Du drømmer kanskje om et sted å trekke deg unna mas og kjas, uten å måtte dra så langt hjemmefra? Det gjorde også fotograf og naturfotograf Helge Eek.

Han fikk oppfylt hyttedrømmen da han fikk leie en husmannsplass av en bonde i Østfold, ikke langt fra Helge og konas bosted. Siden huset kun leies er det ikke foretatt noen omfattende oppussing, kun enkel overflatebehandling der det var mest nødvendig.

Ut over dette er plassen enkelt møblert og innredet på inspirerende vis, med mål om å kunne nyte tida, stillheten og naturen, først og fremst.

Et lite klaffebord på kjøkkenet gjør det mulig å slå seg ned her for en blings, selv om de fleste måltidene inntas ved bordet i stua. Godt er det uansett å ha bordet som avlastningsbord.

KLAFFEBORD: Dette bordet har flere funksjoner; enten som spisebord eller som avlastningsbord. © FOTO: Helge Eek

Husmannsplassen er ikke stedet for store utemøbler og grillfester, men det er koselig å slå seg ned veggen med resten av kaffen fra termosen etter skogturen.

KAFFE OG SKOGTUR: Husmannsplassen er ikke stedet for store utemøbler og grillfester, men det er koselig å slå seg ned veggen med resten av kaffen fra termosen etter skogturen. © FOTO: Helge Eek

Enkel frokost

På kjøkkenet er det et lite klaffebord som gjør det mulig å slå seg ned her for en blings, selv om de fleste måltidene inntas ved bordet i stua. Godt er det uansett å ha bordet som avlastningsbord.

De velbrukte lenestolene står i en krok av stua og er gode å sitte i. En strikkekofte får bo her ute og varmer godt den første kvelden mens peisovnen sakte får temperaturen opp i huset.

KOMFORTABEL LENESTOL: De velbrukte lenestolene står i en krok av stua og er gode å sitte i. En strikkekofte får bo her ute og varmer godt den første kvelden mens peisovnen sakte får temperaturen opp i huset. © FOTO: Helge Eek

På kjøkkenet ble både innredning og vegger malt i lys grått. Skapdørene er fjernet, og ble erstattet av forheng nede og holdt åpne oppe. Legg merke til pinnen som er satt inn som holder for tallerkenene.

FINT MED FORHENG: Skapdørene er fjernet, og ble erstattet av forheng nede og holdt åpne oppe. © FOTO: Helge Eek

Den lille husmannsplassen ligger i skogkanten og byr på naturnære opplevelser og et pusterom i en travel hverdag.

PUSTEROM: Den lille husmannsplassen ligger i skogkanten og byr på naturnære opplevelser og et pusterom i en travel hverdag. © FOTO: Helge Eek

Husmannsplassen ligger ikke langt fra gården, men er flittig besøkt av skogens dyr

NATUROPPLEVELSER: Husmannsplassen ligger ikke langt fra gården, men er flittig besøkt av skogens dyr. © FOTO: Helge Eek

Fjernet skapdørene

På kjøkkenet ble både innredning og vegger malt i lys grått. Skapdørene er fjernet, og ble erstattet av forheng nede og holdt åpne oppe. Legg merke til pinnen som er satt inn som holder for tallerkenene.

Bondemøbler og parfinlampe

Umalte bondemøbler og enkle parafinlamper kler godt husmannsstua. Gulvet er på et tidspunkt blitt dekket med et litt kaldt grått plastbelegg, men filleryer og skinn på golvet gjør det lunt likevel

En ny peisovn luner godt i stua sammen med skinn og ulltepper.

INN I VARMEN: En ny peisovn luner godt i stua sammen med skinn og ulltepper. © FOTO: Helge Eek

NATURLIG: Umalte bondemøbler og enkle parafinlamper kler godt husmannsstua. © FOTO: Helge Eek

Naturfotografen har satt opp viltkamera som fanger opp dyrene som kommer på besøk.

TITT-TEI: Naturfotografen har satt opp viltkamera som fanger opp dyrene som kommer på besøk. © FOTO: Helge Eek

Et enkelt skap fra gjenbruksbutikken gjør nytten som kjøkkenbenk. Ved siden av gassblusset er det lagt en steinplate på benken som er praktisk ved håndtering av varme kjeler.

GJENBRUK: Et enkelt skap fra gjenbruksbutikken gjør nytten som kjøkkenbenk. Ved siden av gassblusset er det lagt en steinplate på benken som er praktisk ved håndtering av varme kjeler. © FOTO: Helge Eek

Vedovnen varmer både rommet, vann og mat og i det lille kjøkkenet.

GOD VARME: Vedovnen varmer både rommet, vann og mat og i det lille kjøkkenet. © FOTO: Helge Eek

Enkel stil

Der hvor det er hengt opp gardiner i hytta er det bare valgt enkle hvite stoffer som er stiftet opp over vinduene. Et lite stearinlys i vinduet er alltid koselig.

Levende lys og enkle dekorasjoner av det som blir med hjem fra turer i skogen, lager koselig stemning i stua.

STEMNING: Levende lys og enkle dekorasjoner av det som blir med hjem fra turer i skogen, lager koselig stemning i stua. © FOTO: Helge Eek

Der hvor det er hengt opp gardiner er det bare valgt enkle hvite stoffer som er stiftet opp over vinduene. Et lite stearinlys i vinduet er alltid koselig.

HVITT OG ENKELT: Der hvor det er hengt opp gardiner er det bare valgt enkle hvite stoffer som er stiftet opp over vinduene. © FOTO: Helge Eek

Grytemat laget på vedovnen er vanligste middagsmat her ute.

PÅ GAMLEMÅTEN: Grytemat laget på vedovnen er vanligste middagsmat her ute. © FOTO: Helge Eek

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!