Jul og interiør

Søker skogens ro

Det blir aldri rød jul hos Bente Helstrøm. Se hvordan hun lager sin egen julestemning.

Bente har selv sydd trekket til Ikea-sofaen. Den lekre julekransen på veggen har hun også lagd. Kvistene til den store kransen på veggen fant hun på en hyttetur på Hvaler. Ved å henge forskjellige typer juletrepynt på, går hun julen i møte med et alternativt juletre. Det er perfekt når gulvplassen ikke er så stor. Det kule, lille bordet til venstre har Bente lagd av en gammel vinkasse, som hun har lasert. I tillegg har det fått hjul fra Ikea. På toppen er det festet et brett - det passet akkurat.

Bente har selv sydd trekket til Ikea-sofaen. Den lekre julekransen på veggen har hun også lagd. Kvistene til den store kransen på veggen fant hun på en hyttetur på Hvaler. Ved å henge forskjellige typer juletrepynt på, går hun julen i møte med et alternativt juletre. Det er perfekt når gulvplassen ikke er så stor. Det kule, lille bordet til venstre har Bente lagd av en gammel vinkasse, som hun har lasert. I tillegg har det fått hjul fra Ikea. På toppen er det festet et brett - det passet akkurat. Foto: Foto: Siri Møller

Publisert Oppdatert

Foto: Foto: Siri Møller

Møt Bente Helstrøm

Hva falt du for da du kjøpte boligen?

Jeg hadde kikket på flere leiligheter på Grünerløkka. Denne hadde koreapanel, rosa vegger og bue ¿ og det var ikke akkurat dét jeg falt for. Derimot likte jeg at den var lys, utsikten ¿ og romfordelingen.

Hva er det viktigste for at det skal bli jul hos deg?

Siden jeg har pleid å reise hjem i julen fram til nå, så har maten og det å møte familien vært det viktigste. Og så lukten av juletre. Hjemme hos meg selv har jeg fram til nå forsøkt å være nokså avslappet i forhold til jul og pynting.

Kles- og tekstildesigner Bente Helstrøm på Grünerløkka liker ikke at julen bærer preg av mas, kjas og stress. I den lille toromsleiligheten blir det alltid jul - men det blir jul på Bentes vis.

Må samle over tid

Hva det innebærer? Hjemmelagd julepynt, alternativt juletre, spennende innpakningspapir til gavene, masse levende lys - krydret med en dose alternativ julepynt.

- Julen blir ofte stressende med vasking og styring, så jeg prøver å være litt tilbakelent. Jeg har alltid pleid å reise hjem til jul, dermed har maten og det å møte familien vært det aller viktigste. Etter hvert kommer jeg nok til å skape min egen jul, og da er det viktig at ting ikke blir altfor opplagt. Jeg er veldig glad i naturfarger, så hjemme hos meg blir det nok aldri rød jul. Dessuten er hjemmelagd julepynt et "must". Jeg elsker å lage ting, sier Bente.

Julepynten bør samles over tid, mener Bente. Innkjøp av julepynt bør ikke gjøres i ekspressfart.

Har du planer om å pusse opp kjøkken? Vi har samlet alle våre artikler om temaet!

Lys et "must"

Et yndig, julete stilleben, som blant annet består av et rådyr og noen lekre lysestaker fra Kvist. Den lekre, runde lampen er fra Scusi/Mette Fjørtoft.

Et yndig, julete stilleben, som blant annet består av et rådyr og noen lekre lysestaker fra Kvist. Den lekre, runde lampen er fra Scusi/Mette Fjørtoft. Foto: Siri Møller

I en kurv i stua ligger en samling med søte bamser. Og i en trekurv ligger julekuler i forskjellige farger. Retroskjenken fant Bente på loftet.

I en kurv i stua ligger en samling med søte bamser. Og i en trekurv ligger julekuler i forskjellige farger. Retroskjenken fant Bente på loftet. Foto: Foto: Siri Møller

Bente deler bo med mannen Ernesto Escalona Cue. I tillegg til lille Kalle på snart et år, som i år feirer jul for andre gang. Leiligheten kjøpte hun snart 8 år siden. Hun var eneste budgiver¿ og med enkle grep ble leiligheten omgjort til et lyst, luftig og funksjonelt bo. Flere spann med hvitmaling gjorde utvilsomt susen.

- Det var viktig for meg å få en hvit, ren ramme rundt alt stæsjet som skulle inn. Så har jeg heller valgt å beholde litt av den gamle sjarmen i gulvene. Jeg synes det er veldig fint med gamle leiligheter med stukkatur, men i den typen leiligheter er som regel ikke planløsningen så god. Jeg har dessuten vært opptatt av å gjøre leiligheten såpass kommersiell at jeg får solgt den på sikt, sier Bente.

De lyse fargene har en klar funksjon. For når man ligger i senga og det ikke frister å stå opp - ja, da gir de lyse fargene ekstra inspirasjon og motivasjon til å komme i gang med dagen, synes Bente.

- Jeg får ekstra energi når det er lyst. Det er så deilig, særlig når leiligheten er såpass liten. Lys og luft er viktig.

Les også: Kjøp store lamper i vinter

Rom for natur

Jordnært. Naturlig. Rustikt. Kreativt. Hjemmelagd. Og varmt. Det er noe av det som beskriver Bentes stil.

- Noen vil kanskje kalle stilen min for shabby chic. Jeg vil vel beskrive stilen min som en typisk naturstil - naturen har fått være med inn. Hjemmet mitt er nokså rustikt, og jeg har innredet med en del gamle, autentiske ting, sier hun.

Bente har et hjerte som banker noen ekstra slag for hjemmelagde ting.

- Jeg liker å kjøpe ting som folk har lagd. Sånn som julepynt fra Designernes eget julemarked, som jeg er med på å arrangere i Oslo hvert eneste år før jul. Jeg er ikke like glad i masseproduserte ting. Jeg løper ikke ut og tenker at denne tingen må jeg bare ha - this season.

Mens andre higer etter Arne Jacobsens Egget, synes Bente det blir for opplagt å innrede med akkurat den.

- På kjøkkenet slipper heller ikke Alessi-ting inn, sier hun.

Svært mye av interiøret har hun lagd selv.

- Det er så artig med hjemmesnekrede ting. Jeg har alltid likt å sy og lage ting. Som tenåring sydde jeg masse klær. En gang sydde jeg en dunjakke av en gammel dundyne. Fikk jeg ikke det jeg ønsket meg, så lagde jeg det. Ellers så ommøblerte jeg, sier Bente.

Les også: Innred med humor!

Nese for nostalgi

Hvis Bente kan velge, er det gamle, nostalgiske ting som får førsteprioritet.

Fuglestemning på kommoden. Den flotte duen fikk Bente med seg hjemmefra. Og hvorfor skal man bare ha fugleliv og fuglehus utendørs? Skap fugleliv inne også.

Fuglestemning på kommoden. Den flotte duen fikk Bente med seg hjemmefra. Og hvorfor skal man bare ha fugleliv og fuglehus utendørs? Skap fugleliv inne også. Foto: Foto: Siri Møller

På det grønne skapet i stua har Bente festet en hyssing med fine julekort og annet julenips. Julekortene er designet av Darling Clementine.

På det grønne skapet i stua har Bente festet en hyssing med fine julekort og annet julenips. Julekortene er designet av Darling Clementine. Foto: Foto: Siri Møller

- Det er som om jeg skulle hatt ny bil. Da ville jeg mest sannsynlig byttet til meg en veteranbil. Gamle ting har så fine former og er ofte lagd av så fine materialer. Jeg er nok en nostalgiker - og en romantiker. Men ting må ha en funksjon.

Jo visst, gammelt interiør er fint, men et sted går grensen. Hjemmet til Bente får absolutt ikke være noe loppebo.

- Ting kan gjerne være litt slitt, og mot en lys leilighet så får man fine kontraster. Men alt kan ikke være gammelt. Sånn orker jeg ikke å bo - da tror jeg at jeg hadde blitt smågal, sier hun.

Les også: Ny nostalgi

Ser potensial

Bente har valgt å prioritere reiser fremfor dyrt interiør fram til nå.

- Jeg vil ikke bruke så mye penger på interiør. Jeg synes heller det er viktig å se potensial i gamle, brukte ting. Det hjelper ofte å få ting hjem i egen stue og se det i sin egen sammenheng.

I årevis har hun bodd i koffert. Hun har studert og jobbet i London, Nederland, Frankrike og Italia. Og flere ting har fått bli med hjem fra utenlandske markeder.

- Det er så mange fantastiske ting på utenlandske markeder - ting jeg har tenkt at jeg bare må ha med meg hjem.

Nå står en ny sofa på ønskelisten. En gammel, sprukken skinnsofa, som sådan.

- Den bør være fra 50-, 60-, eller 70-tallet. Så hvis noen har en sånn sofa, så kan de ringe meg, spøker Bente.

På ønskelisten står også et hus på Cuba. Nærmere sagt i Havana. Der er det mulig å få tak i fantastiske bruktfunn fra tiden da Castro kom til makten, og de med penger forlot landet.

Små, koselige juleforberedelser

Nå nærmer julen seg med hurtige skritt, og i år som i fjor og tidligere år har Bente tenkt å gå julekvelden rolig i møte. Kanskje blir det juleverksted med venner med gresskarsuppe og brød - arrangementet er blitt en tradisjon. Et juleverksted hvor det er rom for å slippe løs ungen i seg.

En ting som er helt sikkert, er at det blir innkjøp av gråpapir, fine bånd og vakre til-fra lapper. Som alltid.

Bentes favorittshopping:

* Kvist, Oslo - kunne sikkert kjøpt alt i butikken.

* Purpur, Oslo - en liten tur innom der er en vitaminpille i hverdagen.

* Bruktmarkedet på Birkelunden, Oslo - er blitt ganske bra, og man kan finne mange morsomme ting der. Jeg har dilla på retrovaser i øyeblikket.

* dejm.no - Designernes eget julemarked

* labourandwait.co.uk - nydelig liten butikk i nærheten av Brick Lane i London. Selger autentiske bruksting til kjøkken, hus og hage.

* orlakiely.com - irsk venninne som designer. Jeg elsker alt hun lager, spesielt mønstrene og fargekombinasjonene.

* mudaustralia.com - flott, enkelt og skjørt porselen i nydelige pastellfarger.

* toast.co.uk - fine irske pledd, porselen og annet nips.

* messbass.com - morsom nettside.

* sweetpaul.typepad.com - mens jeg hadde mammaperm fikk jeg dilla på blogging. Denne er en av favorittene.

- Jeg elsker jo å pakke inn gaver, avslutter hun.

Les også: Få tipsene til hvordan du kan lage den søteste julekalenderen!

Les også:

Førjulsdrikk nummer én

Julegavetips: Her er vinterens slalåmski

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning