TEMA: UTEKJØKKEN

Flere typer utekjøkken

Med en innkjøpt modul og en endevegg får du et flott utekjøkken. Du kan også bruke en helt vanlig bod – eller en enkel benk!

SKJERMET: Dette utekjøkkenet står godt skjermet under bodens takutbygg.

SKJERMET: Dette utekjøkkenet står godt skjermet under bodens takutbygg. Foto: Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Publisert Oppdatert

Nesten vedlikeholdsfritt

Det finnes knapt den ting som er fullstendig vedlikeholdsfritt, så uansett materialvalg så må du nok påregne litt stell og vedlikehold. En flislagt overflate, som på dette utekjøkkenet, må også rengjøres og renses. Spesielt fugene trekker til seg vann og smuss og vil med tiden bli slitt. Når utekjøkkenet ikke er i bruk, og etter sesongavslutning, er det derfor lurt å dekke til med en beskyttende presenning.

Dette utekjøkkenet står godt skjermet under bodens takutbygg. Overbygget gjør at benken og hyllene står litt skjermet for vær og vind, dermed kan mesteparten av kjøkkengjenstandene fint stå ute også på regnværsdager.

Selve kjøkkenvognen ble i sin tid kjøpt i en interiørforretning. Platen er flislagt, vaskekummen er i keramikk og understellet er en kombinasjon av lakkert stål og teak. Den er praktisk utformet med en hylle under til å sette fra seg på, og en langsgående bøyle under hele platen til å henge fra seg redskap, håndklær m.m. Vasken er plassert helt til venstre, det gir en god og praktisk arbeidsplass.

Veggen er utnyttet til hyller og opphengskroker som gjør at kokekar og annet redskap kan henge lett tilgjengelig. På bodveggen er det også montert en magnetholder til knivene. Krydder og andre nødvendige ingredienser til bruk i matlagingen oppbevares i tette bokser.

En del av miljøet med benk i hytteveggen

GRILL MED UTSIKT: Robust løsning med utsikt til sjøen.

GRILL MED UTSIKT: Robust løsning med utsikt til sjøen. Foto: Foto: Eva Brænd

Kjøkkenbenken er plassert i enden av hytteveggen. Løsningen er robust og stabil med skrå avstivere.

Bordet er fastmontert og kan ikke slås ned. Det er malt i samme farge som hytteveggen og glir fint inn i miljøet. Hytteeieren kan nyte sjøutsikten mens hun forbereder middagen som skal på grillen.

Det aller enkleste

Denne enkle, men praktiske benken har hytteeierne hatt mye glede av. Den sitter montert på to bord som er festet loddrett på fjellet med bolter. Med hengsler som feste klappes bordet ned hver gang eierne forlater hytta. De skrå avstiverne er også festet med hengsler under bordplaten, og når bordet slås ut legges avstiverne enkelt oppå to klosser som er skrudd fast i de loddrette bordene i fjellet.

TROFAST: Denne enkle, men praktiske benken har hytteeierne hatt mye glede av.

TROFAST: Denne enkle, men praktiske benken har hytteeierne hatt mye glede av. Foto: Foto: Mette K. Stene-Johansen

Vannslangens uttak er festet på toppen av bakveggen slik at fisk og grønnsaker enkelt kan vaskes.

Under bordet står baljer til vask av salat og rensing av fisk, og langs det tverrgående bordet er det festet kroker til oppheng av børster, kniver og annen redskap.

Frittstående bod ble kjøkken

Her mangler det ikke på originalitet! Utgangspunktet er et standard byggesett for en bod fra en byggvarehandel. Innvendig har hytteeieren satt inn en benkeplate, som har utskåret plass til gassbluss og utslagsvask.

Under benken er det plass til gassflasken, og vannslangen henger på ytterveggen, og kobles til vasken bakfra, når den skal brukes i vasken.

På innsiden av dørene har han montert sammenleggbare plater, som kan minne om strykebrett. Her er det fin plass til forberedelse av måltidet. Krydderhyller, kroker til redskap og gryter, og hyller til boller og sauser, kan du henge opp etter behov. Når utekjøkkenet ikke er i bruk lukkes dørene. På taket har den kreative eieren plantet stauder, men mange vil vel kanskje foretrekke stein, shingel eller tre på taket.

ORIGINALT: Hvorfor kan ikke boden være utekjøkken i stedet?

ORIGINALT: Hvorfor kan ikke boden være utekjøkken i stedet? Foto: Foto: Jonas Gustavsson

(Idé: Bosse Rappne)

Kledd med stein

Uteplassen på denne hytta har skifer på bakken, og naturstein hentet fra området dekker den ene hytteveggen og muren som omkranser hytta mot sjøen. Utekjøkkenet er plassert i utkanten av uteplassen, ved åpningen mot sjøen. Her er det murt opp en arbeidsbenk med rom under og en åpning til å sette en grill i.

Ganske smart for dem som ikke ønsker å mure fast en grill, men vil ha fleksibiliteten ved å kunne flytte grillen til et annet sted.

Skifer dekker hele utekjøkkenet og dermed er det totalt vedlikeholdsfritt, og en del av miljøet året rundt.

PRAKTISK: Skifer dekker hele utekjøkkenet og dermed er det totalt vedlikeholdsfritt

PRAKTISK: Skifer dekker hele utekjøkkenet og dermed er det totalt vedlikeholdsfritt Foto: Foto: Mette K. Stene-Johansen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning