Juledekorasjoner

Stylistenes tips til julepynt

Fire interiørstylister deler sine beste juleideer med deg.

GLADE STYLISTER: Fra venstre: Birgitta Roald, Kirsten Visdal, Susanna Hellström (bak) og Mai Liz Næss. Hylle på hjul, kr 9999, og lyspærelamper, kr 399, begge fra Bolina. Lakkert metallunderstell til bord, kr 3475 pr. par, Kvist, bordplate, privat, og stor glassvase, kr 298, Kvist. God jul-girlander, kr 195, Shabby, hvit stol til venstre, kr 1490, Kvist, Børge Mogensen vintage trestol, privat, og metallstol til høyre, kr 4900, Bolina.
GLADE STYLISTER: Fra venstre: Birgitta Roald, Kirsten Visdal, Susanna Hellström (bak) og Mai Liz Næss. Hylle på hjul, kr 9999, og lyspærelamper, kr 399, begge fra Bolina. Lakkert metallunderstell til bord, kr 3475 pr. par, Kvist, bordplate, privat, og stor glassvase, kr 298, Kvist. God jul-girlander, kr 195, Shabby, hvit stol til venstre, kr 1490, Kvist, Børge Mogensen vintage trestol, privat, og metallstol til høyre, kr 4900, Bolina. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange
Sist oppdatert
BIRGITTA ROALD: - Jeg elsker adventstiden.
BIRGITTA ROALD: - Jeg elsker adventstiden. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Det nærmer seg jul og de fleste av oss har begynt å tenke på julepynten. Og adventstaken er mest sannsynlig oppe allerede.

Og selv om mange pynter med det tradisjonelle, er det meste lov i julen.

Vi spurte fire stylister om deres juletradisjoner og hvilket tips de kan gi for årets julepynting.

Birgitta Roald:

Hvilken juletrend tror du på i år?

Jul er tradisjoner for de fleste, men også fornyelse. Personlig er jeg ikke så opptatt av at det skal være trendy. Jeg liker det enkle og faller for hvitt - gjerne med innslag av natur. Pakkene kan jeg derimot leke ordentlig med - og jeg bruker gjerne farger, glitter og pynt. I år ser det ut til at det blir mye svart på alt fra kuler til bånd og blonder. Lar du svart få selskap av grønt, blir det ikke så hardt.

Hva skal vi tenke på når vi pynter til jul?

Bruk masse friske juleblomster. Hvis du ikke vil ha juletre, kan du pynte noen vakre greiner i en høy vase. Mange kubbelys gir god stemning. Bruk naturen, og innred med granbar, kongler eller greiner fra et lerketre.

Hva er din favoritt-juletradisjon?

Jeg må se «Tre nøtter til Askepott» og Disney på julaften. Svogeren min har dessuten innført rakfisk til frokost på første juledag, i tillegg til et bugnende frokostbord. Det er ikke nødvendigvis nisser, engler og broderte juleduker som får meg i stemning. Det er heller lukter, søt stemning og hygge med venner og familie - og Bugge Wesseltofts «It's snowing on my piano».

Jeg elsker dessuten adventstiden.

Her er Birgittas favoritt-tips:

ENKELT: Julepynt klippet ut av papir med skåler av gress under.
ENKELT: Julepynt klippet ut av papir med skåler av gress under. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Juledekorasjon av papir (over):

JULETRE AV JULEPYNT: Dette juletreet er laget av julepynt. Hva er vel mer naturlig enn det?
JULETRE AV JULEPYNT: Dette juletreet er laget av julepynt. Hva er vel mer naturlig enn det? Foto: FOTO: Margaret M. de Lange
GLITRENDE BOKSTAVER: Du trenger trebokstaver, maling, glitter og lim.
GLITRENDE BOKSTAVER: Du trenger trebokstaver, maling, glitter og lim. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Dette trenger du: Papir, filt, eller et annet tekstil. Telysholdere eller små skåler. Disse hjerteskålene er fra Bolina, kr 198 pr. stk. Høy, mose - eller godteri til å legge i telysholderne/ skålene.

