Bonytthjelpen

- Hvem skulle trodd at vi fikk plass til den unike peisen?

Visst var kjøkkenet trangt, likevel fikk familien plass til både flere skap og peisovn.

FØR OG ETTER: Beboerne ønsket seg et mer funksjonelt kjøkken og en peisovn. Utfordringen var at kjøkkenet var trangt, men interiørarkitekt Elisabeth Fougner fant løsningen.

FØR OG ETTER: Beboerne ønsket seg et mer funksjonelt kjøkken og en peisovn. Utfordringen var at kjøkkenet var trangt, men interiørarkitekt Elisabeth Fougner fant løsningen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Privat

Publisert Oppdatert

Ombygging og oppussing er noe de fleste boligeiere kommer borte i. Enten fordi behovene er endret eller fordi smaken har forandret seg. Ofte er det kjøkkenet som får gjennomgå, enten fordi det blir mindre funksjonelt med årene eller fordi man rett og slett har lyst til å fornye det.

Det siste var tilfellet for familien som fikk hjelp av Bonytthjelpen. De bodde i et rekkehus og det var trangt om plassen. De ville ha et bedre fungerende kjøkken, og så håpet de å få plass til en peisovn.

Interiørarkitekt Elisabeth Fougner hjalp dem og oppfylte deres ønsker.

- Selv om det var mye som skulle inn på begrenset plass, klarte vi å frigjøre areal både til skapplass og peis, sa hun til bladet Bonytt.

Og eierne, de ble storfornøyde.

- Hvem skulle trodd at vi fikk plass til den unike peisen? Og skapveggen på kjøkkenet ryddet opp i hverdagslivet vårt, kommenterte de når alt var på plass.

Arkitektens løsning

Mellom kjøkkenet og spiseplassen gikk det et pipeløp i veggen som kunne utnyttes til peis. Tidligere hadde det stått en liten ovn der og pipeløpet var på plass.

- Utfordringen var den trange passasjen, peisen kunne ikke bygges for mye ut i rommet. Løsningen ble å mure en grunn peisinnsats i veggen, i tillegg måtte vi bruke varmehemmende plater. Peisen ble montert i sittehøyde slik at familien kan nyte ildstedet når de sitter rundt spisebordet, den er også synlig fra kjøkkenet, forklarer interiørarkitekten.

Huseiernes ønske om mer plass på kjøkkenet løste Fougner med å samle elementene.

- Vi brukte hele veggen mot trappen til kjøkkenskap fra gulv til tak. I og med at det er passasje inn til stuen på begge sider av skapveggen, fungerer den også som en romdeler. Den frittstående veggen skjuler også trappen fra kjøkkenet. Ved å samle skapene på en vegg, ble det frigjort veggareal på kjøkkenet. Vi fikk plass til en benkeplate med barstoler som fungerer som frokost- og arbeidsplass. Under benken monterte vi ekstra stikkontakter til pc-ene, utdyper hun.

Dette kostet forvandlingen

  • Snekkerarbeid kr 63 500
  • Kjøkkeninnredning + hvitevarer kr 88 223
  • Gulv, heltre eik kr 13 500
  • Peisinnsats og murer kr 49 100
  • Kjøkkenvifte kr 15 500
  • Barstoler kr 1785
  • Malerarbeid kr 17 460
  • Elektriker kr 22 850
  • Rørleggerarbeid kr 42 000
  • Totalt kr 313 918

Les også:

Råloftet ble drømmeleilighet

Ekstrem forvandling av gammel villa

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nytt bluss i tilværelsen

Peisinnsatsen er montert slik at familien kan se ildstedet når de sitter ved spisebordet. Gulvet i heltre eik er hvitoljet.

Skjult trapp

Skapveggen skjuler trappen og fungerer som en romdeler mellom stue og kjøkken. Tidligere var det sprinkler, en vegg gir mer skjerming enn sprinkelveggen ga.

Smal pipe, ny peisovn

PEISOVN: Boligeierne ble spesielt tilfreds med peisovnen, som de syntes var helt unik.

PEISOVN: Boligeierne ble spesielt tilfreds med peisovnen, som de syntes var helt unik. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Innsats N-21 fra Norpeis. Det er benyttet varmehemmende plater med murpuss. Peisovnen stjeler lite plass fra rommet, den bygger bare 46 centimeter ut fra veggen.

Samlet skapvegg

INNEBYGGET TRAPP: Trappen ble mer diskret i den nye løsningen.

INNEBYGGET TRAPP: Trappen ble mer diskret i den nye løsningen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble benyttet til kjøkkenskap og innebygde hvitevarer, alt fra Kvik. Passasjen til venstre gir delvis åpen løsning mot stuen.

Dekorativ oppbevaring

Mot kjøkkensiden ble det plass til oppbevaring av ved, praktisk og dekorativt. Veggen er dekket med murpuss for et røffere uttrykk.

Frigjorde plass

PEISOVN: Peisovnen ble montert i sittehøyde, slik at den visuelt kunne nytes både fra spisebord og kjøkken.

PEISOVN: Peisovnen ble montert i sittehøyde, slik at den visuelt kunne nytes både fra spisebord og kjøkken. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

I og med at det ble montert skappvegg, kunne familien bruke færre overskap, og kjøkkenet virker større. Veggen over vask og komfyr er malt med Lady Easy Clean som er vaskbar veggmaling. Resten av veggen er malt med Lady S2502-Y, tak i 0502-Y. Dype kjøkkenskuffer inneholder redskaper som barna selv kan hente. Viften er fra Thermex, Decor 820. Barkrakker ved arbeids- og frokostplassen er fra Ikea.

MER SKAPPLASS: Ved å bygge inn trappeløpet, ble det også mulighet for esktra skapplass.

MER SKAPPLASS: Ved å bygge inn trappeløpet, ble det også mulighet for esktra skapplass. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

LAGRINGSPLASS: Kreativ lagrinngsplass for veden.

LAGRINGSPLASS: Kreativ lagrinngsplass for veden. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

NYTT KJØKKEN: I det nye kjøkkenet ble det færre overskap, samt at man fikk plass til en frokost- og arbeidsplass.

NYTT KJØKKEN: I det nye kjøkkenet ble det færre overskap, samt at man fikk plass til en frokost- og arbeidsplass. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag