Mat og opplevelser

Skafferiet på Hovinsholmen

Historien om Charlotte Holberg Sveinsen er fortellingen om byjenta som skapte seg en landlig suksess.

BYJENTE OG SPISESTEDGRÜNDER: Charlotte Holberg Sveinsen har skapt et genuint spisested på Helgøya i Mjøsa. Skafferiet har raskt blitt en suksess.
BYJENTE OG SPISESTEDGRÜNDER: Charlotte Holberg Sveinsen har skapt et genuint spisested på Helgøya i Mjøsa. Skafferiet har raskt blitt en suksess. Foto: FOTO: Helge Eek
Sist oppdatert

Den gode spiseopplevelsen følges gjerne av en tilsvarende arkitektonisk hugnad, blant annet kan et markant interiør prege restaurant- eller kafébesøket. Et annet element som kan sette preg på spiseopplevelsen er plasseringen eller historien til spisestedet.

Spisestedet til Charlotte Holberg Sveinsen ligger ute på Mjøsas største øy, Helgøya, og har sprunget ut av hennes manns odelsgård, Hovinsholm gård. Men da hun bestemte seg for å starte kaféen, hadde hun ingen anelse om hvilken suksess Skafferiet skulle bli. Folk kommer fra fjern og nær for å spise godt og slappe av i landlige omgivelser. Opptil 1000 gjester kommer innom i løpet av en dag.

Plass til 150 gjester

Innenfor et hvitt stakittgjerde ligger Skafferiet, kafeen og butikken som Charlotte startet for fire år siden. Det røde huset med hvite karmer ligger som en fargeklatt i sola. Bak stakittgjerdet vokser nyperosene. I hagen er det sitteplass til 150 gjester.

Det er hit de kommer strømmende fra fjern og nær. Hundrevis av kafegjester som er sultne på rause porsjoner med hjemmelaget mat. Om sommeren står bilene parkert en kilometer langs veien, i begge retninger. De to parkeringsplassene som ble anlagt da Skafferiet åpnet, var på langt nær nok.

GLASSVERANDA: Denne glassverandaen ble bygd på den gamle arbeiderboligen. Her kan gjestene nyte utsikten ned til Mjøsa, og til dammen utenfor.
GLASSVERANDA: Denne glassverandaen ble bygd på den gamle arbeiderboligen. Her kan gjestene nyte utsikten ned til Mjøsa, og til dammen utenfor. Foto: FOTO: Helge Eek

Dagsturgjester fra Tromsø

Charlotte er den første til å innrømme at hun aldri hadde drømt om en slik suksess.

- Jeg hadde et møte med Innovasjon Norge. Da sa jeg at et salg på 20 kopper kaffe i uka, med kakestykke, var realistisk. Innovasjon Norge var enige, humrer hun.

- På den annen side, hadde jeg sagt at jeg regnet med opptil 1000 gjester om dagen, ville jeg vel blitt stemplet som helt urealistisk og aldri fått støtte, smiler hun.

- Den beste historien er kanskje den om ekteparet fra Tromsø, som hadde sett et innslag om Skafferiet på NRK, og som dagen etterpå satte seg på flyet og kom ned på en dagstur, bare for å besøke oss. Slikt er utrolig gøy, sier Charlotte.

Mengder av himmel

SKAFFERIETS KOKEBOK: Charlotte er kjent for bakervarene sine. I 2012 ga hun ut kokeboken "Skafferiets kokebok", med oppskrifter på godsakene.
SKAFFERIETS KOKEBOK: Charlotte er kjent for bakervarene sine. I 2012 ga hun ut kokeboken "Skafferiets kokebok", med oppskrifter på godsakene. Foto: FOTO: Helge Eek

Historien om Charlotte er historien om byjenta som traff odelsgutten Tolle på en låvefest på Mølstad Gård på Ringsaker St. Hans aften 2000 - og som falt pladask.

- Jeg hadde absolutt ingen planer om å skaffe meg kjæreste, men så kom Tolle gående. Han hadde de mest fantastiske blå øynene jeg noen gang hadde sett, ler hun.

Det var kjærlighet ved første blikk - og begynnelsen på et helt nytt liv for Charlotte, som bodde i Oslo og var utdannet skuespiller. Et liv på gård var ikke en del av planene. I dag kan hun ikke tenke seg noe annet.

- Landskapet her er helt fantastisk. Jeg har aldri sett et sted med så mye himmel, sier Charlotte og skuer utover det bølgende landskapet med utsikt ned til Mjøsa.

Ville vise barna mulighetene på en gård

De første årene var Charlotte bondekone, og fikk barna Albertine (11), Elina (8) og Hennie (6). Men etter hvert kom behovet for å skape noe eget.

BUTIKK: På Skafferiet har Charlotte også butikk. Her selger hun alt fra såper, fliser, kopper og klær. - Like kule klær som i Oslo, sier hun.
BUTIKK: På Skafferiet har Charlotte også butikk. Her selger hun alt fra såper, fliser, kopper og klær. - Like kule klær som i Oslo, sier hun. Foto: FOTO: Helge Eek

- Jeg trengte en jobb, så jeg sysselsatte meg selv. Jeg ville ha en jobb som ikke medførte lang reisevei, og det var praktisk å jobbe her på gården. Jeg hadde også et ønske om å hedre landsbygda, få frem det gode livet på landet og alt Helgøya har å by på. På Skafferiet får jeg dessuten brukt mange av mine interesser, som matlaging og klær, forklarer hun.

