Velge gulv

Sjekk de kule gulvene

Vil du velge parkett, tøff betong - eller kanskje begge deler?

KULE GULV: Fra venstre: 1. Dette parkettgulvet i massiv europeisk eik heter Imperia og er fra nederlandske DiLegno. Det er blitt bearbeidet og innfarget under produksjon for å få et eldet utseende, og er i tillegg overflaterøkt. Finnes i flere varianter og farger, skogr.no. (FOTO: Espen Grønli) 2. Det er ikke bare fliser som kan fungere godt i overgang til tre. Her har man lagt betonggulv der man har preget inn et fliseaktig mønster. Røft og originalt! 3. Det anerkjente danske arkitektfirmaet Norm Architects bruker ofte betong i sine prosjekter. Her blir gulvet nesten som et kunstverk mot interiøret, normcph.com.
KULE GULV: Fra venstre: 1. Dette parkettgulvet i massiv europeisk eik heter Imperia og er fra nederlandske DiLegno. Det er blitt bearbeidet og innfarget under produksjon for å få et eldet utseende, og er i tillegg overflaterøkt. Finnes i flere varianter og farger, skogr.no. (FOTO: Espen Grønli) 2. Det er ikke bare fliser som kan fungere godt i overgang til tre. Her har man lagt betonggulv der man har preget inn et fliseaktig mønster. Røft og originalt! 3. Det anerkjente danske arkitektfirmaet Norm Architects bruker ofte betong i sine prosjekter. Her blir gulvet nesten som et kunstverk mot interiøret, normcph.com. Foto: FOTO: Produsent/Espen Grønli
Sist oppdatert

Hva slags gulv man skal ha i hjemmet er en viktig avgjørelse.

For mange blir nok en enkel og grei løsning at man legger enkel parkett selv. Men pass på - feil under monteringen kan føre til at det knirker.

Men i  tillegg til at det bør oppfylle alle praktiske krav har det utrolig mye å si for selve romfølelsen. Derfor bør du være godt informert før du tar et valg.

Har du vurdert å legge gulv med mønster? Akkurat nå finnes det utrolig mange spennende varianter å velge i, og stadig flere lar seg friste.

Bonytt har samlet noen stilige eksempler til inspirasjon.

Velge gulv

For oss nordmenn er tregulv noe nær en selvfølgelighet, men de siste tiårene har det vært trestavs- og deretter enstavsparkett eller plank som har dominert. Mønstrete tregulv har vært nesten fraværende i interiørreportasjer og trendbildet, noe som er i ferd med å endre seg.

For at mønsteret virkelig skal komme til sin rett bør rommene det skal legges i ha en viss størrelse. Skal du montere parkett i mønster, vil det i hovedsak lønne seg å få profesjonelle håndverkere til å gjøre det for deg. Snakk med en leverandør som kan gi råd og tips om hva som er best for deg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ULIKE VARIANTER: Fra venstre: 1. Serien Old Dutch Wood fra Heywood er laget av gammelt resirkulert tre. Særdeles effektfull når den legges i mønster! 2. Spanske STP har latt seg inspirere av Gaudis mosaikk, og skapt et unik tregulv av «fliser» som kommer i tre ulike formater, slik at man unngår gjentagende mønster. 3. Gulvet Oak White Prestige er tolags parkett som passer fint å bruke til ulike design og mønster.
ULIKE VARIANTER: Fra venstre: 1. Serien Old Dutch Wood fra Heywood er laget av gammelt resirkulert tre. Særdeles effektfull når den legges i mønster! 2. Spanske STP har latt seg inspirere av Gaudis mosaikk, og skapt et unik tregulv av «fliser» som kommer i tre ulike formater, slik at man unngår gjentagende mønster. 3. Gulvet Oak White Prestige er tolags parkett som passer fint å bruke til ulike design og mønster. Foto: FOTO: Produsentene

Parkett i Versailles

Selve ordet parkett stammer fra det å plassere treplanker under troner eller andre viktige stoler, for å heve området. Dette ble kjent som en parc eller parquet – som rett og slett betyr park eller liten park. Etter hvert gikk ordet parkett over til å bety en type tregulv lagt i geometriske mønstre.

