Hvordan holde oppvaskebenken ren

Slik blir oppvaskbenken din som ny

Rådene som tar knekken på fæle flekker på kjøkkenet.

SKINNENDE REN: Regelmessig vask og puss holder denne i tipp topp stand.
SKINNENDE REN: Regelmessig vask og puss holder denne i tipp topp stand. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

De aller fleste sliter med at oppvaskbenken til tider ser flekkete og stygg ut. Såperester, hardt vann og søl kan alle bidra til at vasken din ser skitten ut. Selv på nye oppvaskbenker kan dette være et problem, og mange sliter med å finne måter som rengjør uten å sette riper.

Her er rådene som kan hjelp deg:

Regelmessig rengjøring

Else Liv Hagesæther er rengjøringsekspert og har skrevet mye litteratur om temaet rengjøring, blant annet boken Rent: Enkelt og greit, hvor hun deler mange tips om å holde kjøkkenet rent og pent. Hennes beste tips er å ikke bare rengjøre vasken og oppvaskbenekn ved søl og behov, men å holde den fin og skinende ved å rengjøre den ofte og regelmessig.

- Jeg pleier alltid å si at det er lettere å holde rent enn å gjøre rent, forklarer Hagesæther til Klikk.no.

Med regelmessig rengjøring mener rengjøringseksperten at man bør skylle med rent vann, og vaske over med en mikrofiberklut.

- Flekker og søl bør tas med en gang med papir eller en engangsklut.

Gi vasken en omgang

Ifølge design- og interiørnettstedet Apartment Therapy lønner det seg også å være påpasselig med å rengjøre både vasken og området rundt regelmessig.

Ifølge det populære nettstedet trenger du følgende ingredientser for å gi oppvaskbenken din en real omgang: Flytende oppvaskmiddel, destillert hvit eddik, bakepulver, sitron, oppvaskklut, en gammel tannbørste og en myk svamp.

1. Til den daglige rengjøringen er det fint å bruke en mild såpe og en myk svamp til å tørke over vasken og oppvaskbenken etter bruk. Dersom du har sølt noe, kan du i et nødstilfelle bruke en multi-rengjøringsspray eller en mild glass-rens.

Det som er viktig her er å unngå å bruke rengjøringsmidler som inneholder amoniakk, blekemidler eller grove skurekremer som alle kan sette riper i rustfritt stål. Disse kan skade vaskens overflate. Når du har vasket over oppvaskbenken, lønner det seg å tørke over med en ren tørr klut.

2. Rens alltid over med vann etter bruk, dette gjelder både vasken og oppvaskbenken. Salt og syre i mat og drikke kan skade overflaten på rustfritt stål, så det er viktig å fjerne matsøl umiddelbart.

3. Når du ska ta en skikkelig våtrengjøring gjør du følgende: Hell vann utover hele overflaten. Strø over bakepulver. Gni inn slik at du får en tykk konsistens, og rens deretter rikelig med rent vann.

4. Når du har rengjort skikkelig, også i kriker og kroker rundt armaturet på vasken, legger du et lag med papirhåndklær rundt hele vasken og oppvaskbenken. Deretter heller du på hvit eddik til papirhåndklærne er fullstending gjennombløte. La ligge på i 20 minutter, ta av og kast så alle papirhåndklærne.

5. Vask så over med en myk svamp og rent lunkent vann.

6. La vannet stå på og klem så to halve sitroner over vasken. La juice og vann renne ned i sluket. Dette vil løse opp fett og skitt, og vil gjøre at vasken lukter godt.

Andre gode tips og råd

Nettstedet Vi i Villa har følgende tips for å holde kjøkkenvasken ren og pen:

1. Bland natron og eddik til en kreamaktig konsistens. Gni inn i oppvaskbenken med kremen og skyll av med vann. Poler med avispapir.

2. På enkelte typer møbelpolish står det at den også kan brukes til oppvaskbenker. Les og finn frem.

Andre gode forslag for en renere oppvaskbenk

Nettstedet The Housing Forum har også noen smarte pekepinner for hvordan du kan holde oppvaskbenken i tipp topp stand:

1. Bland bakepulver og sitronjuice, og du får en flekkfjerner som tar det meste av skjemmende flekker. Bland i hånden til du oppnår en kremete konsistens og gni over flekkene til de forsvinner. Skyll med vann.

2. Husk på at oppvaskbenken aldri må brukes som skjærefjøl. Én uheldig bevegelse, og du kan sitte igjen med stygge og dype riper i stålet. Ikke sett ned svært varme panner og kjeler direkte på oppvaskbenken. Ikke skrubb med stålull, dette kan sette riper og gi en ruglete overflate.

Ta en sitron

Sitronen har et høyt innhold av syre, noe som dermed gjør at den er godt egnet som rengjøringsmiddel til de fleste situasjoner i hjemmet. I tillegg har den gule suringen en svært antibaketeriell effekt, noe som gjør den perfekt å bruke når du rengjør på kjøkkenet.

Flekker på benkeplaten som ikke vil rikke seg? Drypp litt sitronjuice på flekken, la sitte på noen minutter, og bruk så resten av sitronen til å skrubbe benken ren. Fortsatt synlig? Ha litt bakepulver sammen med sitronjuice og gni.

Kilder: Apartment Therapy, Wikipedia, Good Housekeeping og Vi i Villa

Les også:

Har du et normalt forhold til rengjøring? Ta vår test og finn ut

Her finner du en mengde rimelige interiørskatter

Slik fjerner du skitt fra oppvaskmaskinen

Her er de 9 tingene du ikke bør si til barna

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også