Døtrene Albertine, Elina og Hennie har også vært en stor motivasjonsfaktor.

- Jeg ville vise dem at det finnes mange muligheter på en gård. Jeg ønsker å inspirere dem litt, la dem se at det går an å skape noe selv. At man faktisk kan velge å gjøre noe man har lyst til, forklarer Charlotte.

Og døtrene ser ut til å ha arvet morens forretningstalent. Charlotte har gitt dem småjobber på kafeen, med å rydde litt og plukke blomster til vasene på bordene.

Kortreist serveringspersonale

Charlotte Holberg Sveinsen tror det er totalopplevelsen som gjør at kundene kommer strømmende, noen helt fra Tromsø, som nevnt.

- Beliggenheten, den nydelige hagen, hva vi serverer, hvem som serverer. Vi var blant de første som fokuserte på lokale råvarer, og jentene som serverer er også kortreiste - de er alle fra nærområdet, forteller hun.

GAMMEL STALL: Den gamle stallen og smia ble pusset opp og åpnet sommeren 2012, med nystøpt betonggulv og peis og bakerovn.
GAMMEL STALL: Den gamle stallen og smia ble pusset opp og åpnet sommeren 2012, med nystøpt betonggulv og peis og bakerovn. Foto: FOTO: Helge Eek

- Det har også vært et helt bevisst valg. Vi kunne sikkert brukt profesjonelle servitører, i stedet har vi valgt søte, blide jenter fra nærområdet, som tar seg tid til å slå av en prat med gjestene. Blidere serveringspersonale skal du lete lenger etter.

Hun utdyper at hennes målsetning er at gjestene deres skal føle at de kommer hjem på besøk til noen de kjenner på landet.

- Men det krever enormt. Vi velger ingen lettvinte løsninger, og jeg legger veldig mye av meg selv i dette. Men kontakten med gjestene gir meg så uendelig mye. Gir man mye av seg selv, så får man mye tilbake.

Fra én til 22

Det ligger mye hardt arbeid bak suskessen. De første to årene var Skafferiet en heltidsjobb for Charlotte, 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Hun laget all maten selv, og stod på kjøkkenet og bakte boller og brød klokka tre om natta. Etter hvert som suksessen ble et faktum, har listen over folk på lønningslisten blitt stadig lengre. I fjor sommer jobbet 22 på Skafferiet.

- Veien blir til mens man går. Skafferiet er i stadig utvikling, fremhever Charlotte.

For to år siden kom kokeboka Skafferiets kokebok, og før jul i fjor kom boka Søtt & godt fra Skafferiet. Charlotte har også åpnet dørene til den gamle smia og stallen, med nystøpt gulv og nyinstallert peis og bakerovn. Her er det fotoutstilling i tillegg til salg av knekkebrød, saft og linprodukter.

RUSTIKT: Skafferiet bærer preg av at det er tatt vare på mange gamle gjenstander.
RUSTIKT: Skafferiet bærer preg av at det er tatt vare på mange gamle gjenstander. Foto: FOTO: Helge Eek

Energien og kreftene til å drive stedet tar hun fra sitt behov om stadig være i utvikling.

- Jeg er ikke spesielt stillestående av meg. De kaller meg bare for duracellkaninen - jeg har mye overskudd og energi, erkjenner hun.

- Finn ditt eget uttrykk

Charlotte Holberg Sveinsen har et sterkt engasjement for virksomheten sin, for gjestene, maten, råvarene og utviklingen av konseptet. Og til andre som drømmer om å starte opp en tilsvarende virksomhet har hun blant annet følgende råd: Vær tro mot ideen din og hold deg til den. Prøv å finne ditt uttrykk i stedet for å kopiere andre.

- Hvis du klarer å finne din personlige vri, blir det også mer spennende for den som skal kjøpe produktet ditt, sier hun.

Men Holberg Sveinsen er også tydelig på at man ganske sikkert må belage seg på å jobbe mye mer enn planlagt.

- Det er mye mer å gjøre enn man tror. Du må være villig til å gi avkall på mye, men til gjengjeld får du mye tilbake - mer enn du ofrer og forsaker!, forkynner hun og legger til at man må feile for å lære.

EGEN STIL: Charlotte Holberg Sveinsen råder andre gründere til å være tro mot ideen sin, og prøve å finne sitt eget uttrykk i stedet for å kopiere.
EGEN STIL: Charlotte Holberg Sveinsen råder andre gründere til å være tro mot ideen sin, og prøve å finne sitt eget uttrykk i stedet for å kopiere. Foto: FOTO: Helge Eek

- Selv er det mye jeg kunne gjort annerledes, men det vet man ikke før man har prøvd.

For jobben med å bygge opp Skafferiet fikk hun Askeladdprisen, som er et samarbeid mellom Norges Bondelag og Landkreditt.

Prisen er på 30 000 kroner, og deles ut til ungdom opptil 35 år som er i ferd med, eller har etablert ny næringsvirksomhet på bygdene. Det må utvises kreativitet og pågangsmot, og virksomheten må bidra til å skape nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet.

Les også:

Pusset opp i landlig stil

Landlig interiør i byen

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

PERSONLIG VRI: Evnen til å skape en personlig vri, er en viktig suksessfaktor for Charlotte Holberg Sveinsen. Og det bærer også interiøret preg av.
PERSONLIG VRI: Evnen til å skape en personlig vri, er en viktig suksessfaktor for Charlotte Holberg Sveinsen. Og det bærer også interiøret preg av. Foto: FOTO: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også