Under renessansen begynte tregulvene å bli stadig mer dekorative, men det var først på 1600-tallet at parkett ble det mest moteriktige gulvet, og det skjedde selvfølgelig i Frankrike. Ludvig 14 fikk installert mønstrete parkettgulv i Versailles, og gamle, slitte marmorgulv måtte vike.

Det ble til og med designet et eget mønster for Versailles, som fremdeles lyder navnet Parquet de Versailles, noe som skapte grobunn for at også andre herskapshus fikk sine «egne» mønstre.

Aktuelt igjen

Dette var selvfølgelig dyrt, og det var først på 1900-tallet, da nye industrielle metoder gjorde det mulig å fremstille treplankene på en rimeligere måte, at menigmann kunne legge parkett.

Også i Norge ble mønstrete parkett noe for overklassen, og de siste tiårene er det nok blitt sett på som veldig «voksent». Men siden en av de viktigste trendene både innen mote og design er å kikke seg over skulderen og grave i arkiver, har både interessen for – og ønsket om – et mønstret tregulv på ny blitt aktuelt.

TRENDRIKTIG: Mange vil nok fremdeles tenke at mønster som fiskebein føles gammeldags fordi de forbinder det med eldre, litt forfinede leiligheter og hjem. Dagens «nye» mønstrete gulv oppleves likevel helt annerledes fordi man har valget mellom ikke bare ulike tretyper, men også ulike overflater og bredder. Dermed skifter gulvet karakter. Her fremstår gulvet svalt og behagelig, men likevel levende. Sidebord fra HermanCph.
TRENDRIKTIG: Mange vil nok fremdeles tenke at mønster som fiskebein føles gammeldags fordi de forbinder det med eldre, litt forfinede leiligheter og hjem. Dagens «nye» mønstrete gulv oppleves likevel helt annerledes fordi man har valget mellom ikke bare ulike tretyper, men også ulike overflater og bredder. Dermed skifter gulvet karakter. Her fremstår gulvet svalt og behagelig, men likevel levende. Sidebord fra HermanCph. Foto: FOTO: Produsent

Elegant i sikksakk

Et av de eldste parkettmønstrene er såkalt herringbone, som vi nordmenn omtaler som fiskebein. Noen mener at dette er det aller første mønsteret som ble utviklet. Mønsteret lages ved at rektangulære biter av tre legges i et sikksakkmønster.

En variant av fiskebein er chevron, som lages med samme type planker, men her legges endestykkene av planken rett mot hverandre, noe som oppleves litt strammere enn fiskebein.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MANGE MULIGHETER: 1. Designeren Patricia Urquiola har gjort et dypdykk i den tradisjonelle måten å legge parkett på, og introduserte nylig Biscuit, en serie organiske mønstre med røtter i det historiske. Produsenten er italienske LIstone Giordano- 2. Et såkalt basket weave-mønster kan legges både rett og diagonalt. Her er det lagt diagonalt, noe som skaper en fin ruteeffekt. Hylleskap fra Asplund. 3. Alle piler peker mot midten, og former en slag blomst av tre som folder seg utover. Vakkert i naturlig eik. Skovingulv.no. 4. Elegante Cambridge fra Solidfloor kjennetegnes av rektangulære planker som er lagt i mursteins- mønster, atskilt av en kortere planke-bit i en kontrastfarge.
MANGE MULIGHETER: 1. Designeren Patricia Urquiola har gjort et dypdykk i den tradisjonelle måten å legge parkett på, og introduserte nylig Biscuit, en serie organiske mønstre med røtter i det historiske. Produsenten er italienske LIstone Giordano- 2. Et såkalt basket weave-mønster kan legges både rett og diagonalt. Her er det lagt diagonalt, noe som skaper en fin ruteeffekt. Hylleskap fra Asplund. 3. Alle piler peker mot midten, og former en slag blomst av tre som folder seg utover. Vakkert i naturlig eik. Skovingulv.no. 4. Elegante Cambridge fra Solidfloor kjennetegnes av rektangulære planker som er lagt i mursteins- mønster, atskilt av en kortere planke-bit i en kontrastfarge. Foto: FOTO: Produsentene

Hva med betonggulv?

