Dersom du antar at kjøkkenvifter er kjedelige, kan du tro om igjen. Nå kommer ventilatorene til kjøkkenet i alle slags stilfulle farger og former.

Se bildegalleriet over.

Valg av vifte

Alle kan ha en fritthengende ventilator på kjøkkenet. Den kan monteres med avtrekk ut i det fri, eller med resirkulering (kullfilter).

Bor du i enebolig, er det første alternativet det beste.

Les også: Kunst du har råd til

Bor du i leilighet, må du mest sannsynlig velge varianten med resirkulering. Denne har en motor som sitter i kuppelen. Her renses luften gjennom et kullfilter, før den føres tilbake til kjøkkenet.

Husk at takhøyden må være stor nok, og taket sterkt nok, til å klare en fritthengende hette.

Les også: Syv tips til en stiligere stue

STILFULL DESIGN: Kjøkkenvifta er ikke hva den engang var. Her er det Ola violett som pryder rommet. Kr 17 530, Eico.

Velg riktig kapasitet

En vifte skal ved maksimum kapasitet kunne skifte ut luften ca. ti ganger i timen. Det innebærerer at et kjøkken på 4 x 4 meter bør ha en ventilator med en kapasitet på 400 kubikkmeter i timen.

Les også:

Det er sjelden at en hette alene utgjør ventilasjonen. Dører og vinduer som åpnes, vil også påvirke ventilasjonen i rommet. Måten du tilbereder maten på er også viktig.

Hvis kjøkkenet kun brukes til raske måltider og kjøkkenet er lite, vil en hette med kapasitet på 200 - 300 kubikkmeter i timen være nok.

En familie på tre til fire personer med et medium stort kjøkken, og som lager variert mat i løpet av uken, bør velge en hette med kapasitet på 300 - 400 kubikkmeter i timen. Husk å spørre om kapasitet før du kjøper ventilatoren.

Unngå matos

  • Sett ventilatoren på laveste styrke når du begynner å lage mat, og øk styrken i takt med at dampen og osen tiltar.
  • La ventilatoren stå på i 5 - 10 minutter etter at du er ferdig med å lage mat så du får renset den siste luften.

Les også:

15 sære salongbord

Slik får du orden på bildene

New York med en twist

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!