Sirdalen er et populært hytteområde i nærheten av Stavanger-regionen.

Den lille hytta i Sirdalen hadde blitt brukt som utleiehytte i rundt 20 år, før hytteeierne Christian og Anne May Gorgas overtok den i 2005. Det var Christians foreldre som kjøpte hytta på midten av 1980-tallet for siden å leie den ut i 20 år.

Oppussing av utleiehytta

Da Christian og Anne May overtok den var den i ganske dårlig forfatning. Veggene var mørke og gulvet hadde store slitasjeskader. Det bestemte Anne May og Christian seg for å gjøre noe med. Resultatet ble en total forvandling.

Nå er den luftig og lun med en gjennomgående bruk av jordfarger, grønt og naturelementer. Den har dessuten fått flere rom og nytt kjøkken - blant mye annet.

- Vegger og tak var blitt veldig gule, og gulvet var utrolig slitt. Her hadde leietagere løpt inne med ski­sko på beina, og det var stygge merker også på vegger og tak. De mørke veggene gjorde at hytta virket kompakt, forklarer Anne May.

Plantegning av hytte i Sirdalen=

PLANTEGNING © FOTO: Anne May Gorgas

Før og etterbilder av hytte i Sirdalen=

FRA MØRKT OG TRANGT TIL LYST OG ÅPENT: Interiøret på kjøkkenet var mørkt og lite funksjonelt før oppussingen. © FOTO: Privat og Per Erik Jæger

førbilde av hytte i sirdalen

TRANGT: Det gamle kjøkkenet var trangt og upraktisk. © FOTO: Privat foto

Oppusset hytte i Sirdalen vinter 2011. KJøkken fra ikea, pådekket bord=

ÅPENT OG LUFTIG: Det nye, luftige kjøkkenet gir god plass til matlaging. © FOTO: Per Erik Jæger

Oppusset hytte i Sirdalen vinter 2011. KJøkken fra ikea, pådekket bord=

ROMSLIG: Med den nye kjøkken- og stueløsningen har familien Gorgas fått et romsligere, lysere og mer praktisk interiør. © FOTO: Per Erik Jæger

Litt og litt av gangen

Ekteparet gikk straks i gang med en totalrenovering. De bygde på to soverom til, kjøkkenet ble byttet ut og badet ble flunkende nytt. De ønsket også å utnytte plassen mer, og bygde ut hemsen. Den har nå har fått en kombinert loftsstue og lekerom og et ekstra soverom.

De bevarte det gamle furugulvet, slipte det ned og oljet det med eikenøtt. Det gir en rustikk lunhet til interiøret, noe Anne May er fornøyd med.

- Det skal være litt røft på en hytte, og dessuten er det praktisk med tanke på at vi ofte går inn og ut med sko her.

Oppusset hytte i Sirdalen vinter 2011. Stue med sofa og sofabord=

HARMONISKE FARGER: : Anne May har vært opptatt av å innrede med farger og elementer fra naturen. De grå, brune og grønne nyansene skaper et behagelig og harmonisk interiør. Hun bruker elementer som vaser, kurver, lysestaker, puter og pledd til å gjøre interiøret koselig og innbydende. Sofa og bord er fra Ikea, mens de grønne putene og pleddet er danske Svanen & Tyren fra Dfu huset. © FOTO: Per Erik Jæger

Åpnet opp og lysnet

Siden hytta er ganske liten, valgte de å male den helt lys for å skape et mer åpent uttrykk og tilføre lys. Arbeidet har de gjort selv, litt og litt av gangen. Mange av prosessene er dessuten gjort flere ganger, siden de har endret mening om farger underveis. Med to små barn, jobb og studier var det ikke lett å få unna alt på en gang.

- Det har vært knallhardt arbeid. Men jeg er en utålmodig person som liker å få ting gjort. En gang reiste jeg alene opp og malte i 18 timer i strekk, forteller Anne May.

Hun er selv interiørarkitekt oghar et eget firma som heter AMG Interiørdesign.

Før og etterbilder av hytte i Sirdalen

STUSSLIG: Det gamle badet trengte sårt en fornyelse, og det nye badet er nesten ikke til å kjenne igjen. Vegger og gulv har fått nye fliser, og den gamle baderomsinnrednin­gen er byttet ut. Rommet er også forstørret med noen centimeter. © FOTO: Privat og Per Erik Jæger

Inspirasjon fra naturen

Inspirasjonen er hentet fra naturen, og kulørene fra fjell, trær og stein har påvirket fargevalgene på tekstiler, puter, tepper og pledd. Detaljer i brunt og beige som går over i grått harmonerer med fargene fra fjell og jord.

For å bryte med jordfargene, har hun brukt grønt i for­skjellige nyanser som en spennende kontrast.

- Jeg har forsøkt å oppnå en gjennomført stil på de åpne flatene ved å gjenta farger og materialer på ulike steder, sier Anne May.

Hun tilfører det lyse rommet varme ved bruk av reinsdyrskinn, ull og mørkebrune detaljer som henter opp fargen fra bjelkene. Rundt i hytta er det dekorert med bjørkekvister.

- Jeg er glad i farger og materialer fra naturen, og bjørkestammer er noe av det fineste jeg vet. Hjemme har jeg industriell stil, så jeg ville gjerne ha det annerledes her. Vi er veldig fornøyde med resultatet, og hele familien er glad i å være her.

Oppusset hytte i Sirdalen vinter 2011. Soverom=

GRØNN GLEDE: På hovedsoverommet, som ligger i den påbygde delen, har Anne May valgt en dus grønnfarge på veggene. Hun er opptatt av at grønt virker beroligende og harmonisk. © FOTO: Per Erik Jæger

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!