Planla badet etter badekarets plassering

Badekar med utsikt

Familien gikk ut fra det gamle støpejernsbadekarets plassering under vinduet da de satte i stand badeværelset.

UTSIKT: Fra badekaret kan man nyte utsikten til landskapet utenfor.
UTSIKT: Fra badekaret kan man nyte utsikten til landskapet utenfor. Foto: FOTO: Carina Olander
Sist oppdatert

Da familien Kortesaari kjøpte gården Norrfrid, bygget på slutten av 1800-tallet, var det et hus med stort potensial. Husets planløsning, kakkelovner og listverk var intakte, og de gamle speildørene, tregulvene og perlestaffpanelet lå under plater og gulvbelegg i vente på å få komme fram i lyset.

Badeværelset hadde stort behov for å bli renovert, med innredning i 1970-tallsstil. På gulvet lå et grønt plastbelegg og veggene var dekket av et bakgrunnsbilde med gule aks. Rommet føltes nedslitt og fuktig og dusjområdet manglet ventilasjon. I tillegg var taket senket, noe som gjorde at badet føltes mindre enn det var. At det var bare ett vindu, bidro til at rommet føltes dystert.

- Da vi begynte å rive ned veggbekledningen og tok ned det senkede taket, fant vi til vår store glede et originalt vindu. Det viste seg å være det eneste opprinnelige vinduet i første etasje. Et stort tap, da jeg synes vinduene er som husets øyne, sier Eija.

HJEMMESNEKRET: Baderomsskapet har Mika bygd. Benkeplaten er malt med svart linolje, en god og billig løsning. Speilene er laget av gamle vindusrammer fra låven på gården. I rommet ved siden av, bak forhenget, finner vi vaskerom og toalett.
HJEMMESNEKRET: Baderomsskapet har Mika bygd. Benkeplaten er malt med svart linolje, en god og billig løsning. Speilene er laget av gamle vindusrammer fra låven på gården. I rommet ved siden av, bak forhenget, finner vi vaskerom og toalett. Foto: FOTO: Carina Olander

Sakralt på badet

BAD MED SJEL: - For oss var det veldig viktig med gjenbruk under oppussingen. Vi var ute etter følelsen av et gammelt klasserom, sier Eija Kortesaari.
BAD MED SJEL: - For oss var det veldig viktig med gjenbruk under oppussingen. Vi var ute etter følelsen av et gammelt klasserom, sier Eija Kortesaari. Foto: FOTO: Carina Olander

I dag har badet fått mer plass og god takhøyde, og værelset gir nærmest en sakral følelse. Det vakre badekaret i støpejern er plassert i midten av rommet foran det gamle krysspostvinduet. Utsikten gjennom det store vinduet er fantastisk, og gir dybde i rommet. Rommets farge er i dempede, linoljemalte toner. Veggene er dekket med perlestaffpanel og papirtapet, og utstråler en følelse fra en svunnen tid. Eija og Mika har nøye valgt ut materialer og farger, alt for at det skal føles som i gamle dager.

Innredningen er plassbygget av Mika og malt med linolje av Eija. Håndvaskene er gamle og kjøpt fra VVS-pro i Gävle som har spesialisert seg på rehabilitering av gamle baderomsarmaturer. Håndvaskene har en tappekran for varmt vann og en for kaldt vann.

Speilene er laget av gamle, høye vindusrammer i originalfargen, funnet på loftet. Høyden er perfekt i forhold til rommet, og de reflekterer lys fra vinduet. De høyner følelsen av luft og rom.

- For oss var det veldig viktig med gjenbruk under oppussingen. Gammelt og renovert baderomsporselen fra 1930- og 1940-tallet blir mye mer autentisk enn nytt porselen i gammel stil. Planen var også å få inn så mye lys og luft som mulig. Vi var ute etter følelsen av et gammeldags klasserom. Da passet rutete gulv og perlestaffpanel på veggene veldig bra.

Gjenbruk og egne løsninger

VEDFYRING: Den gamle vedovnen fikk bli igjen i rommet. Den brukes på kalde dager. Badekåpene er fra Axlings Linne.
VEDFYRING: Den gamle vedovnen fikk bli igjen i rommet. Den brukes på kalde dager. Badekåpene er fra Axlings Linne. Foto: FOTO: Carina Olander
EGET ROM: Toalettet er plassert i et eget, lite rom innenfor badet. Håndvask, blandebatteri og selve toalettet har blitt pusset opp av VVS-pro i Gävle.
EGET ROM: Toalettet er plassert i et eget, lite rom innenfor badet. Håndvask, blandebatteri og selve toalettet har blitt pusset opp av VVS-pro i Gävle. Foto: FOTO: Carina Olander
NYTE: Badet har blitt et hjemmespa. Her er det deilig å ta et skumbad mens man drikker et glass vin og leser en god bok, eller bare nyter utsikten over landskapet.
NYTE: Badet har blitt et hjemmespa. Her er det deilig å ta et skumbad mens man drikker et glass vin og leser en god bok, eller bare nyter utsikten over landskapet. Foto: FOTO: Carina Olander

Paret hadde ikke et stort renoveringsbudsjett da de gikk i gang, men med gjenbruk og egne løsninger ville de skape et funksjonelt bad i vintagestil. Derfor valgte de bort dyre løsninger, som fliser. Det ville krevd gulvvarme, noe som også ville vært fordyrende. Dessuten hadde de installert vannbårne varme og radiatorer tidligere.

