Trender innenfor parkett

Nå skal parketten se slik ut

- Jeg tror folk flest er litt lei av å ha det alle andre har.

TRENDER INNENFOR PARKETT: Bildet viser en hvitoljet og røkt eikeparkett.
TRENDER INNENFOR PARKETT: Bildet viser en hvitoljet og røkt eikeparkett. Foto: FOTO: Skovin AS
Sist oppdatert

- Nordmenn elsker det urnorske og ønsker nå i større grad å investere i et gulv som gir særpreg til hjemmet, sier Vegard Slåtta, daglig leder i Nordic flooring. De designer og produserer gulv inspirert av norsk natur og værbitte fjellgårder.

Ifølge Slåtta er ikke et gulv lenger bare et gulv, men et av husets aller viktigste møbel. Når disse parkettgulvene i tillegg er oppnåelig prismessig for folk flest, velger langt flere å gå for et gulv utenom det vanlige istedenfor den tradisjonelle trestavsparketten.

Trender innenfor parkett

- Jeg tror folk flest er litt lei av å ha det alle andre har, og søker heller etter nye og spennende muligheter innenfor design, forteller Kristine Ekeberg Josefsen, butikksjef og interiørarkitekt i Skovin AS. Skovin er eksperter på tregulv og fører produkter fra verdens ledende produsenter.

Hun kan fortelle at retningsløse gulv får mer og mer oppmerksomhet, og at de ser en økt interesse for klassisk fiskebensparkett, men i større dimensjoner enn tidligere.

- Det er også stor etterspørsel på douglasgranen vi fører, da dette er en unik tresort som kan strekke seg så høyt som 40 meter over bakken. Vi klarer derfor å levere denne i lange lengder helt opp til 18 meter i gulvbord, forklarer Josefsen.

Det vil si at dersom du har en stue med 10 meters lengde, kan du legge gulvbordene i hele lengder og unngå å få endeskjøter i rommet.

Ifølge Slåtta fra Nordic flooring er det også populært med bred plank, altså det som kalles enstavsparkett. Overflaten skal i tillegg gjerne være børstet, da dette gir en struktur og dybde som er mer naturlig og eksklusiv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LYSE FARGER: Hvitoljet douglasgran i lange lengder.
LYSE FARGER: Hvitoljet douglasgran i lange lengder. Foto: FOTO: Skovin AS

Fargene som er populære

Skal vi tro Josefsen ønsker flertallet stort sett lyse gulv.

- Dette henger nok sammen med det faktumet at vi bor i Norge hvor vinteren er både lang og mørk, mener hun.

Hos Skovin er både hvitoljet og røkt/hvitoljet eikeparkett derfor populære valg. Likevel vil Josefsen råde deg til å se helheten i rommet når du skal velge farge på parketten.

- Er det snakk om store rom med mye vinduer som får tilstrekkelig med dagslys, er det fint å gå for noen nyanser mørkere gulv, mens rom med lite vinduer og naturlig dagslys kan ha god effekt med lysere parkett, tipser hun.

Slåtta anbefaler deg til å gå for farger.

- Fargene er kommet tilbake i hjemmet, og det blandes flere stilarter. Det er trendy å sette sitt personlige preg på hjemmet nå. «Kataloghjemmet» er folk flest ferdig med, mener han.

- Kontrastene mellom gulv, vegger og møbler er viktig. Kontraster fører til at interiøret blir mer tydelig fremhevet. Det personlige hjemmet skapes videre med møbler og gjenstander av affeksjonsverdi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆRT: T.v: Røkt eik som er brent i overflaten. T.h: Røkt eik som er saget i overflaten.
POPULÆRT: T.v: Røkt eik som er brent i overflaten. T.h: Røkt eik som er saget i overflaten. Foto: FOTO: Skovin AS

Når du velger parkett

Å velge parkett er ikke et enkelt valg. Slåtta råder deg til å følge magefølelsen, og være tro mot din egen stil - ikke alle andres. Likevel kan det være lurt å ty bildetjenester som Instagram og Pinterest for inspirasjon.

- Det er også viktig å sjekke at parketten tåler gulvvarme og er produsert for norske forhold. Det er faktisk få fabrikker i verden som kan produsere parkett for norske forhold, påpeker Slåtta.

I Norge er nemlig både temperatur og luftfuktighet svært varierende, og det kreves derfor en produsent som har tørket ut treverket under produksjon på en helt spesiell metode, for å unngå lamellslipp og oppsprekking.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også