Nå mente de at tiden var moden for en grunnleggende forbedring. Men de trengte ekspertideer for å finne ut hvordan. Familien Gillebo/Olsen søkte eksperthjelp av en av Bonytts interiørarkitekter, Beba Vaxevanidou Holøyen.

Hun fikk frie tøyler.

Nye perspektiver

- Vi så for oss et kjøkken som kun besto av benkeskap og overskap, typisk Ola nordmann, sier Kim Olsen.

Ikke overraskende så interiørarkitekt Beba Vaxevanidou Holøyen for seg noe annet. Beba har stor erfaring med å utfordre nordmenns mer eller mindre fastlåste syn på innredning. Nå som hun sto helt fritt, hadde hun alle muligheter til å lage et vågalt, fargespekket kjøkken.

Funksjonalitet hadde førsteprioritet. Det var et mål å kunne gjøre rent så enkelt og effektivt som mulig. Ingen profilerte skapfronter der smuss og støv kan sette seg; glatte fronter er enklere å holde rent. Det gjelder også på benken, i kummen og over sprutsonen. Der ble fliser med fug erstattet av en plate i herdet glass. En slik rasjonell tilnærming har imidlertid en hake. Det kan fort bli litt sterilt.

For å myke opp de glatte flatene foreslo interiørarkitekten fliser, fronter og benkeplate med et hint av mønster. Benkeplaten er lett spettet, i frontene kan man ane spor av imitert wengé, og de store gulvflisene har diskrete striper i grånyanser.

Endret bomønster

Fornyelsen har også gjort noe med hvordan familien bor.Tyngdepunktet har forflyttet seg inn på kjøkkenet. Det hører med til bildet at åpningen mellom kjøkken og stue er blitt fordoblet. Det gjør at kjøkkenet ikke lenger er blitt et isolert rom, men i større grad henger sammen med stue og spisestue.

- Vi tilbringer mye mer tid på kjøkkenet nå. Vi sitter mindre i sofaen, og spisestuen bruker vi nesten ikke lenger, sier Wenche.

Dermed har familien blitt mer sosial også.

Før og etter kjøkken=

FØR OG ETTER: Oppussingen av kjøkkenet førte til radikale endringer. © FOTO: Espen Grønli

Før og etter kjøkken=

FØR OG ETTER: Spiseplassen er fremdeles ved vinduet, men bordet er flyttet ut og erstattet av en kjøkkenøy med koketopp og barløsning. © FOTO: Espen Grønli

kjøkken

HALVÅPEN LØSNING. Kjøkken og stue er delvis knyttet sammen. Når man jobber ved kokeplaten, står man ikke lenger med ryggen vendt mot sittesonen og stua. © FOTO: Espen Grønli

kjøkken

FORSTØRRET ÅPNINGEN: Åpningen inn til kjøkkenet ble utvidet til det dobbelte. Kjøkkenet er enkelt og stilrent i svart og hvitt. En smal rad med overskap over vasken har gjennomsiktige glass slik at serviset så vidt synes igjennom. © FOTO: Espen Grønli

GRÅ INNRAMMING: Fôringen rundt skapveggen ble opprinnelig malt hvit, men da fremsto de nye frontene som gulnede. Med gråfargen som ble valgt i stedet, fikk frontene tilbake sitt delikate, kremhvite preg. Hvitevarene er integrert i kjøkkeninnredningen, og fremstår som rammet inn av en grå kant som skiller veggen fra kjøkkeninnredningen. © FOTO: Espen Grønli

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!