Test av potetskrellere

Den beste potetskrelleren

Åhléns har den beste potetskrelleren.

TEST AV POTETSKRELLERE: Skrelleren fra Åhléns vinner svenske Testfakta sin test av potetskrellere.

TEST AV POTETSKRELLERE: Skrelleren fra Åhléns vinner svenske Testfakta sin test av potetskrellere. Foto: FOTO: Matthieu COLIN / Divergence

Publisert Oppdatert

Du har ganske sikkert erfart at kjøkkenets funksjonalitet påvirker matlagingsgleden, og ofte er det detaljene som avgjør opplevelsen din.

Poteskrelleren hører til disse småtingene som kan få store konsekvenser om de ikke fungerer. Kan hende irriterer du deg allerede over den skrelleren du har. Kanskje skjærer den for tykk, for tynt eller ikke i det hele tatt.

Nå kan dine mørke tider være over. Det svenske byrået Testfakta har testet potetskrellere og kåret en klar vinner. det er Åhléns skreller som stikker av med prisen Best i test. Den vant på sin forholdsvise lave vekt, gode skjæreblad og at den taklet både poteter og gulrøtter enkelt. Tomater slet den imidlertid med, og testerne konkluderte med at man ikke burde bruke den på tomater. Nummer to i testen, Zyliss, var den som klart alle tre skalltypene best.

En fjerdedel av gulroten forsvant

Svenske Testfakta har testet 10 potetskrellere. Ni av disse finnes å få kjøpt i Norge. Den siste skrelleren, Wallman fra Anders Petter, kan imidlertid kjøpes gjennom svenske nettbutikker, som for eksempel Cervera.

Ett av momentene de har testet på er hvor mye de skreller. Testen ble gjennomføt på gulrøtter og den dårligste skrelleren fjernet nesten en fjerdedel gulroten.

Krav til en potetskreller

Ifølge Testfakta skal en skreller være skarp, ligge bra i hånden og være produsert av kvalitetsstål slik at den holder lenge. Det viktigste, ifølge testerne, er likevel at den gjør jobben så hurtig som mulig. For som de skriver i testrapporten: "For selvom noen kanskje synes potet- eller gulrotskrelling er morsomt, så skreller de fleste av oss under tidspress, for at middagen skal bli klar i tide".

- Tanken med testen var virkelig å finne den mest effektive skrelleren. Om du skreller mye grønnsaker, så betyr det mye. Den skal ikke skrelle for lite i hvert skjær, fordi da tar det for lang tid, sier Hélène Grandclaude til klikk. no. Hun jobber hos Eurofins, som har utviklet og gjennomført testen på oppdrag fra Testfakta.

- Men samtidig skal den heller ikke ta for mye, slik at en uforholdsmessig stor del av grønnsaken forsvinner.

Nesten ingen potetskreller klarte alt

Testfakta beskriver at for å bedømme hvor godt skrellerne klarer både hardt og mykt skall, ble de testet på poteter, gulerøtter og tomater. Konklusjonen var at få av skrellerene klarte alt, med unntak av Zyliss, som kom sommer to i testen.

Poteskrellerne ble testet og karaktersatt ut i fra tre kriterier: Ytelse (effektivitet og skrelltykkelse/svinn), holdbarhet og ergonomi.

Store forskjeller på svinn

Når det gjelder målingen av mengden av skall som ble skrellet bort, var det store forskjeller mellom skrellerne. Den dårligste potetskrelleren, fra Jula, fjernet nesten en fjerdedel, 22 prosent, av gulroten.

- Man burde nok reflektere mer over hvor mye som forsvinner når man skreller. Det blir mye penger i det lange løp, sier Cecilia Corin til klikk.no. Hun er ansatt på Hushållningssällskapet og har drevet prosjektet matsvinn.nu.

Holdbarhet og ergonomi

Skrellernes holdbarhet var ett av kriteriene testerne var opptatt av. I sin rapport skriver de at kvaliteten på stålet er helt avgjørende for hvor lenge skrelleren beholder sin skarphet. "Om stålet er dårlig er det større risiko for at skjærebladene blir sløve eller bøyer seg og derfor ikke klarer jobben godt nok.

Skrellernes ergonomi ble også karaktersatt. Man tok utgangspunkt i vekt, hvordan opplevelsen av håndtaket var og hvor godt det satt i hånden. Testfakta erkjenner at dette er forhold som vil oppleves forskjell fra bruker til bruker. Og det er heller ikke, på samme måte som skrellerens effektivitet, noe som kan avgjøres i butikken.

- Det er umulig å avgjøre om en en skreller vil skjære godt eller ikke før man har testet den, sier Granclaude.

- Selv ikke jeg kan gjøre det bare ved å se på den.

Slik ble potetskreller-testen gjennomført

Eurofins i Frankrike testet tolv potetskrellere (bare ti aktuelle for Norge) for Testfakta, med utgangspunkt i ergonomi, ytelse og holdbarhet

Alla potetskrellerne ble kjøpt inn av Testfakta i april i år og består av et antall populære skrellere på markedet.

Ergonomi: Potetskrellerne ble målt og veid. de ble karaktersatt ut i fra hvor gode de var å holde i og jobbe med.

Ytelse: Laboratoriet undersøkte både skrellernes effektivitet og mengde av skrell (svinn). Skrellerne ble testet på poteter, gulrot og tomat. Svinnet ble målt gjennom å veie gulroten før og etter den ble skrellet.

Holdbarhet: Her testet laboratoriet stålets holdbarhet gjennom å se hvor mye trykk stålet klarte. Hardheten ble målt i forhold til den såkalte Vickers hardhetstest.

I sin rangering har Klikk.no regnet om fra en 5-punkts skala til en 6-punkts sala.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning