Oppussing av enebolig

Stor forvandling av 60-tallshuset

60-tallshuset i Oslo tok steget inn i nåtiden. Uteplassen ble fornyet ved hjelp av nyskapende materialer.

Sist oppdatert

Resirkulert under føttene

Terrassematerialet «Trex» kan ved første øyekast se ut som grå, værbitte furubord, men er i virkeligheten et komposittmateriale. Blandingen av sagflis og resirkulert plast gjør at plankene verken sprekker, råtner eller gir deg flis i foten. Materialet kan sages og derfor tilpasses som vanlig tre. Produktet er ikke lenger tilgjengelig i Norge, men de tilsvarende materialene Timbertech og Beachplank (600-1100 kr/kvm) føres av hhv. Myhrvold Interiør og Bergene Holm.

Les mer: www.timbertech.se og www.bergeneholm.no.

Både planløsning, møbler og farger tilhørte en annen tid. Oppstykkede rom og brunsjatterte, striekledde vegger kolliderte med tobarnfamiliens ønsker for sitt nye hjem. Interiørarkitekt Beate Kleven fikk frie tøyler da hun skulle hjelpe beboerne med å oppdatere huset.

Praktiske forbedringer

Fornyelsen skulle innebære mer enn hvite flater og rene linjer, nymalte vegger og glatte fronter. Praktiske forbedringer måtte også til: Hvordan sørge for at matlaging blir en sosial aktivitet, og ikke et ensomt arbeid?

Og hvordan skjerme barnas tv-titting fra resten av huset uten å gi slipp på muligheten for utsyn mot hagen og sjøen?

Sammensmeltet

Selv om forvandlingen er dramatisk, er det gjort beskjedne inngrep i den opprinnelige planløsningen.

Veggen mellom kjøkken og spisestue ble revet, og søylene mellom spisestue og stue fjernet. Det åpnet opp for et helhetlig allrom med kjøkken, spiseplass og stue der den ene sonen glir nesten umerkelig over i den andre.

- Gulvene er gjennomgående - steinfliser i entré og trapp og eik i øvrige rom - og alle vegger er lys grå; slik smelter rommene inn i hverandre og utgjør en samlet helhet. Samtidig skulle hver sone ha sitt særpreg. Dette løste vi ved å spille på fargene fra husets omgivelser, altså hagen og sjøen. Det ga utslag i toner som blått, turkis, grønt, grått og sand, sier interiørarkitekten.

Sofistikert avskjerming

FØR: Kjøkkenet før forvandlingen.
FØR: Kjøkkenet før forvandlingen. Foto: Foto: Privat

Det nye allrommet vender mot uteplassen og fjorden, og utsikten nærmest velter inn gjennom vinduene.

FØR: Spiseplassen før forvandlingen.
FØR: Spiseplassen før forvandlingen. Foto: Foto: Privat

Varme i rutene

Kaldraset som oppstår under vinduene er borte, helt uten panelovner. Varmeelementene ligger nemlig i glasset og er like usynlige som varmekablene under parketten. «Eglas» produseres av Saint-Gobain og leveres av Glassmester Bøckmann. Pris: Ca. 5000 kr/kvm. Les mer: www.eglas.com.

En innervegg i husets lengderetning skiller allrom fra tv-stue. Veggen besto delvis av vindusruter som sørget for å slippe dagslyset gjennom, men selve utsikten ble grumset til av det ruglete blyglasset. Beboerne ønsket å ha muligheten til krystallklar sjøutsikt fra entré og tv-stue, samtidig som sistnevnte rom kunne avskjermes når tv-en var i bruk.

De fikk i pose og sekk uten å ty til verken gardiner eller persienner. Veggen ble bygd opp i brysthøyde, og de opprinnelige rutene ble erstattet av glassflater med forbløffende egenskaper: Glasset er melkehvitt og sikten er verre enn i tett tåke. Men etter et tastetrykk på fjernkontrollen, sørger elektriske impulser for at glasset klarner opp og gir fritt utsyn.

For best mulig komfort ønsket beboerne avskjerming også bak sofaen, først og fremst i sittehøyde. Istedenfor gardiner eller konvensjonelle persienner falt valget nok en gang på en annerledes og fleksibel løsning: Ved hjelp av et skinnebasert system kan persiennene dras nedenfra og opp. Slik kan man hindre innsyn i sofahøyde og samtidig slippe inn dagslyset.

Peisen bestemte

Stuen er husets største rom, men ikke nødvendigvis det enkleste å møblere. Interiørarkitekten tok utgangspunkt i murpeisen ved endeveggen.

ÅPENT: Veggen mellom kjøkken og spisestue ble revet. Spisemøblementet fra Tannum Møbler er plassert i forlengelsen av kjøkkenøya. Taklampene er levert av Concept design.
ÅPENT: Veggen mellom kjøkken og spisestue ble revet. Spisemøblementet fra Tannum Møbler er plassert i forlengelsen av kjøkkenøya. Taklampene er levert av Concept design. Foto: Foro: Frode Larsen

- Peisen er rommets midtpunkt. Derfor var det naturlig å sette møblene ut fra veggen, gi dem luft, og lage en sittegruppe nettopp foran peisen. Sofaene er uten vanger på den ene siden slik at sittegruppen åpner seg mot peisen og ikke vekk fra den, sier Kleven.

FØR: Stuen før, med dominerende murpeis.
FØR: Stuen før, med dominerende murpeis. Foto: Foto: Privat

De gule mursteinsveggene ble pusset og malt lys grå. Nå glir peisveggen i ett med de øvrige veggene og gjør dessuten nytte som projektorlerret. Omrammingen, som opprinnelig var hvit, måtte imidlertid få en ny farge for at peisens karakter ikke skulle blekne.

- Vi måtte riste litt i noe for at interiøret ikke skulle bli kjedelig. Derfor valgte vi en litt sær farge til å definere peisåpningen.

Magisk glass

Ett trykk på fjernkontrollen, og vips blir glassruten hvit og blank. Lyset slipper fremdeles igjennom, men man ser ingenting. Et nytt trykk, og ruten blir igjen glassklar.

Ved hjelp av flytende krystaller som reagerer på elektriske impulser, kan man bestemme om glassruten skal skjerme for innsyn eller gi mulighet for utsikt og gjennomlys. Teknologien bak glasset «Priva-Lite» er opprinnelig utviklet for å skape avskjermede møterom i åpne kontorlandskaper, men kan med hell også benyttes i private hjem. Produseres av Saint-Gobain og leveres av Brødr. Bøckmann. Pris: Ca. 25 000 kr/kvm.

ETTER: Stuen er lysere, og peismuren mindre dominerende selv om peisen er et blikkfang.
ETTER: Stuen er lysere, og peismuren mindre dominerende selv om peisen er et blikkfang. Foto: Foto: Frode Larsen

Les mer: www.privalite.com.

MAGISK: Vips blir glassruten matt - eller blank! Men det koster: 25.000,- pr kvadratmeter.
MAGISK: Vips blir glassruten matt - eller blank! Men det koster: 25.000,- pr kvadratmeter. Foto: Foto: Frode Larsen

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også