Januarsalg

Slik handler du smart på salg

Januarsalget er i gang, slik gjør du de beste kuppene

JANUARSALG: Selv om det er salg er det ikke sikkert du handler så smart. Vi gir deg tipsene til hvordan du får best utbytte av salget.
JANUARSALG: Selv om det er salg er det ikke sikkert du handler så smart. Vi gir deg tipsene til hvordan du får best utbytte av salget. Foto: FOTO: Gorm Kallestad / SCANPIX .
Sist oppdatert

Veiledende pris:

* Leverandører av varer har ikke lov til å fastsette butikkenes utsalgspriser. Derimot kan de veilede detaljistene om egnet utsalgspris.

* Forbrukerombudet har informert sportsbutikker og kjeder om at veiledende pris bare kan brukes til sammenligning i markedsføringen, dersom det kan dokumenteres at denne prisen har vært reell utsalgspris.

Januar er i gang, og det er også salgene. Etter at julestresset har roet seg, er det mange butikker som flyter over av skrikende salgskampanjer for å lokke kundene tilbake i butikkene.

Det er lett å se seg blind på store salgsplakater og tilbudsaviser, men for å gjøre de store kuppene må man vite hva man skal se etter.

Tenk langsiktig på interiør

De fleste butikkene startet salget på årets første mandag, og det er helt klart julevarene som har sunket mest i pris. Både Hansen og Dysvik og Åhlens har redusert prisene på julevarene med hele 50 prosent, og det er spesielt de utgående varene som forsvinner først.

Liv Østli fra Åhlens i Vika mener at det er viktig å tenke fremover når man ønsker å gjøre salgskupp.

- Det er nå man burde gå til innkjøp av julevarer og gaver, for aldri får du julepynten så billig som i januar, forteller hun.

Møbelringen derimot reklamerer med tredagerstilbud på enkelte varer, før de igjen setter opp prisene til det normale. Her er også noen salgsprodukter begrenset til bestemte farger. Så om du er tidlig ute, og ikke er bundet av fargevalg kan du slippe billigere unna med årets sofakjøp.

Om du skal gjøre storhandel på senger, skilter Skeidar med halv pris på seng nummer to fra Jensen eller Svane.

Ha en plan når du handler klær

Klær er nok den varen du kan spare mest penger på i disse kampanjedager, og de beste kuppene gjør du i de billige kjedebutikkene. Her er prisene lave i utgangspunktet, og da sparer du ekstra mye når de slår av 20 til 50 prosent på prisen.

Ofte er det sesongbetonte klær som havner på salg, men det lureste er å holde seg til basisplagg som ikke går av moten med det samme.

Det mener i hvert fall motekonsulent Solrun Kleve, som har flere gode råd til tilbudskundene.

- Før du går amok i salgshyllene er det lurt å ha en viss oversikt over hva du trenger i klesskapet ditt. Det er jo dumt å kjøpe noe som ikke kan kombineres med noe av det du har fra før av, sier hun og legger til at en god, kritisk venninne heller ikke er å forakte.

Sammenlign priser på sportsutstyr

Er du ute etter sportsutstyr eller treningsklær er det mange tilbud å velge i, og mange butikker tilbyr andre priser om du handler på deres nettbutikker. Blant annet kan du velge i dunjakker fra Nike eller Norrøna til reduserte priser.

Det er viktig å huske på at veiledende pris ikke nødvendigvis er førprisen, men at det er den tiltenkte utsalgspris.

Ofte har butikken solgt produktet til en lavere pris, og resultatet er at du tror du sparer mer enn du egentlig gjør. Forbrukerombudet ber forbrukerne om å vise sunn skepsis overfor markedsføringen, og gjerne selv sammenligne priser fra ulike forhandlere for å gjøre de beste kuppene.

Her gir vi deg de beste kuppene innen teknologi.

Les også:

Her får du kjendisøkonomens sparetips

Spar penger på boliglån

Dette soverommet skiller 28 000 kroner

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også