Sommerens grillnyheter

Gassgrill med tre brennere, kr 4500, Landmann. Lars Erik Kjenne (bildet) er utdannet kokk med erfaring fra blant annet Bagatelle og Le Canard i Oslo. © Foto: Trine Thorsen

Grillede grønnsaker med hvit balsamico vinaigrette

  • 2 stk. aubergine skåret i skiver
  • 2 bunt asparges
  • 2 maiskolber ferdig kokt og delt i biter
  • 1 glass syltet paprika
  • 2 gule og grønne squash skåret i skiver
  • 1 bunt vårgulrøtter kokt møre i saltet vann
  • 2 vårløk vasket og delt på langs
  • Timian
  • Maldonsalt og nykvernet svart pepper
  • Solsikkeolje

Vend alle grønnsakene i solsikkeolje, maldonsalt og pepper. Legg grønnsakene på en varm grill og grill på begge sider til de blir møre. Anrett på fat og vend inn den hvite balsamico vinaigretten.

Hvit balsamico vinaigrette

  • 1 ss lys dijonsennep
  • 1 ss hvit balsamico eddik
  • 2 ss vann
  • 2 dl solsikkeolje
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • Maldonsalt og nykvernet svart pepper

Bland sennep, eddik, vann og en klype maldonsalt og pepper i en bolle. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du pisker med en visp for å unngå at oljen skiller seg. Ha vinaigretten over de grillede grønnsakene.

Vinaigretten kan brukes til alle typer salater.

Før grillingen

La trespydene ligge i bløt en times tid før du griller, så tar de ikke fyr under grillingen. Bløt forskjellige urter og legg dem på gløden rett før du skal begynne å grille. Det setter god smak på maten.

Pass på at kjøttet er skikkelig tint før du legger det på, og la det helst ligge en halv times tid i romtemperatur før du griller det. For å unngå at maten setter seg fast, kan du smøre risten med litt olje eller sitron før du går i gang med å grille. Pensler til marinaden, og til å smøre risten med.

Når du griller

Ha alltid en sprayflaske med kaldt vann stående ved grillen, så kan du spraye på hvis kullet tar fyr eller blir for varmt. Samle kullet eller brikettene i en haug i et hjørne og la det skrå nedover mot den andre siden. Da kan du flytte råvarene rundt til du finner riktig temperatur.

Etter grillingen

Rengjør alltid risten. Legg den gjerne i gresset natten over, så blir den fuktig av duggen. Da blir det lett å gjøre den ren dagen etter.

Grill på nettet:

 

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!