Klipp ut juletrær av papir eller et tekstil du liker, og fest trærne med en knappenål på veggen.

Sett en skål eller en telysholder under. I disse kan du legge noe grønt, eller rett og slett godteri. Her har jeg brukt tørt høy, men du kan også bruke tørket gress eller mose.

Eller hva med julekuler av servietter?

Juletre av julepynt:

Dette trenger du: Et utvalg av julepynt eller små figurer og en stjerne til å ha i toppen.

Fest tingene på veggen med knappenåler sånn at de sammen former et juletre. Nesten all denne julepynten har jeg funnet hos Bolina med priser fra 19 til 98 kroner pr. stk.

Den blå snøkrystallen i filt kostet 69 kroner hos Kvist, mens stjernen i toppen kostet 229 kroner hos Bolina.

Glitrende bokstaver

Dette trenger du: Trebokstaver, maling, glitter, lim. Disse bokstavene i umalt finér er 16 cm høye og koster kr 15 pr. stk hos Verket Interiør.

Jeg har malt dem hvite, penslet lim på framsiden av dem og strødd blått glitter over. Rist av overflødig glitter når limet har tørket. For en pakke med 120 g blått glitter betalte jeg 89 kroner på Panduro Hobby.

Disse er fine å sette i et vindu eller på en hylle. De kan også henge på veggen - eller stå på bordet.

Her får du også tips til hvordan du lager glitrende julekuler.

Mai Liz Næss:

Hvilken juletrend tror du på i år?

MAI LIZ: - Bruk masse levende lys!
MAI LIZ: - Bruk masse levende lys! Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Vi kommer til å se mye enkle, naturlige materialer som ubehandlet tre, bomull og glass. Sats på matte, hvite kuler i keramikk, kongler og håndlagd pynt. Farger som preger denne julen er petroleumsblått, varm grå og offwhite. Selv pynter jeg lite til jul, men det som settes fram smelter sammen med resten av interiøret. Fargeskalaen på vårt juletre går i sølv, hvitt og forskjellige blåtoner.

Hva skal vi tenke på når vi pynter til jul?

Når man pynter til jul, er det den riktige atmosfæren man er ute etter. Let på loftet og finn fram den gamle julepynten - og kombiner med årets trend. Masse levende lys, lysslynger og julemusikk gir en magisk stemning.

Hva er din favoritt-juletradisjon?

Helt siden jeg var liten har jeg med trøtte øyne dratt med meg dynen inn i stuen for å se på Askepott på julaften. Der har lukten av pinnekjøtt fylt leiligheten, og veden har knitret i peisen. Denne julen blir ekstra spesiell for oss, for i år kommer vår datter Maleah til verden noen uker før. Nå er det vår tur til å gi henne gode minner og tradisjoner.

Her er Mai Liz' favoritt-tips:

Juleblomster av resirkulert papir (over):

Denne pynten er gratis. Bruk det du får i postkassen av brosjyrer og aviser.

JULEBLOMSTER: Bruk det du får i postkassen av brosjyrer og aviser.
JULEBLOMSTER: Bruk det du får i postkassen av brosjyrer og aviser. Foto: Foto: Margaret M. de Lange

Dette trenger du: En avis eller en brosjyre som er stiftet i siden og som helst ikke er mindre enn 30 sider. Limstift, saks, tråd til å henge opp blomstene med. Klipp papirsidene til ønsket størrelse. Alle sidene trenger ikke være like, varier gjerne bredden og høyden.

POST-IT JULETRE: Post-it lapper, gjerne i to eller tre forskjellige farger, julestjerne og maskeringstape = juletre.
POST-IT JULETRE: Post-it lapper, gjerne i to eller tre forskjellige farger, julestjerne og maskeringstape = juletre. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange
SNØKRYSTALELR AV PAPIR: Du trenger hvite og fargede perler, et sekskantet perlebrett, matpapir og strykejern
SNØKRYSTALELR AV PAPIR: Du trenger hvite og fargede perler, et sekskantet perlebrett, matpapir og strykejern Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Sett en limstrek ytterst på en side. Bøy så denne inn mot midten og lim fast. Du skal ikke få en brett, men en løkke.

