Benk på kjøkkenet

Smart løsning for lave vinduer på kjøkkenet

Ulrica og Jörgen måtte inngå kompromiss med huset da de pusset opp.

SMART: Kjøkkenvinduet er i utgangspunktet lavere enn kjøkkenbenken, og det ville derfor vært vanskelig å finne en pen løsning. Her ble det heller laget en koselig kjøkkenbenk foran vinduet. Selve innredningen er fra Köksmagasinet. Den plassbygde sittebenken med 
oppbevaringsskuffer under ble laget av kjøkkendesigneren.
SMART: Kjøkkenvinduet er i utgangspunktet lavere enn kjøkkenbenken, og det ville derfor vært vanskelig å finne en pen løsning. Her ble det heller laget en koselig kjøkkenbenk foran vinduet. Selve innredningen er fra Köksmagasinet. Den plassbygde sittebenken med oppbevaringsskuffer under ble laget av kjøkkendesigneren. Foto: FOTO: Ester Sorri
Sist oppdatert
LEKKERT:  Ulrica Momqvist ville selv valgt høyglansede fronter i en sterk farge og mye rustfritt stål til kjøkkenet, men sammen med mannen laget hun en helt annen variant.
LEKKERT: Ulrica Momqvist ville selv valgt høyglansede fronter i en sterk farge og mye rustfritt stål til kjøkkenet, men sammen med mannen laget hun en helt annen variant. Foto: FOTO: Ester Sorri

Det er ikke alltid lett å pusse opp gamle hus.

Selv om man gjerne ønsker å modernisere nok til at det blir behagelig å bo der ønsker de færreste å ødelegge husets særpreg, med mindre det går an å kombinere disse to.

Gamle hus har ofte kriker og kroker som ikke er tilpasset moderne interiør. Med mindre man planlegger store oppussingprosjekter gjelder det derfor å utnytte plassen på kjøkkenet smartest mulig.

Magasinet Lev Landlig har besøkt Ulrica Momqvist og ektemannen Jörgen, som har gjort akkurat dette.

HVEM: Ulrica Momqvist

BOR: Utby i Dalarna i Sverige

FAMILIE: Mannen Jörgen. Sammen har de ett barn.

Skulle jeg valgt helt etter min egen smak, ville jeg kjøpt høyglansede fronter i en sterk farge og mye rustfritt stål, sier Ulrica Momqvist.

Slik ble det altså ikke, selv om Ulrica og mannen Jörgen synes kjøkkenet er det viktigste rommet i hjemmet. Da de skulle bytte kjøkken i Tigergården i svenske Utby i Dalarna, oppdaget de fort at man ikke gjør som man vil med en 140 år gammel bolig – det tillater hverken huset eller deres egen samvittighet.

- Det nye kjøkkenet er et kompromiss mellom oss og huset. Men vi er veldig fornøyd.

Det er sikkert Tigergården også. Det nye kjøkkenet, som sto ferdig sommeren 2013, er blitt husets hjerte. Det er romslig, lyst og har plass til mange middagsgjester.

Trist og trangt

Kontrasten til det gamle kjøkkenet er stor. Det var lite og upraktisk der det lå inneklemt mellom to soverom, og på de få kvadratmeterne var det ikke engang plass til et lite spisebord.

Rommet hadde linoleumsgulv, brystpanel og et trist strietapet, og innredningen hadde fronter av furu. Etter at paret hadde bodd sammen et par år, var de enige om at nok var nok; kjøkkenet skulle ut!

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLOTT KJØKKEN: Venstre: Et romslig spiskammer er plassert i hjørnet. Hanelysestaken i smijern ble designet på begynnelsen av 1900-tallet av Gustav Ankarcrona. De hvite boksene er fra Ikea, brødboksen fra Ib Laursen. Midten: Etter at Ulrica og Jörgen rev noen vegger, ble kjøkkenet hele 40 kvadratmeter. Det gir rom for et spisebord med plass til 12. Høyre: Hvitt, grått og svart er lett å kombinere med andre farger. Det rutete gulvet er lagt med linoleumsfliser. Benkeplaten er av granitt
FLOTT KJØKKEN: Venstre: Et romslig spiskammer er plassert i hjørnet. Hanelysestaken i smijern ble designet på begynnelsen av 1900-tallet av Gustav Ankarcrona. De hvite boksene er fra Ikea, brødboksen fra Ib Laursen. Midten: Etter at Ulrica og Jörgen rev noen vegger, ble kjøkkenet hele 40 kvadratmeter. Det gir rom for et spisebord med plass til 12. Høyre: Hvitt, grått og svart er lett å kombinere med andre farger. Det rutete gulvet er lagt med linoleumsfliser. Benkeplaten er av granitt Foto: FOTO: Ester Sorri

- I store trekk visste vi hvordan det nye kjøkkenet skulle være. På ønskelisten vår sto gode arbeidsflater, mye oppbevaringsplass, vinkjøleskap, oppvaskmaskin i arbeidshøyde, et spiskammer vi kunne gå inn i og en benk med plass til PC. Vi ønsket oss et tidløst kjøkken som kler huset.

