Rommene er ikke til å kjenne igjen. En mørk stue og et trangt kjøkken ble til et lyst og raust allrom.

Grete og Tommy Strøm Skjørberg har to små barn og bor i et hus i Horten. Det har de tenkt å fortsette med. Men noe måtte gjøres for at huset skulle bli praktisk og komfortabelt for fire. Paret valgte å søke om eksperthjelp gjennom en av Bonytts interiørarkitekter. Bernt A. Pedersen tok saken.

Kjøkkenet var trangt og mørkt, og atskilt fra stuen - som også var trang og mørk. Ved å slå sammen kjøkkenet og stuen til ett stort rom fikk familien ønsket sitt oppfylt - et areal der hele familien kunne være sammen.

I tillegg satte de inn en dobbel glassdør i endeveggen. Dagslyset gjør også noe med rommet. Nå strømmer lyset inn i stua - og inn på kjøkkenet. Rommene er knapt til å kjenne igjen.

Den doble glassdøren gjør det dessuten mulig å gå direkte ut i hagen fra stua, uten å ta omveien gjennom gangen.

Allrom etter og før

ETTER OG FØR: Det nye allrommet får nå dagslys fra tre kanter. Den mørke stua er historie. © Foto: Espen Grønli/Privat

Stor trend

Sammensmeltingen av stue og kjøkken er ikke et uvanlig grep i våre dager. De fleste nye boliger som bygges i dag har kjøkken og stue i samme rom. Mange nordmenn som pusser opp eldre boliger, foretrekker å samle kjøkken og stue i ett rom dersom muligheten byr seg.

Interiørarkitekten mener grepet er fornuftig, særlig i denne situasjonen.

- Flyten i boligen er blitt bedre, det er blitt mye lysere, og det er lettere for familien å samles, sier interiørarkitekten.

Grete og Tommy Skjørberg stemmer i: - Den nye løsningen har lokket barna ned fra rommene sine. Nå er hele familien mer sammen.

Kjøkken med direkte utgang hage

ET HELT NYTT ROM: Kjøkkenet var på 10 kvm, og stua på 40 kvm. Nå har familien fått ett rom på 50 kvm som ligger badet i dagslys. © Foto: Espen Grønli

Tidligere planløsning

TIDLIGERE PLANLØSNING: Før måtte familien gå gjennom gangen for å komme inn i stuen. Begge rommene var trange og mørke. © Tegning: Bernt A. Pedersen

Eksisterende planløsning

NY PLANLØSNING: Kjøkken og stue er nå samlet i ett rom, og flyten i leiligheten er blitt bedre. Den doble glassdøren mot hagen er ikke tegnet inn her. © Tegning: Bernt A. Pedersen

Nye overflater

Endringen av planløsningen var det viktigste trekket. Når familien først var i gang med oppussing og eksperthjelp, valgte de å fornye både overflater og møblement. Valget av gulv har stor innvirkning på karakteren i et rom. Interiørarkitekten var særlig opptatt av hviken retning gulvplankene skulle gå. Han benytter seg av følgende tommelfingelregel:

- Gulvet bør legges i rommets lengderetning og mot lyset. Merk også at gulvet sammenfaller med leggeretningen på de panelte taket.

Allrom med direkte utgang hage

BEVISSTE LINJER: Gulvplankene, i dette tilfellet enstavslaminat fra Pergo, er lagt i rommets lengderetning og bidrar til at blikket dras mot lyset. Spisebord og stoler fra Living. Den røde pendelen SuperLeaves er fra Furtex agenturer, mens pendlene over kjøkkenøya er fra Pur Norsk. © Foto: Espen Grønli

Dette kostet forvandlingen

Prosjektet omfattet til slutt langt mer enn bare kjøkken/spisestue. Kostnadene er derfor bare et lite utdrag.

  • Kjøkkeninnredning m/ hvitevarer kr 63 000
  • Håndverkere (snekker, rørlegger og el) kr 200 000
  • Tapet og glass kr 3000
  • Barkrakker kr 8300
  • Pendler over bord og øy kr 8000

Totalt: kr 282 300

Endret røropplegget

Interiørarkitekten påpeker at det alltid er en fordel å beholde eksisterende avløp og soilrør, ikke minst om man ønsker å holde kostnadene nede og forhindre at oppussingsperioden blir for lang. Men i dette tilfellet var det verdt å flytte på rørene.

- Her var det mer hensiktsmessig å plassere kummen ved vinduet og legge arbeidsbenken mot spisestuen, mener Pedersen.

Nå som kjøkkenhalvøya ikke har kum, kan den brukes både som arbeidsbenk, som bardisk og som arbeidspult.

Den sentrale beliggenheten i boligen gjør at familien ofte samles akkurat her. Komfortable barstoler gjør at de gjerne blir sittende her lenge.

Kjøkken med tapet i sprutsonen

NY KJØKKENLØSNING: Beboerne var usikre på om tapetet over benken skulle gå helt inn mot vinduskarmen. Interiørarkitektens regel er: følg linjene til overskapet. Tapetet er fra Borge © Foto: Espen Grønli

Stue etter og før

ETTER OG FØR. Ovnen er byttet ut med en større og mer energieffektiv. Bæreveggen der pipa går er kledd med store, rektangulære fliser. © Foto: Espen Grønli/Privat

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!