Fornyelsesprosjekt

Slik åpnet de opp kjøkkenet

Åpen løsning ble svaret for familie som trengte mer plass.

FORVANDLING. Det trange kjøkkenet og stua ble et lyst og åpent etter at veggen forsvant og allrommet fikk nye farger, ny peis og møbler.
FORVANDLING. Det trange kjøkkenet og stua ble et lyst og åpent etter at veggen forsvant og allrommet fikk nye farger, ny peis og møbler. Foto: FOTO: privat/Espen Grønli
Sist oppdatert
ÅPENT. Spisebordet fra Living har plass til mange. Fargen bak bokhyllene er matt "Sober" fra Lady. På gulvet er det lagt klikklaminat med eikemønster.
ÅPENT. Spisebordet fra Living har plass til mange. Fargen bak bokhyllene er matt "Sober" fra Lady. På gulvet er det lagt klikklaminat med eikemønster. Foto: FOTO: Espen Grønli
GOD BENKEPLASS: Det lille kjøkkenbordet ble erstattet med en bred Kjøkkenbenk og barkrakker. pendler "Cooper" fra Belid. Kjøkkeninnredning fra Øvereng Interiør-.
GOD BENKEPLASS: Det lille kjøkkenbordet ble erstattet med en bred Kjøkkenbenk og barkrakker. pendler "Cooper" fra Belid. Kjøkkeninnredning fra Øvereng Interiør-. Foto: FOTO: Espen Grønli
UTSIKT. Tidligere sto kjøkkenbordet foran vinduet, nå er det utsikt fra kjøkkenbenken.
UTSIKT. Tidligere sto kjøkkenbordet foran vinduet, nå er det utsikt fra kjøkkenbenken. Foto: FOTO: Espen Grønli
LYST.Elin Oldervik og familien har fått en hvitmalt stue og en gedigen sofa fra Living med plass til alle fem.
LYST.Elin Oldervik og familien har fått en hvitmalt stue og en gedigen sofa fra Living med plass til alle fem. Foto: FOTO: Espen Grønli
GYLDENT INNSLAG: Tapetet fra Intag har gullmønster som harmonerer med speilrammen. Skjenk og speil er gamle arvemøbler.
GYLDENT INNSLAG: Tapetet fra Intag har gullmønster som harmonerer med speilrammen. Skjenk og speil er gamle arvemøbler. Foto: FOTO: Espen Grønli
STEINTAPET. Bak glassplaten er det en tredimensjonal tapet med steinmønster fra Intag, "Omexco Akoya Aka 3005". Glassplaten kan skrus av og på hvis bakgrunnen skal skiftes.
STEINTAPET. Bak glassplaten er det en tredimensjonal tapet med steinmønster fra Intag, "Omexco Akoya Aka 3005". Glassplaten kan skrus av og på hvis bakgrunnen skal skiftes. Foto: FOTO: Espen Grønli
TAVLEFINT. Kjøkkentavlen er bestilt etter mål. "Bulletin Board" fra Forbo. Tavlen dekker hele den ene korte endeveggen fra gulv til tak.
TAVLEFINT. Kjøkkentavlen er bestilt etter mål. "Bulletin Board" fra Forbo. Tavlen dekker hele den ene korte endeveggen fra gulv til tak. Foto: FOTO: Espen Grønli

Familien på fem mente at tiden var inne for en større oppussing av stua og kjøkkenet. Eneboligen i Moss ble kjøpt for 14 år siden og behovet for større plass har meldt seg. Med tre barn på 6, 12 og 14 holder det ikke med to sitteplasser på kjøkkenet.

- Vi forsto at en åpen løsning ville fungere best. Barna ville ha et kulere rom og plass til å gjøre lekser. Og vi voksne ville ha en spisestue med plass til alle pluss venner, forteller Elin Oldervik til klikk.no

Åpner opp

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen mente at ideen med å åpne opp ville fungere utmerket. Det lille kjøkkenbordet ble byttet ut med en kjøkkenøy som stikker ut fra veggen.

Tidligere sto det en sittebenk som var plassert rett foran vinduet i spisestuen. En dårlig løsning som gjør at de på den andre siden av bordet ser motparten i motlys.

Se også diskusjonen i Verktøyforumet: Kan jeg rive en bærevegg? før du begynner å rive.