PLASSBYGD: Skapene er plassbygde. Vinylgulvet er fra Gerbad.
PLASSBYGD: Skapene er plassbygde. Vinylgulvet er fra Gerbad. Foto: FOTO: Carina Olander

- Vi visste at det fantes sjakkrutete vinylbelegg for våtrom, så da var saken klar. Dessuten er gulvbelegg det sikreste alternativet i gamle trehus når det gjelder fukt. I og med at vi heller ikke laget et dusjhjørne med klinkerfliser, kunne vi i stedet bruke billigere materialer som perlestaffpanel og malt papirtapet på veggene, sier Eija.

For å få godt inneklima på badet, har paret installert en vifte over dusjkabinettet, og under komfyrhetta på den andre siden av rommet er det plassert en ventil. Dermed forsvinner den fuktige luften ut av rommet.

- Dusjkabinettet er hverken pent eller moderne. Det ser veldig lavt og malplassert ut i dette miljøet, men er et godt alternativ når vi ser på helheten. Jeg har gjort hva jeg kan for å skjule det. Med mormorlaken og gamle vindusrammer har jeg klart å få det til å passe inn, sier Eija.

Baderomsfakta

  • Størrelse: ca. 25 m²
  • Badekaret ble funnet i en annonse.
  • Vasker, kraner og kommode har blitt pusset opp av VVS-pro i Gävle som spesialiserer seg på restaurering av gamle baderomsinnredninger.
  • Alt av baderomsskap er laget fra gamle materialer funnet på loftet og i låven.
  • Lamper og strømbrytere er delvis gamle loppemarkedsfunn, supplert med lamper fra familiens egen gårdsbutikk, Norrfrid.
  • Lampesoklene over speilene kommer fra egen gårdsbutikk.
  • På veggene er det brukt perlestaffpanel og papirtapet.

Les også:

GAMMEL: Håndvasken er gammel og har en kran for varmt og en kran for kaldt vann. Bordplaten og hyllen er gjenbruk av gamle garderobevegger.
GAMMEL: Håndvasken er gammel og har en kran for varmt og en kran for kaldt vann. Bordplaten og hyllen er gjenbruk av gamle garderobevegger. Foto: FOTO: Carina Olander
DUSJKABINETT AV GAMLE VINDUER: Paret valgte bort klinkerfliser, men ønsket seg likevel en dusj. Da ble en walk-in dusj det perfekte valget. For å få den til å gli inn blant resten av interiøret, brukte Eija stoff og gamle vindusrammer rundt. På den måten ble ikke dusjen så iøynefallende.
DUSJKABINETT AV GAMLE VINDUER: Paret valgte bort klinkerfliser, men ønsket seg likevel en dusj. Da ble en walk-in dusj det perfekte valget. For å få den til å gli inn blant resten av interiøret, brukte Eija stoff og gamle vindusrammer rundt. På den måten ble ikke dusjen så iøynefallende. Foto: FOTO: Carina Olander
SKAP AV VINDUSRAMMER: I det plassbygde skapet, bygget av gamle vindusrammer, oppbevares blant annet håndklær.
SKAP AV VINDUSRAMMER: I det plassbygde skapet, bygget av gamle vindusrammer, oppbevares blant annet håndklær. Foto: FOTO: Carina Olander

Inspirerende baderom - 10 fantastiske bad

Pusse opp badet - nytt bad med enkle midler

Male fliser - slik får du nytt bad på 1-2-3

SENTRALT PLASSERT: Det vakre krysspostvinduet er originalt. Det skaper en nærmest sakral følelse i det tidsriktig renoverte rommet, der badekaret er plassert midt i rommet foran vinduet. Veggene er kledd med perlestaffpanel og plater som er malt med linoljefargen hvetegrå.
SENTRALT PLASSERT: Det vakre krysspostvinduet er originalt. Det skaper en nærmest sakral følelse i det tidsriktig renoverte rommet, der badekaret er plassert midt i rommet foran vinduet. Veggene er kledd med perlestaffpanel og plater som er malt med linoljefargen hvetegrå. Foto: FOTO: Carina Olander

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også