Test av kjøkkenleverandører: Regnskogtømmer

HTH var verstingen

HTH er ikke alene om å ha benkeplater av regnskogtømmer. Men nå skal de samarbeide for å unngå regnskogtømmer.

HTH leverer benkeplater laget av regnskogtømmer. (Kjøkkenet på bildet er ment som et illustrasjonsfoto).

HTH leverer benkeplater laget av regnskogtømmer. (Kjøkkenet på bildet er ment som et illustrasjonsfoto). Foto: Faksimile fra HTHs hjemmesider

Publisert Oppdatert

For første gang er norske kjøkkenleverandører gått i sømmene når det gjelder bruk av regnskogtømmer i sortimentet.

Og verst ut kommer HTH.

Les også: Prisforskjeller hos 5 kjøkkenleverandører

Regnskogfondet har sett at benkeplater laget av regnskogstømmer er utbredt.

Derfor har utvalget av regnskogtre i kjøkkenbutikkene blitt sjekket i forbindelse med en årlig undersøkelse av norske byggevareforhandlere.

HTH er kåret til årets regnskogsversting fordi de tilbyr et bredt utvalg av forskjellige typer regnskogstre. I tillegg er de store på markedet, skriver Regnskogfondet på sine sider.

HTH selger heltre benkeplater av flere typer regnskogstømmer.

- Disse benkeplatene er laget av ødelagt regnskog fra Afrika, Asia og Amazonas, sier Lars Løvold i Regnskogfondet.

HTH selger benkeplater laget av blant annet de afrikanske regnskogstresortene sipo, iroko, ovangkol, zebrano og wengé. Alle disse tresortene er oppført på den internasjonale lista over truede og sårbare arter.

- Flere av de store aktørene jobber seriøst for å bli kvitt alt tropisk tømmer, men verstingene i kjøkkenbransjen undergraver dette arbeidet, sier Lars Løvold.

HTH setter i gang undersøkelse

Henrik Jørgensen, direktør i HTH i Danmark, forteller til klikk.no at de fra nå av ikke selger mer av de benkeplatene som det er satt spørsmålstegn ved.

- Vi ringer også kunder som allerede har bestilt og hører om de fortsatt ønsker å få levert det som står i kontrakten, eller om de ønsker å endre bestillingen, forteller Jørgensen.

På mandag har HTH et møte med Regnskogfondet for å sette i gang et samarbeid, slik at HTH kan finne ut av om de ikke har hatt korrekt informasjon fra sine leverandører.

- VI har ikke hatt samme informasjon som Regnskogfondet og derfor må vi nå få snakket med dem, sier Jørgensen.

Han understreker at HTH ikke kommer til å handle mer fra disse leverandørene om de ikke blir sikre på at det er godkjente produkter.

Disse kan du stole på

Sigdal kom også dårlig ut i testen.

Kjøkkenleverandørene får også blant annet selskap av Gulvspesialisten Minde Trelast og Oslo-butikkene Sentrum Bygg og Parketthuset helt nederst på rangeringen.

Kjeder og butikker som har ingenting, eller veldig lite tropisk tømmer i sortimentet er Bygger'n, Byggeriet, Byggmax, Gulvnett, Montér, Coop OBS Bygg, Byggmakker, kjøkkenkjeden Norema og Smart Club.

Se hele byggevareundersøkelsen her .

I 2008 innførte også norske myndigheter forbud mot bruk av tropisk tømmer i offentlige bygg.

Byggevareundersøkelsen er gjennomført i samarbeid med Natur og Ungdom, Grønn Hverdag, Forbrukerrådet, Norges Naturvernforbund, Framtiden i våre hender og lokale støttespillere av Regnskogfondet. Rundt seksti butikker er undersøkt.

Les også:

Smart innredning på 40 kvadrat

Designet ferdighytte til 300.000

Mote: Hijab i mange varianter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning