Trapp: Slik blir trappen det fineste elementet i huset

Trappen endret hele leiligheten

For at lyset fra store vinduer skulle flyte uhemmet gjennom denne leiligheten, fikk beboerne tegnet inn en spesiell trapp.

SOM EN OST: Hullene i denne trappen minner veldig om en sveitserost.
SOM EN OST: Hullene i denne trappen minner veldig om en sveitserost. Foto: FOTO: Gerardo Altemir
Sist oppdatert

Å velge trapp er en viktig avgjørelse når man bygger eller renoverer hus.

Ikke bare skal man komme seg fra en etasje til en annen, men også gjerne på en måte som ikke fullstending kræsjer med eller saboterer stilen i resten av boligen.

Finner du ikke drømmetrappen hos forhandlerne du besøker, kan det kanskje lønne seg å hyre en arkitekt til å gjøre jobben.

Akkurat det gjorde denne familien, som ifølge nettstedet Freshome ønsket seg en trapp som både skulle være bratt nok til å fungere der den skulle linke sammen etasjene, men i tillegg også skulle passe inn i et interiør som var både moderne og barnevennlig.

LEKEPLASS: Husets to barn synes det er stas med den kule trappen.
LEKEPLASS: Husets to barn synes det er stas med den kule trappen. Foto: FOTO: Gerardo Altemir

I leiligheten, som ligger i området Buda Castle i Budapest, bor en ung og kreativ familie, som med sine to små barn ønsket seg en trapp som kunne være litt leken i stilen. Arkitekt Biljana Jovanovic fikk jobben med å designe familiens nye trapp.

- Siden trappen skulle komme ned omtrent midt i leilighten, ble det nødvendig å behandle den som ikke bare en funksjonell struktur, men også gi den et element av design og dekor, forteller arkitekten til rom123.no.

- Måten jeg løste dette på var rett og slett å gjøre trappen til selve hovedfokuset i husets hovedrom; stue og spisestue. Slik den er nå, fungerer den også til en viss grad som avdeler mellom stue og kjøkken/spisestue.

Leiligheten er en såkalt duplex leilighet, hvor man har oppholdsområder i én etasje og bad og soverom i en annen. Minimale strukturelle endringer ble utført for at flyten mellom stue og spisestue skulle fungere bedre.

TEATRALSK: Samspillet mellom lys og skygge blir mest synlig oppe i andre etasje, hvor trappen er blitt en del av veggen.
TEATRALSK: Samspillet mellom lys og skygge blir mest synlig oppe i andre etasje, hvor trappen er blitt en del av veggen. Foto: FOTO: Gerardo Altemir

- På grunn av den strukturelle utformingen på leiligheten, som ligger i et gammelt verneverdig bygg, måtte vi gjøre enkelte spesielle grep for at designet på trappen skulle fungere, forteller arkitekten.

- Blant annet måtte trappen være ekstra bratt, noe som kanskje ikke er ideelt i et hjem hvor det bor barn, men vi løste det på best mulig måte med skråsatte trinn. Noe som også bidrar til trappens spesielle uttrykk.

Eierne av leiligheten er begge svært interesserte i kunst og design, og har som hobby å samle på og restaurere gamle møbler.

Dette er noe av grunnen til at leiligheten i store trekk er holdt i hvitt - selv gulvet - slik at parets samling møbler og kunst skal kunne komme til sin rett. En spennende fusjon av gammel arkitektur og nytt interiør.

SOM EN OST: De runde hullene i trappen skulle være inspirert av vinduene i leiligheten.
SOM EN OST: De runde hullene i trappen skulle være inspirert av vinduene i leiligheten. Foto: FOTO: Gerardo Altemir
BORTE-BORTE: Minstemann leker gjerne gjemsel i trappen.
BORTE-BORTE: Minstemann leker gjerne gjemsel i trappen. Foto: FOTO: Gerardo Altemir

De store, gamle vinduene, som fyller leiligheten med naturlig dagslys, var grunnen til at paret falt for leiligheten da de først så den.

- Å skulle bevare både lyset og utsikten til og ut av de vakre vinduene ble nok en oppgave når det gjaldt å få trappen på plass, røper Jovanovic.

- Dette er grunnen til at trappen virker som den er "hengt på plass" istedet for at den vokser ut av etasjen over, og ikke minst bakgrunnen til det spesielle hull-designet vi endte opp med.

De sirkelformede hullene i sidene på trappen siler sollyset gjennom, og skapet dermed spennende lys og skyggeeffekter som sprer om seg i leiligheten.

- Ofte kan hele stemningen i leiligheten forandre seg bare ved at lyset faller på en litt annen måte gjennom hullene, forteller den kreative arkitekten.

- Motivene, sirklene, var meningen å skulle reflektere og være inspirert av de store vinduene i leiligheten, men fordi de minnet mest av alt om hullene i en ost fikk endte hele prosjektet opp med navnet Emmental Stairs (etter osten Emmentaler, red. anm.).

NYSGJERRIG: Barna i huset liker å utforske interiøret.
NYSGJERRIG: Barna i huset liker å utforske interiøret. Foto: FOTO: Gerardo Altemir
BRATT: På grunn av den begrensede gulvplassen i stue/oppholdsrom ble det nødvendig å ""henge opp"" husets trapp.
BRATT: På grunn av den begrensede gulvplassen i stue/oppholdsrom ble det nødvendig å ""henge opp"" husets trapp. Foto: FOTO: Gerardo Altemir

At trappen også inspirer til barns lek er ikke vanskelig å forstå.

- Barn blir inspirert av spennende design, akkurat som voksne gjør, forteller arkitekten.

- Å kunne bruke møbler eller andre installasjoner i hjemmet til å leke med er det som kjennetegner barns fantasi, og jeg er glad for at denne trappen synes å gjøre akkurat det.

SKILLEVEGG: Trappen skiller områdene i leiligheten fra hverandre.
SKILLEVEGG: Trappen skiller områdene i leiligheten fra hverandre. Foto: FOTO: Gerardo Altemir

Trappens visuelle effekt er stor. Morsom og moderne på en gang, maken til trapp skal man nok lete lenge etter for å finne.

Les også:

MIDTPUNKT: Trappen tar minimalt med plass, men er likevel det første man ser når man kommer inn i leiligheten.
MIDTPUNKT: Trappen tar minimalt med plass, men er likevel det første man ser når man kommer inn i leiligheten. Foto: FOTO: Gerardo Altemir

I dette huset sklir du mellom etasjene

Her finner du de lekreste interiørbildene

Slik utnytter du plassen under trappen

Få mer inspirasjon til interiøret i Klikk Boligs nyhetsbrev!

LYSFONTENE: Trappen lar dagslyset strømme inn i huset hele tiden.
LYSFONTENE: Trappen lar dagslyset strømme inn i huset hele tiden. Foto: FOTO: Gerardo Altemir

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også