Test av dyre vs billige kokkekniver

Sjekk hvilken kokkekniv du trenger

Hva er egentlig forskjellen på en kokkekniv til 79 kroner og en til 1500. Kokken ble i alle fall overrasket.

KOKKEKNIVER: Vi har testet dyre mot billige kniver

KOKKEKNIVER: Vi har testet dyre mot billige kniver Foto: FOTO: Øivind Li

Publisert Oppdatert
GULRØTTER: Et tynt og skarpt blad gjør det enkelt å skjære opp gulrøtter.

GULRØTTER: Et tynt og skarpt blad gjør det enkelt å skjære opp gulrøtter. Foto: FOTO: Øivind Lie

FINHAKKING:Med en god kniv blir det ingen reter av hele stilker.

FINHAKKING:Med en god kniv blir det ingen reter av hele stilker. Foto: FOTO: Øivind Lie

BUE: Kokken foretrekker en kniv der eggen har en jevn bue.

BUE: Kokken foretrekker en kniv der eggen har en jevn bue. Foto: FOTO: Øivind Lie

SLIPING: Eggen slipes i riktig vinkel

SLIPING: Eggen slipes i riktig vinkel Foto: FOTO: Øivind Lie

Her har vi gjort en liten vri på testopplegget vårt. I stedet for å samle alle produktene i en stor sammenligningstest slik vi gjorde da vi testet blendere og stavmiksere, har vi konsentrert oss om pris og kvalitet.

Rett og slett å finne ut av hva som egentlig er forskjellen på en dyr og en billig kokkekniv.

Ekspertene

Vi har dratt inn to eksperter for å hjelpe oss. Morten Leiren som er kokk på Fjelberg Fisk & Vilt og Gunn Kristine Smeby som er knivsliper og driver Skjerp Deg Knivsliperi.

Kokkeknivene

Vi har valgt seks standard kokkekniver med lengde rundt 20 centimeter. Dette er det nærmeste du kommer en allroundkniv på kjøkkenet. Alle knivene er tilgjengelige i de store kjøkken- eller jernvarebutikkene. Knivene er i tre prisklasser: Mac det øvre sjiktet, Masahiro og Victorinox i mellomsjiktet og Fiskars, Chefs Knife fra Clas Ohlson og 365+ fra Ikea som de billigste variantene.

Merk at Mac har også kniver i mellomsjiktet, tilsvarende Masahiro sin, akkurat som Masahiro også har kniver man trygt kan plassere i det øverste prissjiktet.

Dette er kokken opptatt av

- Skal du hakke grønnsaker liker jeg at eggen har en slak, jevn kurve slik at hele eggen ruller på fjøla uten å stoppe, forklarer Morten Leiren.

- Grep er en smakssak, jeg holder bladet mellom tommel og pekefinger, og resten av fingrene på undersiden av skaftet. Da må den enden av skaftet som går inn mot bladet ha en riktig utforming uten skarpe kanter og kniven må ha god balanse, forteller Leiren.

Bladet må ikke være for tykt og kniven må være superskarp.

- Dette er spesielt viktig når du skjærer kjøtt. Da skal du gjennom fett og sener, i tillegg til at det er viktig å få rene, pene snitt, avslutter vår testkokk.

Dette er knivsliperen opptatt av

- Først og fremst må stålet være av en god kvalitet. En god kniv blir veldig skarp, og holder seg skarp lenge.

- En dårlig kniv blir ganske skarp, men blir sløv nesten med en gang sier Smeby.

Det er viktig å skille mellom sliping og skjerping når det gjelder kniver, forklarer knivsliperen.

Sliping gjør man gjerne med en slipestein. De beste knivene trenger kun å slipes en gang eller to i året.

Skjerping er det du gjør selv med en skjerpestav (fortrinnsvis en av porselen). Da kun for å vedlikeholde eggen. Akkurat som med en blyant: Å kjøre den i spisseren tilsvarer sliping, å dra den litt frem og tilbake på papiret for å fikse litt på spissen er som å skjerpe den.

Jo tynnere knivblad jo bedre.

Er stålet dårlig må produsenten kompensere med å gjøre bladet tykkere for å beholde styrken.

Testen

Vi har prøvd knivene på forskjellige typer råvarer som tomater, gulrøtter, gressløk og entrecote. Ingen av knivene ble slipt på forhånd.

Når du hakker gressløk klarer en god kniv å skjære alle stilkene helt av. Gulrøtter gir motstand om kniven ikke er skikkelig skarp.

Det merker du også om du skjærer tomater. En skarp kniv skjærer rene snitt uten søl. På kjøtt vil en god og skarp kniv lage rene pene snitt uten å stoppe opp i sener og fett.

Etter at kokken var ferdig med sitt ga vi alle knivene til knivsliperen. Hun slipte opp alle knivene og bedømte skarphet og holdbarhet på eggen.

Kokkenivene:

POLERING: Etter sliping poleres eggen på en lærreim for å få den skikkelig skarp.