Stadig flere oppdager skjønnheten i et betonggulv. Les våre råd før du går i gang med støpen.

Et slipt eller pusset betonggulv er varig, vakkert og tåler mye. Dessuten fungerer det fint når man ønsker å skape flyt mellom ulike rom, noe som gjør at mange arkitekter finner det attraktivt.

I vår tid, med mye fokus på kontraster mellom materialer, er det ikke så rart at mange faller for betong – det er enkelt å tilføre varme i form av andre materialer, som tre og tekstiler.

Og apropos varme; det går selvfølgelig helt fint å legge gulvvarme under et betonggulv. I vårt land er det nok også ganske nødvendig.

Men det er også et veldig hardt gulv – noe du først og fremst vil merke hvis du mister noe ned på det, eller selv skulle falle…

Sliper seg ned til steinen

Først støpes betongen, og da er overflaten ved første øyekast ganske trist og ru. Man sliper seg så ned, slik at steinen kommer fram og overflaten endrer karakter. Et slipt betonggulv vil kunne ha ulike grader av blankhet, og vil være bedre rustet mot flekker enn et ubehandlet gulv som vil være svært porøst.

Betongen kan farges med pigmenter, og det er mye å velge mellom, selv om de aller fleste nok lander på nyanser av grått. Du kan også velge mellom mer synlig stein eller nesten ikke synlig stein i det hele tatt.

På grunn av bevegelser i hus, er det mulig at betongen vil sprekke litt etter hvert. Dette kan repareres enkelt, hvis du ikke liker nettopp et slikt uttrykk.

BETONGGULV: Et betonggulv kan oppleves som røft og industrielt, men tilfører man de rette elementer i form av tekstiler og materialer, endrer uttrykket seg umiddelbart. Noe dette feminine rommet er et godt eksempel på. Produktene er fra Tine K Home.
BETONGGULV: Et betonggulv kan oppleves som røft og industrielt, men tilfører man de rette elementer i form av tekstiler og materialer, endrer uttrykket seg umiddelbart. Noe dette feminine rommet er et godt eksempel på. Produktene er fra Tine K Home. Foto: FOTO: Produsent

Vær forsiktig

Betonggulv bør behandles på samme måte som andre gulv, sett på knotter for å unngå skraping og bruk mikrofiberklut, varmt vann og et mildt rengjøringsmiddel.

Bruk ikke for mye vann, og la ikke gulvet være vått i en lengre periode, spesielt fargede betonggulv kan bli misfarget hvis de er fuktige for lenge.

Å legge et betonggulv er definitivt en jobb for spesialister, for det er mange praktiske ting å tenke på. Men stadig flere håndverkere tilbyr denne tjenesten, selvfølgelig fordi stadig flere etterspør den.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overganger mellom gulv

LEKKERT: Fra venstre: 1. Nordiske kontraster. I dette hjemmet har man skapt harmoni og varme ved å spille på kontraster, som både røft og finere treverk, samt flere lyse nyanser på veggene mot betonggulvet. Svarte elementer gir dessuten dybde. Her flyter også gulvet uhindret mellom rommene. 2. Fin dybde. Betong kan farges med pigmenter. Det er utrolig mange nyanser å velge mellom. Her spiller det mørke gulvet vakkert opp mot den gylne veggen. 3. Drømmerom. Betonggulvet på dette soverommet glir over i uterommet, noe som skaper fin helhet.
LEKKERT: Fra venstre: 1. Nordiske kontraster. I dette hjemmet har man skapt harmoni og varme ved å spille på kontraster, som både røft og finere treverk, samt flere lyse nyanser på veggene mot betonggulvet. Svarte elementer gir dessuten dybde. Her flyter også gulvet uhindret mellom rommene. 2. Fin dybde. Betong kan farges med pigmenter. Det er utrolig mange nyanser å velge mellom. Her spiller det mørke gulvet vakkert opp mot den gylne veggen. 3. Drømmerom. Betonggulvet på dette soverommet glir over i uterommet, noe som skaper fin helhet. Foto: FOTO: Produsentene

Enten du skal binde sammen ute- og innearealet eller innvendige rom, blir uttrykket mye mer helhetlig når overgangen mellom gulvene flyter sømløst.

