Det er fort gjort å dytte all mat inn i kjøleskapet, så lenge det er plass. Men det kan bli både unødvendig og feil.

Kanskje du putter ting i kjøleskapet som i utgangspunktet burde vært plassert på kjøkkenbenken- eller motsatt.

Temperaturen i kjøleskapet skal ifølge Mattilsynet være fire grader eller lavere. Den lave temperaturen forhindrer bakterievekst i matvarene.

Frukt er en versting

Trond Kullbunnen er gründer og står blant annet bak selskapet Kokk.no. Han mener at oppbevaring av frukt i kjøleskap er der det syndes mest i de tusen hjem.

- De fleste frukter plukkes nemlig før de er modne og de er derfor avhengig av å modnes, og det gjør de når de oppbevares ved høyere temperaturer.

Grønnsaker skal normalt ikke gjennom noen modningsprosess, så de holder seg bra i kjøleskap, opplyser Kullbunnen.

Men ingen regel uten unntak.

- Tomater og agurker taper smak og blir fort vasne ved lagring i kjøleskap.

Andre grønnsaker bør puttes i de nederste boksene i kjøleskapet hvor det ikke er like kaldt som i hyllene.

Han forklarer videre til bonytt.no at frukt og grønnsaker helst skal oppbevares svalt, altså litt kjøligere enn romtemperatur, men ikke så kaldt som i kjøleskapet.

- Så det beste tipset jeg kan gi er å kjøpe ofte og velge grønnsaker og frukt som er ferdig modnet.

Unngå å oppbevare disse fruktene i kjøleskapet

Epler - høstes ofte umodne og bør derfor oppbevares i romtemperatur for at modningsprosessen ikke skal stoppe opp.

Pærer - samme som epler

Melon - kan ta skade av for kald lagring.

Banan - må ikke plasseres i kjøleskap da den blir grå og mister smaken.

Papaya - kan ta skade av for kald lagring.

Avokado - kan ta skade av for kald lagring og trenger ofte å modnes (som gjøres ved romtemperatur).

Pasjonsfrukt - svært kuldeømfintlig og må derfor oppbevares i romtemperatur.

Umoden ananas - bør lagres ved 8 - 20°C for å fremme modning.

Umoden mango - bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Løsning for lett bedervelige matvarer

Flere av de nye kjøleskapene har en såkalt cool box som henger under en av hyllene.

De er konstruert slik at den kalde luften kommer rett inn i boksen. Disse er ifølge Kullbunnen veldig bra til oppbevaring av fersk fisk, skalldyr og kjøtt som er lett bedervelig.

- Jeg har målt temperaturen i mitt eget kjøleskap i disse boksene og hos meg ligger de på cirka én grad, noe som forlenger både holdbarheten og smaken, sier Kullbunnen.

- Unngå varm mat i kjøleskapet

Men dersom du ikke har en slik boks som nevnt ovenfor, har administrasjonskonsulent hos Grønn Hverdag, Ann-Kristin Berg, et godt forslag.

- Mat som kjøtt og fisk, som blir lett bedervet, bør oppbevares på glassplaten nederst i skapet - der er kjøleskapet kaldest, sier Berg til Bonytt.no.

- Frukt og grønnsaker trives best i skuffene under glassplaten, hvor det er høyere luftfuktighet og temperatur enn over glassplaten. Du kan også legge frukt og grønt høyt i kjøleskapet.

Hun råder deg til å sjekke hvordan de forskjellige matvarene skal oppbevares best, noe som vanligvis står på emballasjen.

- Kjølevarer bør stå kortest mulig tid i romtemperatur. Pakk rester inn i lufttette bokser og kjøl ned.

Varm mat må ikke inn i kjøleskapet, for da vil temperaturen stige og den andre maten får kortere holdbarhet.

- Avkjøl maten raskest mulig. Bakterier vokser raskt i mat som avkjøles langsomt. Avkjøl for eksempel i et kaldt vannbad.

Kjøtt, nøtter og olje

Ferskt kjøtt og kjøttdeig skal ifølge Berg alltid oppbevares i kjøleskapet. Du bør heller ikke åpne emballasjen før det skal brukes.

- Dersom kjøttet skal fryses, er det lurt å fryse i mindre porsjoner slik at det ikke dannes iskrystaller. Da vil kjøttsaften bli beholdt ved opptining, og man unngår at kjøttet smaker tørt. Ved nedfrysing skal kjøtt pakkes lufttett, slik at aroma og smak tas vare på.

Ifølge Opplysningskontoret (Matprat.no) for egg og kjøtt har industripakket kjøtt det best i originalemballasjen. Holdbarhetsdatoen gjelder så lenge kjøttet ikke har vært utsatt for store temperatursvingninger, for eksempel en lang kjøretur i varm bil.

Butikkpakket kjøtt fra betjent disk derimot bør tas ut av papiret og legges over på en tallerken som dekkes til med plast- eller aluminiumsfolie, eventuelt et lokk eller en annen tallerken.

På store stykker med kjøtt vil bakterier befinne seg på overflaten. Inne i selve kjøttet vil det derimot ikke være bakterier, derfor lønner det seg å vente med finoppdeling av kjøtt inntil du skal bruke det. Ideell kjøleskapstemperatur er fire grader.

På Matprat.no kan du også se en stor oversikt over hvor lenge du kan oppbevare de ulike kjøttypene i kjøleskapet.

Når det gjelder nøtter og frø (med unntak av cashew, pekannøtter og valnøtter med skall) bør disse ifølge Berg oppbevares i kjøleskapet.

- Vegetabilske oljer skal oppbevares mørkt og svalt, men bør ikke stå i kjøleskapet, forklarer hun.

Honning skal aldri lagres i kjøleskap og uåpnede syltetøyglass kan like gjerne stå i skapet, mener Kullbunnen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!