POLERING: Etter sliping poleres eggen på en lærreim for å få den skikkelig skarp. Foto: FOTO: Øivind Lie

Mellomdyr kokkekniv:

Masahiro, 799 kroner

Dette mener kokken: Kjennes litt lett og enkel, og kanskje litt ustabil med en gang, men er helt topp når du begynner å bruke den. Veldig bra, og superskarp. Den ligger veldig bra i min hånd.

Dette mener knivsliperen: Tynt blad. Super kvalitet på stålet. Dette ble den skarpeste kniven etter slipingen. Det skyldes trolig at den har egg kun på den ene siden, noe som gir en enda spissere eggvinkel. Her trenger du kun å slipe en gang i året. Mellom slipingene er den lett å holde skarp med slipestaven.

Dyr kokkekniv:

KOKKEKNIV: Masahiro

KOKKEKNIV: Masahiro Foto: FOTO: Øivind Lie

Mac, 1545 kroner

Dette mener kokken: Veldig skarp. Etter min smak er eggen i flateste laget innerst ved grepet. Ellers gjorde den det spesielt bra på kjøttskjæringen. En forseggjort kniv som også ligger bra i hånda.

Dette mener knivsliperen: Tynt blad. Super kvalitet på stålet. Denne fikk vi skikkelig skarp. Her trenger du kun å slipe en gang i året. Mellom slipingene er den lett å holde skarp med slipestaven.

Mellomdyr kokkekniv:

Victorinox, 709 kroner

KOKKEKNIV: Mac

KOKKEKNIV: Mac Foto: FOTO: Øivind Lie

Dette mener kokken: Kniven er stabil, men litt klumpete. Dette er kniven med det største håndtaket. Bra for de med store hender.

Dette mener knivsliperen: Tynt blad. Vi fikk den ganske skarp, men blir fortere sløv en de skarpeste variantene. Denne må slipes hver 8-10 måned.

Ganske billig kokkekniv:

Fiskars, 299 kroner

Dette mener kokken: Denne hang litt igjen i guleroten. Der trengte den litt hjelp for å komme igjennom. Meget bra på gressløk, ligger bra hånda, men føles litt enkel. Ganske bra grep med gummi.

KOKKEKNIV: Victorinox

KOKKEKNIV: Victorinox Foto: FOTO: Øivind Lie

Dette mener knivsliperen: En litt uspennende legering på stålet? Tykt blad. Vi fikk den ganske skarp og eggen vil holde brukbart over tid. Denne må slipes hver 7-8 måned.

Billig kokkekniv:

Ikea 365+, 89 kroner

Dette mener kokken: Ganske bra. Kniven ligger godt i hånda og kutter overraskende bra, ganske stabil. Ser ikke veldig eksklusiv ut. Når du får den i hånda er det en helt grei kniv.

Dette mener knivsliperen: Litt vanskelig å bedømme stålet og vi fikk den ikke like skarp som for eksempel Fiskarskniven. Denne må slipes hver 4-6 måned.

KOKKEKNIV: Fiskars

KOKKEKNIV: Fiskars Foto: FOTO: Øivind Lie

Billig kokkekniv:

Chefs Knife, 79 kroner

Dette mener kokken: Dette minner mer om en bra grønnsakskniv enn en god kokkekniv. Føles litt lett og kjip, men tar seg bra inn når du prøver den.

Bra grep, den føles mye bedre enn prisen skulle tilsi. Fremstår enkel, men sitter godt i hånda.

Den eneste kniven som skiller seg negativt ut på skjæring av kjøtt. Her ble den litt fislete, altså mer en grønnsakskniv.

KOKKEKNIV: IKEA 365 +

KOKKEKNIV: IKEA 365 + Foto: FOTO: Øivind Lie

Dette mener knivsliperen: Vi fikk den brukbart skarp, men den holder eggen svært dårlig. Her er stålkvaliteten så dårlig at det ikke har noe for seg å levere den til sliping.

Konklusjon:

Når det gjelder utforming på knivene er det små forskjeller på de dyre og de billige kokkeknivene. Her er det smak og vane som bestemmer hva som sitter bra i hånda, og de billige knivene gjorde det overaskende bra på denne delen.

Det er med andre ord ikke så krevene å lage en kniv som ser grei ut og som føles bra i hånden.

Kvalitetsforskjellene viser seg først når kniven skal slipes.

Bra stål er dyrt og bearbeidingen er enda dyrere. Her vil de dyrere knivene bli mye skarpere og de holder skarpheten lenger.

Godt kjøp

KOKKEKNIV: Chefs Knife

KOKKEKNIV: Chefs Knife Foto: FOTO: Øivind Lie

Har du kun en hundrelapp så kjøp kniven fra Ikea.

Kniven fra Fiskars er en helt brukbar kniv til 299 kroner.

Masahirokniven ble godt likt av kokken, og knivsliperen fikk den superskarp.

Med en pris på 799 kroner er det en kniv vi trygt kårer til et godt kjøp.

Ta en kikk på de nyeste testene våre:

Test av brødristere

Test av vannkokere

Test av kløyveøkser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning