffekt i gull/kobber. Du bestemmer selv om resultatet skal ha et transparent uttrykk, eller en tettere og mer industriell effekt.

- Vi begynte å se tendensene i forrige sesong, både på store messer så vel som i trendmagasiner og blogger, forteller Nina Klæboe, Interiør & Fargedesigner i Jotun til klikk.no. Trenden vil nok ikke henge med oss i årevis, men vil alltid se slike trender komme og gå. Det er jo nettopp det som gjør det hele spennende. Jeg tror derimot at levetiden er lenger for flotte, tidløse designikoner som Tom Dixon lamper.

Ulikt resultat

Klæboe tror absolutt at noen vil våge å male en hel vegg.

- Ikke nødvendigvis i heldekkende gull eller kobber, men kanskje i en transparent utgave. Man kan jo både villstryke og lage den robust ved hjelp av en vanlig pose. Man ruller først over, så dytter man posen sammenknytt i hånden opp på, og effekten blir overraskende fin. Men dette er jo et produkt for så mangt, så vi vil helt klart se en del malte møbler og mindre elementer som vaser, rammer og lignende.

gull

GULLVEGG: Tør du å male en hel vegg med gullmaling? Effekten kan gi rommet et skikkelig blikkfang. © FOTO: Jotun/LADY

gull

MYKT GULL: Puter og andre tekstiler med gullfarge og metalliske overflater er hot i høst. © FOTO: Jotun/LADY

Effekt med pensel:

Påfør gullmalingen tilfeldig på veggen i et passe stort område. Fordel så malingen i røffe bevegelser på kryss og tvers med bred pensel.

La gjerne underlagsfargen skinne gjennom på enkelte felter.

gull=

EFFEKT MED PENSEL: Påfør først malingen i røffe bevegleser på kryss og tvers. © FOTO: Jotun/LADY

gull=

BRED PENSEL: Bruk bred pensel og la gjerne underlagsfargen skinne gjennom enkelte steder. © FOTO: Jotun/LADY

gull

RØFFERE: Bruker du pensel får du et tilfeldig og røft uttrykk. Til denne teknikken har de brukt Lady design i to ulike farger: 10509 Gull Effekt og 10510 Kobber effekt. Jotun anbefaler at du bruker den andre fargen før den første er tørr. Dette for å gi et levende resultat. Underlaget er først malt med to strøk Lady pure Color i fargen 5180 Oslo. © FOTO: Jotun/LADY

Effekt med rull

Lady design Gull base påføres med rull. Fordel dekormalingen med bevegelser på kryss og tvers med rullen.

Lag et tilfeldig mønster og skap et unikt uttrykk hvor noen områder får mer farge enn andre. Ulik mengde maling i rullen vil også gi forskjellig effekt.

gull=

EFFEKT MED RULL: Fordel dekormalingen med bevegelser på kryss og tvers med en rull. © FOTO: Jotun/LADY

gull=

GLITRENDE: Effekten gir et vakkert fargespill og skimmer i lyset. Platen er først malt med to strøk Lady Pure Color 9938 Dempet sort. Deretter fikk den Lady Design Gull base. © FOTO: Jotun/LADY

Effekt med pose

Påfør Lady Design 10510 Kobber effekt med en rull, tilfeldig utover overflaten. Du kan også bruke en bred pensel for å stryke ut effektmalingen.

Krøll deretter sammen en plastpose, og bruk denne til å fordele malingen utover. På en større vegg må hele prosessen gjennomføres raskt og effektivt, felt for felt bortover veggen.

gull

EFFEKT MED POSE: Påfør først malingen med en rull, tilfeldig utover overflaten. © FOTO: Jotun/LADY

gull=

MED PENSEL: Du kan også bruke pensel for å stryke ut malingen. © FOTO: Jotun/LADY

gull=

POSE: Bruk en sammenkrøllet pose til å fordele malingen utover. Som underlag er det brukt to strøk med Lady Pure Color 4625 Nordisk Hav, og deretter Lady Design 10510 Kobber effekt. © FOTO: Jotun/LADY

Gull på topp

- Gull og andre skinnende metaller, kobber og messing har virkelig toppet sin popularitet denne høsten, sier Solveig Grøvle fra Norske interiørblogger til klikk.no. Og vi elsker alt som glimrer, legger hun til.

Hun har ennå til gode å se en hel vegg i gullmaling, og tror muligens at det blir litt voldsomt, selv om det i dag er svært enkelt å male over når man blir lei.

- Det er særlig detaljer vi ser i gull og de andre metallene, sier Grøvle. - Gullspray er en superenkel måte å oppdatere nips og ting du ønsker å gi nytt liv. Se hvordan Monica Furu med bloggen Mollys Bubble, har sprayet to hvite tallerkener halvveis med gullspray.

Gull

GULLDETALJER: Bloggeren Mollys Bubble har på trendy vis laget gulldetaljer på to tallerkener. © FOTO: Mollys bubble

gull

GULL OG KOBBER: Gull og kobbereffekter og overflater er hot i høst. Se hvordan du kan gjenskape trenden hjemme hos deg selv. © FOTO: Jotun/LADY

La veggen ruste

Med nye produkter på markedet kan vi male med ekte metallfragmenter. Å omvandle en vanlig vegg til en rusten stålplate, en trekrakk til en bronseditto eller gi kjedelige lysestaker en vakker kobberpatina vil nå kreve noen få timers arbeid med pensel og en serie nye malingsprodukter, skriver ifi.no.

Drøbak-baserte oljeprodusent Brynsløkken har lansert første produkt i en malingsserie med tre ulike behandlinger: metalleffekt, metallisk maling og metallisk struktur, alle fra amerikanske Modern Masters. Serien består av produkter som inneholder ekte metalliske fragmenter. Produktene kan få en flate til å oksidere i løpet av timer ved hjelp av en aktivator, vegger og gjenstander kan få en glinsende metallisk overflate eller en dramatisk metallstruktur.

gull og metall

METALLEFFEKT: Malinger med metalleffekt inneholder ekte metallfragmenter. © FOTO: Chera Westman/ifi.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!