Planer om å ominnrede kjøkkenet, eller bare anskaffe ny komfyr? Du kan ta deg en runde hos elkjedene og finne en helt greit modell til en overkommelig pris. Eller du kan vurdere en av disse, som koster en månedslønn eller to, og som kan bidra til å skape fornyet inspirasjon på kjøkkenet.

Modellene under er priset fra knappe 20 000 til nesten 150 000 kroner, fra vedovnen Smålandsspisen til ovnsikonet AGA.

Nostalgi fra Flisa

Kakkelovnsmakeriet på Flisa i Åsnes kommune produserer Smålandsspisen. Denne har du trolig sett før - den har nemlig hatt samme utseende i 150 år.

Innvendig er den ikke fullt så gammel. Ovnen er håndlaget og utstyrt med det siste av teknologi innvendig.

Vi omtaler også ovnen Cluny. Den har vært i produksjon i Frankrike helt siden 1800-tallet, og laget etter spesifikasjon fra kunden.

Nobelprisvinner står bak klassiker-ovnen

AGA-komfyren er en kjent designklassiker. Den grunnleggende utformingen har ikke forandret seg de siste 70 årene.

Komfyren ble lansert i 1929, etter at dr. Gustaf Dalén hadde jobbet med oppfinnelsen i flere år. Dalén ble født i 1869 i Stenstorp i Sverige, og han blir husket for sitt arbeid med varsellys i fyrtårn og bøyer, som har reddet tusenvis av liv. Han revolusjonerte fyrtårnteknologien og vant nobelprisen i fysikk i 1912.

Året etter ble Dalén blind i en ulykke. Da han var hjemme for å komme til hektene, gikk det opp for ham hvilke vanskeligheter kona hadde med å bruke den tradisjonelle komfyren. Maten måtte hele tiden passes, komfyren slukte brensel og hele fremtoningen var dårlig designet. Han ville konstruere en ny komfyr, og han var opptatt av at den skulle være for folk flest.

I dag lages komfyren i England i det historiske Coalbrookdale-støperiet i Telford, Shropshire, som har vært i drift siden 1709.

Les også:

Slik bruker du induksjonstoppen riktig

Slik rengjør du glasset i stekeovnen

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!