Gjør det selv

Slik støper du i betong

Benkeplate, bordplate, peisinnramming. Start en liten betongelement-fabrikk hjemme.

BETONGBENK: Denne benken kan du enkelt støpe selv.
BETONGBENK: Denne benken kan du enkelt støpe selv. Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

Betong er i tiden. Det benyttes både som et dekorativt element og som byggemateriale i boliger og hytter. Vedovner produseres også i betong.

Men du behøver ikke å gå til innkjøp av ferdige elementer om du ønsker å bruke betong hjemme. Betongstøping er enkelt og billig. Og det blir fint.

Støping av benkeplate til kjøkkenet eller en peisomramming er prosjekter du kanskje har vurdert allerede. Det kan imidlertid være fornuftig å øve seg på mindre prosjekter først. Slik som denne hagebenken.

Den formen vi bruker her er den absolutt enkleste varianten. Vil du ha en mere klassisk stil, kan du legge profilerte lister i formen.

Betong

Du kan bruke ferdigblandet mørtel. Da skal du kun tilsette vann. Husk bare å kjøpe den typen som er til støping, og vær nøye med å følge instruksjonen. Til dette prosjektet gikk det med en sekk mørtel.

En enda enklere variant er å bruke en selvrettende masse. Det må være av typen sementbasert utflytende støpemasse.

Den er dyrere, men du får en fin overflate, massen flyter lett i formen og du slipper å vibrere den.

Armering

Du må alltid armere. Armeringsjern og nett finnes i mange former og størrelser. Vi har brukt det som kalles U-blokk armering. Spesielt er det viktig å legge godt med armering der du har svake punkter. Armeringen må holdes i posisjon under støpingen. Da kan du bruke ståltråd eller det som kalles armeringsstoler med spisse føtter.

Pass på

På denne utebenken går beina gjennom betongen. Men treverk i kontakt med betong er å be om bråk, derfor er det viktig å bruke impregnert tre eller sibirsk lerk.

I tillegg må du olje godt.

FORM: Hvit, laminert hobbyplate er et bra materiale å bruke. Den har en helt plan overflate og er ikke sugende. Betong er tungt, så du må ha skikkelig støtte under.
FORM: Hvit, laminert hobbyplate er et bra materiale å bruke. Den har en helt plan overflate og er ikke sugende. Betong er tungt, så du må ha skikkelig støtte under. Foto: FOTO: Øivind Lie
VANNTETT: Formen må være vanntett. Bruk et lim/fugemasse som tørker fort. Svart er smart slik at du ser hvor du har fuget.
VANNTETT: Formen må være vanntett. Bruk et lim/fugemasse som tørker fort. Svart er smart slik at du ser hvor du har fuget. Foto: FOTO: Øivind Lie
FETT: Spray hele formen med formfett. Bruk rikelig.
FETT: Spray hele formen med formfett. Bruk rikelig. Foto: FOTO: Øivind Lie
STÅLTRÅD: Armeringen skal ligge midt i støpen. Da er det lurt å feste den i tynne ståltråder slik at den holder seg på plass.
STÅLTRÅD: Armeringen skal ligge midt i støpen. Da er det lurt å feste den i tynne ståltråder slik at den holder seg på plass. Foto: FOTO: Øivind Lie
VIBRERE: Bruker du vanlig betong er det viktig at den er så fri for luftbobler som mulig. Her har proffene egne maskiner som vibrerer ut luften av betongen. Hobbyvarianten er en liten slipemaskin med en påskrudd trekloss. Du kan også sette foten rett på platene på utsiden av formen. Da sparer du maskinen. 
Bajonettsag eller andre verktøy som rister kan også brukes.
VIBRERE: Bruker du vanlig betong er det viktig at den er så fri for luftbobler som mulig. Her har proffene egne maskiner som vibrerer ut luften av betongen. Hobbyvarianten er en liten slipemaskin med en påskrudd trekloss. Du kan også sette foten rett på platene på utsiden av formen. Da sparer du maskinen. Bajonettsag eller andre verktøy som rister kan også brukes. Foto: FOTO: Øivind Lie
HULL: For å lage hull til beina bruker du i klosser med samme størrelse. Siden treklossene har en sugende overflate kan du dekke dem med tape  (jevnt). Spray dem rikelig med fett.
Hell i halvparten av betongen og vibrér. Legg i armeringen.
Hell i resten av betongen og vibrér en runde til.
HULL: For å lage hull til beina bruker du i klosser med samme størrelse. Siden treklossene har en sugende overflate kan du dekke dem med tape (jevnt). Spray dem rikelig med fett. Hell i halvparten av betongen og vibrér. Legg i armeringen. Hell i resten av betongen og vibrér en runde til. Foto: FOTO: Øivind Lie
UNDERSTELL: Beina henger sammen med et bord på tvers, og beinparene henger sammen med en vange midt på, i lengderetningen. Da får du en selvstendig konstruksjon som tar mye av belastningen fra plata.
Sag et 10 cm langt spor på toppen av beina. Her slår du i en kile til slutt. Det er lurt å la beina skrå ut ca fem grader i alle retninger. Da blir krakken mer stødig, og finere å se på. Skrår du beina må du sette disse inn i plata før du skrur sammen konstruksjonen.
Når du slår inn kilene fester du understellet til betongplaten.
UNDERSTELL: Beina henger sammen med et bord på tvers, og beinparene henger sammen med en vange midt på, i lengderetningen. Da får du en selvstendig konstruksjon som tar mye av belastningen fra plata. Sag et 10 cm langt spor på toppen av beina. Her slår du i en kile til slutt. Det er lurt å la beina skrå ut ca fem grader i alle retninger. Da blir krakken mer stødig, og finere å se på. Skrår du beina må du sette disse inn i plata før du skrur sammen konstruksjonen. Når du slår inn kilene fester du understellet til betongplaten. Foto: FOTO: Øivind Lie

Trenger du en god instruksjon på hvordan du støper benkeplate til kjøkkenet, gir denne amerikanske nettsiden god veiledning.

I denne bloggen kan du se betongstøping av den mer avanserte varianten.

Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og diskuter verktøy og prosjekter i Verktøyforumet.

Les også:

Oransje kjøkken for den vågale

Slitent 80-tallshus ble nytt

Se hva du kan gjøre med hvitt

- La barna bli syke

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også