I tillegg ville paret ha en romslig spiseplass og en separat arbeidsdel, som begge var tydelig avgrenset, men likevel integrert i rommet.

- Og så drømte vi om en åpen peis i øyehøyde og en vedovn. Dette er detaljer man kan leve uten, men sterke hyggefaktorer, forklarer de to.

For å oppfylle drømmen bestemte de seg for å rive veggene til de tilstøtende rommene. Slik fikk de frigjort plass til nye løsninger.

Eksperthjelp

Selv om de hadde klare ønsker, var ikke alle detaljene på plass. Derfor kontaktet de en kjøkkendesigner som kom på befaring allerede før det gamle kjøkkenet var revet. Hun tok mål og diskuterte material- og fargevalg med eierne.

- Designeren lyttet til behovene våre og tok utgangspunkt i hvordan vi rent praktisk ville bruke rommet før hun laget et forslag. Den nye løsningen ble styrt av selve huskonstruksjonen, hvor tømmerveggene og vinduene er plassert, og andre detaljer vi måtte ta hensyn til. Etter litt idédrodling kom vi til slutt frem til hvordan det nye kjøkkenet skulle se ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOSELIG: Tapetet i spisestuedelen heter Karlslund og er fra Borås tapeter. De hvite spisestuestolene understreker den lyse og luftige stilen. Taklampen i metall heter Näckros og er en nytolkning av Carl Larssons papirlampe, fra Huset vid ån.
KOSELIG: Tapetet i spisestuedelen heter Karlslund og er fra Borås tapeter. De hvite spisestuestolene understreker den lyse og luftige stilen. Taklampen i metall heter Näckros og er en nytolkning av Carl Larssons papirlampe, fra Huset vid ån. Foto: FOTO: Ester Sorri

Solid egeninnsats

Ulrica og Jörgen er to modige sjeler som ikke er redde for å ta en utfordring, så de bestemte seg for å gjøre hele håndverkerjobben selv. Rundt årsskiftet 2011–2012 brettet de opp ermene og startet den møysommelige jobben med å rive vegger og kjøkkeninnredning, bytte gulvisolering, trekke strømledninger og bygge det hele opp igjen.

Hadde det ikke vært for Ulricas voksende babymage, ville de nok fullført oppussingen sammen. Men siden det er vanskelig å krype og klatre når man er høygravid, overlot Ulrica hammeren til en snekker en måned før fødselen. Han hjalp blant annet til med å sette opp det nye kjøkkenet.

Til hverdags og fest

Resultatet er blitt akkurat så bra som paret drømte om. De er aller mest fornøyd med at de nå kan stå og lage mat samtidig som de snakker med familie og venner rundt spisebordet. Den plassbygde sittebenken er en annen smart investering som brukes flittig.

I dag er kjøkkenet den naturlige samlingsplassen, både for den lille familien i hverdagen og når de har besøk. Her både starter og slutter alle morsomme fester.

Og huset selv? Det stortrives i sin nye drakt, skal vi tro eierne.

- Huset har det veldig bra og liker det nye kjøkkenet sitt. Akkurat som oss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GJENNOMFØRT: Fra spisedelen av kjøkkenet kan familien gå rett ut i hagen. Ulrica og Jörgen  planlegger en uteplass der, sånn at de kan nyte morgensola. Detaljene i kjøkkenet skaper nostalgisk stemning og urter og løk blir kjærkomne fargeklatter i alt det lyse. Ved peisen og den gamle jernovnen har mureren laget sokkel med hyller for plass til veden.
GJENNOMFØRT: Fra spisedelen av kjøkkenet kan familien gå rett ut i hagen. Ulrica og Jörgen planlegger en uteplass der, sånn at de kan nyte morgensola. Detaljene i kjøkkenet skaper nostalgisk stemning og urter og løk blir kjærkomne fargeklatter i alt det lyse. Ved peisen og den gamle jernovnen har mureren laget sokkel med hyller for plass til veden. Foto: FOTO: Ester Sorri

Fem lure løsninger

● Plasser stekeovnen i arbeidshøyde.

● Ekstra dyp benkeplate gir mer bake- og arbeidsplass.

● Åpne hylleløsninger egner seg best hvis du er et ordensmenneske.

● Sokkelskuffer er supersmart når du skal lagre store, flate ting som stekeplater og serveringsbrett.

● Trekker du innredningen helt opp til taket, utnytter du plassen godt. Samtidig slipper du støv og fett på toppen av skapene.

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2015, og sist oppdatert 12/06 2018.

Les også