Forbrukertjenesten Smartson har på oppdrag fra Klikk Bolig testet brødristere. En god brødrister er enkel i bruk, rimelig, varmeisolert og rister brødet jevnt og effektivt. Hvis den i tillegg er enkel å rengjøre er det enda bedre.

Les også: Mobil med 12 megapiksler

Det er Philips HD2686 som lykkes i å kombinere disse kriteriene på best mulig måte. Blant de rimelige modellene er det Tefal Express som overbeviser og utnevnes til beste billigkjøp.

Den er ikke raskest, men rister jevnt og holder seg dessuten forbilledlig kjølig på utsiden.

Varme brødristere

Det høye varmenivået på utsiden trekker ned sluttkarakteren til en del modeller. Cuisinart blir varmest av alle, og det er synd fordi den rister både raskt og jevnt. Også Dualit og Wilfa plages av en varm utside etter et par risteomganger.

Les også: 40 prosent flere branner i 2008

Én forklaring på dette er at metall leder varme bedre enn plast, men faktum er at Brauns og Boschs modeller i rustfritt stål lykkes betydelig bedre i å isolere varmen på innsiden.

Design koster

Den store prisforskjellen avhenger i stor grad av design og materialvalg. Vi finner derimot ingen tydelig sammenheng mellom høyt pris og bedre risteresultat. Eksempelvis har modellen fra Bosch en pris på rundt 1400 kroner, og selv om design- og teknikkløsningene er på toppnivå, er sluttresultatet ikke bedre enn for Tefal som kan kjøpes til en fjerdedel av prisen.

Les også: Vi har testet støvsugere. Finn din favoritt!

Modellene i det øvre prisnivået viser seg likevel å være raskere enn de billigere modellene. Eksempelvis er forskjellen mellom Philips, som er raskest, og Wilfa, som er langsomst, rundt ett og et halvt minutt på full effekt.

Funksjoner og bruk

De fleste modellene er utstyrt med opptining og gjenoppvarming. Enkelte har et innebygd ekstragitter for varming av boller eller croissanter og digital visning av varmenivået.

Les også: Kjøp kunsten på nett

Ta gjerne en ekstra titt på ledningslengden og smuleskuffens utforming. Det er forskjell på hvor lett det er å komme til og å dra ut smuleskuffen. Dette kan enkelt testes i butikken.

Alle modeller er aktuelle på markedet, men finnes ikke modellen i butikken, kan forhandleren som regel bestille produktet for deg.

Slik testet vi

Formloff ble ristet gjentatte ganger for å kunne se resultatet over tid. Vi sammenlignet også tiden det tok å riste en skive på halv og full effekt. Målene viser høyde x bredde x dybde.

Kriteriene nedenfor har ligget til grunn for sluttkarakteren. Høyeste karakter var 6.

Kapasitet - Resultat og tid på ulike nivåer.

Design - Ergonomi, varmenivå, ledningslengde og håndtering.

Kvalitet - Materialer og opplevd holdbarhet.

Funksjoner - Antall funksjoner og hvordan de fungerer.

Prisverdi - I forhold til resultatet ovenfor.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!