Det ikke bare vinduene som trenger å dekkes til, bruk tekstilene som romdeler eller bruk gardinene som god, gammeldags portier.

- Vær raus med stoffet, sier Jannicke Sveen hos Intag, hun har lang erfaring med tekstiler. Hun sier den største innredningstabben er å bruke for lite stoff slik at gardinene ser "snuppete" ut. Er du raus med stoffet, faller de fint og gir et elegant uttrykk.

- Det lønner seg ofte å fôre. Eksklusive stoffer trenger det kanskje for beskyttelse, men selv rimeligere tekstiler ser bedre ut med et fôr, og gardinene faller tyngre.

- Kan man forandre rommet med gardiner?

- Absolutt. Ved å heve gardinstangen til langt over vinduet i et rom som er lavt under taket strekker du rommet slik at det virker større. Har du anledning til å ha lange gardiner, er det mer stilig enn korte, dessuten gir det bedre romfølelse.

Gardinene dekker veggene på hver side av vinduet. Slik kan man forledes til å tro at vinduet egentlig er større enn det er. Gyngekrakken er fra Vitra.=

DEKKER TIL: Gardinene dekker veggene på hver side av vinduet. Slik kan man forledes til å tro at vinduet egentlig er større enn det er. © FOTO: Sveinung Bråthen

kolonihytte solvang kolonihage, tekstiler innredning=

LINKLEDD VEGG: Liftgardinen er i lin, det samme er veggen på dette soverrommet. © FOTO: Espen Grønli

Du kan bruke tekstiler som romdeler, kle veggene og til og med taket. Men sørg for at stoffene egner seg til sitt bruk.

- Det er flott å trekke tekstil på veggene, men stoffet må tåle lyset slik at det ikke falmer. Du kan også trekke stoff på plater som settes på veggen slik at den ser polstret ut. Bruk gjerne kunstlær for å få det annerledes. Flere leverandører setter papir bak på stoffet slik at du lettere kan sette det opp på veggen,sier Jannicke Sveen.

En annen måte å kle rommet med tekstiler, er å bruke gardinene på en annen måte på badet.

- Har du for eksempel dusj i badekaret, kan du bruke dusjgardin innerst, og en penere bomull- eller polyestergardin utenpå. Slik løfter du hele badeværelset.

Tekstiler, innredning, Intag=

TILBAKE I TID: Her er det brukt mønstrede tekstiler ved inngangspartiet i hallen som en god, gammeldags portier. Fargen i det stormønstrede stoffet tar opp den dempede dør- og veggfargen. Stoffet Morris & Co fra Intag er blant vårens nyheter © FOTO: Produsent

Innredningsserie tekstiler, Larsen tekstiler=

FLORLETT ROMDELER: Tekstiler er ypperlige som romdelere. Heng dem på skinner i taket slik at de lett kan trekkes for eller vekk. Stoffnyheter fra larsenfabrics. com © FOTO: Produsent

Klikk før /etter Bonytthjelpen kjøkken=

MIDTSTILT: Har du smale vinuder uten plass på siden, er liftvarianten plassert inni vinduet helt ypperlig. © FOTO: Margaret M. De Lange

Smarte gardintips

  • Bruk minimum 1,5 ganger bredden på vinduet når du velger bredden på stoffet, da får du sjenerøst inntrykk. Ellers ser det lett knipent ut.Noen ganger mer, alt avhengig av tykkelsen på stoffet.
  • Jo mer stoff, jo bedre lyddemping og skjerming for sollys.
  • Skal du ha det mørkt på soverommet, kan du fôre med lystett stoff. Du får mer luft gjennom en gardin enn en tett rullgardin.
  • Vil du ha lange gardiner, men har panelovn under vinduet, kan du sette på en beskyttelsestang som går rundt ovnen slik at gardinen ikke henger inntil og utgjør en brannfare.
  • Bruker du skjøre tekstiler du liker, men er de utsatt for lys bør du fore dem. Ikke heng dem opp i vinduer med direkte sollys. Silke er blant stoffer som ikke er særlig lysekte.
  • Bor du i byen, kan det være lurt å ha en tynn gardin innenfor den vanlige gardinen. Den skjermer for innsyn om dagen, men gir likevel lys. I trafikkerte områder blir gardinene lett skitne når svevestøvet kommer inn. En tynn innergardin er lett å ta ned, og vaske i maskinen.
niklas hart, wilde otnes, espen tomasgaard, niklas hart, helgesens gate 76=

VEGG AV STOFF: Gardinene trenger ikke kun å dekke vinduet. Lar du gardinene løpe fra vegg til vegg, fra tak til gulv, får rommet en lun atmosfære. © FOTO: Sveinung Bråthen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!