Du har sikkert stått der, med et dyrt alternativ i den ene hånden og et litt billigere i den andre. Hva bør du velge? Har det egentlig noe å si om flisene til badet er dyre eller billige?

Det er fort gjort at oppussing av bolig kan bli dyrt, og mange velger å spare inn penger der det er mulig. Likevel er det ikke alle steder det lønner seg å spare penger.

Prisen er ikke alltid avgjørende

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skiller god og dårlig flis. Skal vi tro ekspertene er det ikke alltid prisen det kommer an på.

- En kvalitetsflis vil aldri koste 49 kroner per kvadratmeter med mindre det er spesielle kampanjetilbud, men det kan være vanskelig kvalitetsmessig å skille mellom en flis som koster 200, og en som koster 500, forklarer Arne Nesje ved Byggkeramikkforeningen og fortsetter:

- Begge er normalt innenfor hva som forventes av kvalitet. Her er det heller andre ting som spille inn. Dersom flisen er mer etterspurt, trendy og attraktiv på markedet, vil dette være en faktor som spiller inn på prissettingen, sier han.

Mange importører har ofte mange fabrikker de handler med, og kan velge å kjøpe fliser fra land hvor det er billige produksjonskostnader. Dette fører til at flisene også kan selges billigere. Det trenger likevel ikke å bety at de nødvendigvis er av lav kvalitet.

- De som importerer flis fra utlandet vet at de må selge fliser med en viss minimumskvalitet, slik at de slipper å få reklamasjoner, sier Nesje og legger til:

Reklamasjoner kan være dyrt, tar tid og gir dårlig rykte. Bedriftene vil til syvende og sist tape på ikke å selge kvalitet.

PASS PÅ: Dårlige fliser kan fort bli et problem. © FOTO: Guro Heiret

ØDELAGT: Høyt vannopptak kan i verste fall føre til at flisene blir ødelagt. © ABPPhotography

Dyr affære

Billige fliser er ikke ensbetydende med dårlig kvalitet. Har du likevel vært så uheldig at du har endt opp med fliser som ikke holder mål, kan det fort bli en dyr affære hvis de må skiftes.

- Fliser som er billige å produsere kan ha svak glasur, svake kanter, være måleunøyaktige, variere i farge eller ha høyt vannopptak, sier Nesje.

Vannopptaket i flisene avgjør blant annet om flisene er egnet for våtrom og dusjområder. Ifølge norske bransjeregler bør ikke vannopptaket overstige 6 prosent dersom det skal være på gulv i våtrom med varmekabler.

- Høyt vannopptak kan i verste fall føre til at flisene blir ødelagt, advarer han.

Ingen forskjell

Morten Håkenstad er daglig leder i Holter mur- og fliseservice AS. Han mener det ikke har noe å si om flisene er dyre eller billige.

- Det viktigste er at de er godkjente for våtrom. Det vil si at de ikke trekker til seg for mye vann, sier han til Klikk Bolig og legger til:

- Emballasjen skal være merket med at flisene er godkjent for våtrom.

Til tross for at Håkenstad mener at det ikke nødvendigvis er forskjell på dyre og billige fliser, vil det ikke si at det ikke finnes dårlige alternativer.

- Dårlige fliser har en dårligere overflate som ofte kan bli matt og ripete. En dårlig flis har også lett for å sprekke, forklarer han.

Sjekk flisene i butikken

For å oppdage mangelfull kvalitet, er det viktig å inspisere flisen godt før du kjøper den.

- En billig flis kan ofte avsløres ved at den er ujevn i kantene eller bøyd, forteller Nesje.

Oppdages mangler kan leverandøren få mulighet til å rette opp eventuelle feil før leggingen starter.

- Det er også greit å sjekke at fargen er jevn, samt teste ut flisene i ulikt lys. Det lyset som er i butikken er ofte svært ulikt det som er på badet ditt, fastslår Nesje.

Tips: Spør om du kan ta med flisprøver hjem. De fleste flisforretninger vil være behjelpelig med dette.

 

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!