Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Planlegger du å pusse opp, blant annet med å legge nytt parkettgulv, så forteller vi deg her hvordan du gjør det.

Parkett kan legges på følgende underlag:

  • Betong
  • Trebaserte gulv som er lakkert, malt og oljet
  • Plategulv
  • Laminat
  • Linoleum
  • Vinylbelegg og vinylfliser
  • Nålefilt
  • Keramiske fliser som er avrettet

Det er viktig at undergulvet er jevnt, rent og tørt. Et ujevnt undergulv gjør leggingen vanskelig og resultatet kan bli ødelagt gulv.

Fuktsperre

For å unngå fuktvandring fra undergulvet som kan skade parketten, bør undergulvet tettes med fuktsperre. Dette er spesielt viktig på betonggulv. Bruk en 0,2 mm fukt- og aldringsbestandig polyetylenfolie (tynn som en plastpose) for å stenge fuktighet ute. Den legges over gammelt gulv, monteres med overlapp på 20 cm og tapes.

Ullpapp kan fortsatt brukes som underlag for parkett, men i dag finnes et underlag av skummet plast, såkalt Cellfoam. Det isolerer bedre enn ullpapp. Dessuten er det lettere å arbeide med - tynt og lett.

Retning

Treet beveger seg mest i bredden, og derfor bør du legge bordene med rommets lengderetning. Det er spesielt viktig i lange og smale rom. Det peneste er å legge bordene parallelt med innfallende lys. Start leggingen langs den veggen som eventuelt har stående dørkarmer. Sag av karmen tilsvarende parkettens høyde. Legg et parkettbord under som støtte når du sager.

Bevegelsesfuge

Tre beveger seg med vekslende luftfuktighet. Beregn et mellomrom på minimum 8 - 10 mm mellom gulv og vegg. Det gjøres ved å bruke kiler mellom parkettbordene og veggen. De holder parkettbordene på plass slik at avstanden er konstant mens du jobber. Andre steder som bevegelsesfuger trengs: mellom gulvet og terskler, rør, trapp, peisbeskyttelse, stengulv og lignende. Fugen dekkes senere med sokkel eller list.

Og husk: Not er inn, fjær er ut. Første rad legges med notsiden mot veggen.

Saken er levert av: Ifi.no

Les også:

Alt om gulvlegging

Vi elsker klikk-parkett

Slik tapetserer du

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!