Fortsett til du har så mange løkker at du kan lukke blomsten uten å bruke krefter. La blomsten ligge til tørk noen timer før du henger den opp.

Juletre av post-it lapper:

Dette trenger du: Post-it lapper, gjerne i to eller tre forskjellige farger, julestjerne, maskeringstape.

Begynn med å lage formen på treet med maskeringstape. Start så med den nederste rekken post-it lapper. Heng dem litt tilfeldig og oppå hverandre.

Sånn forsetter du til du når toppen av treet. Heng en julestjerne øverst. Pakke med seks forskjellige post- it lapper, kr 114 , Binders. Maskeringstape, kr 19, Clas Ohlson.

Snøkrystaller av perler:

Dette trenger du: Hvite og fargede perler, et sekskantet perlebrett, matpapir (til å legge mellom når du stryker), strykejern.

En pose med hvite perler koster ca 20 kroner i en leketøysbutikk.

Det blir enda billigere hvis du kjøper større poser med blandede farger på perlene. En pakke med forskjellige brett til å perle på koster ca 60 kroner.

Susanna Helström

Hvilken juletrend tror du på i år?

Trenden i år er tradisjonell med ekte materialer som blant annet ull og tre. Dette kombineres med tradisjonelt håndverk som strikk og hekling. Resirkuleringstankegangen er en stor inspirasjonskilde for meg. Ta det gamle og gjør det om til noe nytt. Enkelhet og humor er viktige stikkord.

Hva skal vi tenke på når vi pynter til jul?

SUSANNA HELLSTRÖM: - Det er noe helt spesielt med Lucia.
SUSANNA HELLSTRÖM: - Det er noe helt spesielt med Lucia. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Tenk på vinteren og årstiden i stedet for bare å tenke på julen. Da trenger du ikke ta fram og fjerne så mange ting når det blir jul. Noen få ting, sånn som kvister, juletre, kongler og pinner, kan representere julen. Ta naturen inn - og sats på stearinlys.

Hva er din favoritt-juletradisjon?

Fordi jeg er svensk har jeg et spesielt forhold til Lucia-tradisjonen. Den sparker på en måte i gang hele julen. For å få den rette julestemningen, må det være masse snø. Jeg er alltid hjemme i Nord-Sverige i julen.

Liker du også Lucia? Her er oppskrift på Lussekatter.

Her er Susannas favoritt-tips:

Strikk til flaskene (over):

Pynt vaser, krukker og vinflasker med hjemmestrikket «kjole».

Varier tykkelsen på garnet du bruker.

Du trenger ikke strikke etter flasken eller krukkens form, det er bare fint med en trang sokk som vider seg ut over flaskens tykkeste del.

VARMEFLASKER: Du kan enten strikke varmerne selv eller bare bruke gamle ullsokker og trekke over.
VARMEFLASKER: Du kan enten strikke varmerne selv eller bare bruke gamle ullsokker og trekke over. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Er du ikke flink til å strikke, kan du bruke ermene på avlagte gensere.

HÅNDDEKORERTE TALLERKENER: Tallerkene er malt med veggmaling og teksten er skrevet med tusj.
HÅNDDEKORERTE TALLERKENER: Tallerkene er malt med veggmaling og teksten er skrevet med tusj. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange
TATOVERTE GLASSKRUKKER: Bruk en tusjpenn og tegn tatoveringen på syltetøyglasset.
TATOVERTE GLASSKRUKKER: Bruk en tusjpenn og tegn tatoveringen på syltetøyglasset. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Juletallerkener på veggen:

Tallerkenene er kjøpt på et loppemarked, og jeg har malt dem hvite med vanlig veggmaling.

Bruk en svart tusj og skriv for eksempel et vers av en julesang eller litt av juleevangeliet på tallerkenen.

Den lille mannen på stigen er fra et modelltogsett, men du kan også bruke knapper, stoffer eller naturmaterialer som for eksempel mose når du pynter tallerkenene.

Tatover en telysholder:

Bruk en tusjpenn i ønsket farge og tegn en tatovering på et tomt syltetøyglass.