Overganger mellom gulv handler først og fremst om å få flyt mellom rom, også når det gjelder ute- og innerommet. Glidende overganger kan oppnås ved å legge nesten like gulv, for eksempel i tre. Men man kan også skape harmoni mellom tregulv og fliser, eller tregulv og betong.

  • Tre mot tre

Har du tregulv inne, bør du vurdere å legge terrasseplank i samme nyanse eller beise dem i en lignende farge som innegulvet. Da vil du skape et inntrykk av et rom som bare fortsetter. Legg uteplankene i samme retning for maksimum effekt.

  • Steinhardt

Fliser er alltid flott ute, og da gjelder det samme som med tre mot tre; hvis du ønsker harmoni, skal du se etter fliser som harmonerer med innegulvet i både struktur og farge. Er du opptatt av kontrast, skal du også tenke harmoni, men du kan våge å gå noen nyanser dypere eller lysere.

  • Møte med betong
FLISEFINT: En organisk overgang mellom ulike gulvflater understreker en ledig og avslapept interiørstil. Sekskantede fliser får her lov til å "spise" seg inn på det rustikke plankegulvet. Flisene er fra Bella Studio.
FLISEFINT: En organisk overgang mellom ulike gulvflater understreker en ledig og avslapept interiørstil. Sekskantede fliser får her lov til å "spise" seg inn på det rustikke plankegulvet. Flisene er fra Bella Studio. Foto: FOTO: Produsent

Har du valgt et slipt betonggulv innendørs, kan det være fint å fortsette betongtemaet ute, men da kanskje med røffere betongheller. Så lenge nyansen er den samme, vil opplevelsen være helhetlig.

  • Tre mot flis

En organisk overgang mellom tregulv og fliser får du ved å legge en elastisk silikonkant i overgangen. Dette fordi tre er organisk, i motsetning til fliser. En slik list er med på å forhindre sprekker.

Glem lister hvis det ikke er absolutt nødvendig, det gjelder faktisk også i overganger mellom rom med tregulv. Ønsker du en markering kan du legge en planke andre veien i døråpningen.

  • Tre mot tre

Ulike tregulv i ett og samme hjem er heller ikke uvanlig å komme over, men hvis det ikke er mulig å legge nytt gulv over det hele, kommer du langt med å slipe ned og behandle gulvene med samme type matt lakk eller olje. Da får du et levende gulv som likevel oppleves helhetlig.

OVERGANGER: Fra venstre: 1. I denne spisestuen er naturen brakt inn med smale, røffe treplanker. Den utvendige terrassen har derimot et strengere preg, der strammere planker er lagt i motsatt retning. 2. I denne fantastiske hytta tegnet av AtelierOslo arkitektkontor, ved arkitekt Nils Ole Bae Brandtzæg, flyter de ulike sonene vakkert over i hverandre. Noe som ikke minst skyldes det massive tregulvet som i hovedsak er bygd opp av sekskantede treklosser. 3. Nær peisen kan man ikke legge tregulv, dermed falt valget på sekskantede fliser i samme sjattering som klossegulvet. Vakkert!
OVERGANGER: Fra venstre: 1. I denne spisestuen er naturen brakt inn med smale, røffe treplanker. Den utvendige terrassen har derimot et strengere preg, der strammere planker er lagt i motsatt retning. 2. I denne fantastiske hytta tegnet av AtelierOslo arkitektkontor, ved arkitekt Nils Ole Bae Brandtzæg, flyter de ulike sonene vakkert over i hverandre. Noe som ikke minst skyldes det massive tregulvet som i hovedsak er bygd opp av sekskantede treklosser. 3. Nær peisen kan man ikke legge tregulv, dermed falt valget på sekskantede fliser i samme sjattering som klossegulvet. Vakkert! Foto: FOTO: Produsentene

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også