Å legge gulvfliser på kjøkkenet kan du absolutt gjøre selv, men før du går i gang er det visse ting du bør sjekke – og oppskriften bør du følge nøye.

Aller først bør du sjekke om gulvet er stabilt og jevnt nok.

- Dersom det er ujevnheter over store deler av gulvet, eller dersom det er behov eller ønske om et høyere gulv, vil avretting være det beste alternativet, forteller Helene Sjåstad i Megaflis.

Hun anbefaler da å benytte en selvutjevnende avrettingsmasse, altså en avrettingsmasse som flyter ut på gulvet uten at det blir for mye jobb med å spre den ut.

Om bare små deler av gulvet har mindre ujevnheter, er det ifølge Sjåstad ikke behov for å avrette med avretningsmasse først. Dette kan gjøres i forbindelse med flisleggingen og ved hjelp av flislimet.

Gulvfliser kjøkken

Viggo Rangnes i Bergersen Flis råder deg til å gå for et stabilt underlag som gips, sementplater eller betongunderlag – som er det beste.

- Man bør ikke legge fliser rett på tregulv eller spon for eksempel, da det kan medføre at flisene løsner over tid, sier han.

Sjåstad er enig, og forteller at dersom eksisterende gulv er parkett eller laminat, må dette enten fjernes eller avrettes for at gulvet skal bli selvbærende.

- Tre er et levende materiale som utvider og trekker seg sammen etter temperatur og luftfuktighet, og dette vil i verste fall føre til at gulvet sprekker opp. Dersom eksisterende gulv ikke ønskes fjernet, må du avrette gulvet med minimum 25 millimeter for at gulvet skal være selvbærende.

Likevel finnes det også alternativer som gjør at du ikke trenger å fjerne eksisterende gulv eller å avrette før du går i gang med flisleggingen.

- Med et produkt som heter «masterboard», monteres det med syrefaste skruer direkte på tregulvet og resulterer i et selvbærende gulv. Med et selvbærende gulv menes det at det ikke vil være noen fare for at gulvet beveger seg, som igjen kan føre til at flislim, flis og fug sprekker opp, sier Sjåstad.

Det viktigste å tenke på

Sjåstad mener noe av det viktigste å tenke på ved flislegging av kjøkkengulv er å tenke på varme i gulvet. Fliser uten varmekabler under vil alltid være kaldt å gå på – uansett temperatur utendørs.

- Så om fliser vurderes, vil jeg råde å legge varmekabler under flisene. På den måten er man sikker på at du får et gulv man vil være fornøyd med og som holder en god temperatur hele året, sier hun.

- Det vil for mange også være avgjørende å velge en flis uten mye struktur – dette letter ofte renholdet av flisen da smuss ikke fester seg like godt, legger hun til.

Det kan også være en fordel å tenke langsiktig ved valg av flis, og spørre seg selv følgende spørsmål:

- «Skal jeg ha akkurat dette kjøkkenet i mange år fremover?», «Vil flisene passe andre farger på kjøkkenet?», «Vil flisen passe til et kjøkken med en helt annen stil, for eksempel et mer moderne kjøkken?», tipser Sjåstad.

Se hvordan du legger gulvfliser på kjøkkenet:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!