Gunstigere lys

Familien kjøpte nytt bord med ileggsplater som ble plassert i et gunstigere lys.

Bordet er 1,20 cm bredt og blir 3,50 cm langt når alle platene er satt i. Sittebenken forsvant og nye stoler kom på plass rundt bordet.

- Med familie og venner er vi gjerne 17 til bords og nå har vi plass til det, sier vertinnen.

Gir plass

Den gamle vedovnen var fin å se på, men den fungerte ikke optimalt. En peisovn som kan sees både fra spisestuen og salongen ble installert.

Salongen ble for øvrig også byttet ut med en romslig sofa og ny tv-benk.

Det gamle strietapetet ble skjult av nytt hvitmalt panel, og gulvet kledd i klikklaminat med eikemønster.

Plass i sofaen

Elin Oldervik ser seg fornøyd rundt i allrommet og mener det er en ny verden. Stuemøblene kom på plass et par dager før vi fotograferte.

- Vi har ikke rukket å bruke stuen ennå, men jeg ser at dette blir bra. Sofaen er stor nok til å romme hele familien samtidig. Dessuten får alle fem plass rundt kjøkkenøya når vi spiser frokost, og barna kan gjøre lekser der.

Nyttig tavle

Med ny kjøkkeninnredning fikk de mer benkeplass i stedet for det lille bordet som sto foran vinduet tidligere.

- Jeg kan lage mat samtidig som jeg har utsikt. Det er også god forbindelse mellom kjøkkensonen og spisestuen.

Familien er også veldig fornøyd med tavlen som interiørarkitekten foreslo.

- Nå slipper vi lapper og magneter på kjøleskapet, sier Elin Oldervik.

Kul steintapet

Mellom over- og underskap på kjøkkenet ble det valgt ble et tapet med småsteinmønster som skaper en flott tredimensonal effekt.

Innspill med kråkesølvskinn gjør tapetet helt spesielt. Glassplaten foran kan byttes når beboerne blir lei, fordi den er festet med skruer i hvert hjørne.

Tapetsoner

Familien Oldervik ville gjerne beholde noen av de gamle møblene, blant annet en arveskjenk og speil med gullramme.

Interiørarkitekten forteller at det ble montert en plate bak skjenken som skiller seg ut fra panelet. Platen fikk et dust, grønt tapet i med gullmønster, som harmonerer med møblene.

- Dette ble en ideell løsning, og vi er veldig fornøyde. Det samme er vi med fargen bak bokhyllene. Den er så fin at hadde det ikke vært for plassbehovet, hadde vi hatt veggen uten bokhyller.

Interiørarkitektens tips

  • Tavle. En stor tavle på kjøkkenet er dekorativt samtidig som du slipper alle magnetene og lappene på kjøleskapet.
  • Gamle møbler. Sett møblet inn i en ny sammenheng og skap oppmerksomhet rund det ved for eksempel å velge en tapet som matcher.
  • Skvettsone. Det er mange spennende tapeter på markedet som kan brukes mellom under- og overskap på kjøkkenet. Bruk glass foran som kan skrus av slik at du kan skifte bakgrunn senere.
  • Belysning. hvis du ikke ønsker downlights finnes det moderne alternativer som er utenpåliggende. Skap stemning med tøffe pendler over kjøkkenøya.

Dette kostet forvandlingen:

Kjøkken

Innredning, kr 69 000

Kjøkkenutstyr etc. kr 527

Barkrakker 4 stk., kr 2000

Tavle, kr 2431

Rørlegger + annet arbeid, kr 106 200

Tapetvegg, kr 1290

Glassplate, kr 2000

Stue

Gulv, 36 kvm + hall, kr 10 134

Tak, 36 kvm + 10 kvm, kr 2384

Panel, vegg og tak, kr 9090

Tapet, kr 1211

Tv-benk, kr 4998

Maling, kr 8135

Belysning, kr 5555

Sofa, kr 13 596

Spisestoler, kr 11 900

Spisestuebord, kr 7995

Peis + utstyr, 14 890

Gardinstenger, kr 1000

Totalt, stue og kjøkken, kr 276 726

Les også

Stua før og etter

Kjøkkenet som ble forvandlet

Enkle tips til kjøkkenet

Greie tips til stua

Alt om oppussing av kjøkken

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også