Du kan godt kopiere en tatovering fra et bilde du liker.

Sett et telys i glasset, og du er ferdig.

Produktene Susanna har brukt kan kjøpes på moor.no.

Kirsten Visdal:

Hvilken juletrend tror du på i år?

Rødt er tilbake i trendbildet - og det vil vi nok merke på julepynten også. Men denne gangen holder det nok ikke å hente ned de røde nissene og kulene med glitter fra loftet.

Hva skal vi tenke på når vi pynter til jul?

De fleste velger ut fra hjerte og tradisjoner - men som stylist tenker jeg gjerne at en farge, et tema eller et materiale skal ha fokus.

Hva er din favoritt-juletradisjon?

KIRSTEN VISDAL: - Jeg er mest glad i adventstiden.
KIRSTEN VISDAL: - Jeg er mest glad i adventstiden. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Jeg er mest glad i adventstiden. Den handler om forberedelser og gleden over høytiden som kommer.

Jeg synes det er viktig å roe ned og finne ut hva som er viktig for meg og min familie. Man kan ikke innfri alt.

Tenker man sånn, får man det litt mer stille og rolig.

Her er Kirstens favoritt-tips:

Velduftende juleengel (over):

Dette trenger du: Saks, tørkede urter, tekstiler, nål og tråd, riskorn, bånd og lerkekvist. Det er enkelt å lage en duftpose.

Tørkede urter kan du finne i enkelte innvandrerbutikker. Du kan også kjøpe en potte med urter eller blomster, og tørke det selv. Det er også mulig å få tak i duftposer - og disse kan du sy inn i et tekstil du liker. Urtekildens Butikk har også et rikt utvalg av tørkede urter.

Finn fram tekstiler som du har liggende. Klipp ut to trær og sy dem sammen. Fyll litt riskorn i bunnen, så henger posen finere.

Heng den opp med et pent bånd. En lerkekvist setter prikken over i-en.

Eller kanskje du vil ha engleverksted med barna?

DUFTENDE JULEENGEL: Du trenger saks, tørkede urter, tekstiler, nål og tråd, riskorn, bånd og lerkekvist.
DUFTENDE JULEENGEL: Du trenger saks, tørkede urter, tekstiler, nål og tråd, riskorn, bånd og lerkekvist. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Miljø i fokus:

MILJØ I FOKUS: Du trenger maskeringstape og hyssing. Velg ellers ut gjenstander som gir deg julestemning.
MILJØ I FOKUS: Du trenger maskeringstape og hyssing. Velg ellers ut gjenstander som gir deg julestemning. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange
STEMNING: Julestemning med blant annet selvlagd benk.
STEMNING: Julestemning med blant annet selvlagd benk. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Dette trenger du: Maskeringstape og hyssing. Velg ellers ut gjenstander som gir deg julestemning. Den store stjernen i metall er et bruktfunn.

Den andre stjernen er lagd av sider fra en telefonkatalog. Rådyret i kartong er fra en bok med flere utstansede papirdyr, kr 289, Kvist. Kortholderen er lagd av en kvist med klype, kr 449, også fra Kvist. Postkortet med et av kunstneren Matisses kunstverk hadde jeg liggende hjemme.

Julekort og merkelapper er lagd av rester av kartong, kalkerpapir og håndlagd papir. Båndene tok jeg vare på fra julen i fjor. Sølvstjernene og glitteret er fra Panduro Hobby. Gavene er pakket inn i gråpapir og en tapetrest. Konglen har jeg funnet i skogen.

Stemningsfull dekorasjon:

Adventsstjerne med oppheng, kr 298, vase, kr 1590, og spelsaueskinn, kr 1200, alt fra Kvist.

Benken har faren min lagd etter tegning fra meg - mot sin vilje. Det blir ikke jul hos meg uten fersk bjerkeved og grønt som lukter godt.

Peisvarme og levende lys er stemningsskaper nummer én.

Les også:

Slik får du brukt de kule loppene

Dette er de kuleste bloggene

Interiørbloggernes fineste stuer

Kul innredning med gammelt skrot

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også