Innredning av tenåringsrom

Slik gir du tenåringsrommet et kult interiør

Skal du innrede tenåringsrommet? Se interiørdesignerens tips.

Dette pikerommet har et fravær av sterke farger, men holder seg til hvite og beige fargetoner. Over sengen henger en hylle der bl.a kosebamser har fått plass.

Dette pikerommet har et fravær av sterke farger, men holder seg til hvite og beige fargetoner. Over sengen henger en hylle der bl.a kosebamser har fått plass. Foto: Foto: Franciska Munck-Johansen/House of Pictures

Publisert Oppdatert

Om høsten er mange i oppussingsmodus, og flere går løs på fornyelse av hus og hjem. Det er også et nytt skoleår for de yngste og hva er vel ikke bedre enn å starte det nye året med et nytt rom?

Det finnes mange kule barnerom man kan la seg inspirere av. Men er det tenåringen i huset som skal fornye rommet sitt, er det kanskje andre kriterier som gjelder.

Flere funksjoner

Et tenåringsrom har ofte flere funksjoner. Om ettermiddagen er det et arbeidsrom til lekser, om kvelden er det en stue hvor vennene møtes og om natten er det et soverom.

Det skal gjerne være trendy, men først og fremst funksjonelt, praktisk og komfortabelt.

Rommet er et slags fristed, hvor det tilbringes mye tid til lekser, musikk og venner. Det skal gjerne uttrykke tenåringens personlighet derfor er det viktig å innrede rommet etter tenåringens smak.

FLEKSIBEL SENG: Smart oppbevaring og fleksible løsninger er gull på tenåringsrommet.

FLEKSIBEL SENG: Smart oppbevaring og fleksible løsninger er gull på tenåringsrommet. Foto: FOTO: Bonytt

Spør ungdommen

Soverommet er tenåringens eget domene, og det stedet han eller hun kan trekke seg tilbake for å være i fred eller sammen med venner.

Interiørdesigner Anne May Gorgas fra AMG interiørdesign i Sandnes synes først og fremst at tenåringen bør være med og delta i interiørplanleggingen selv.

- Det er jo han eller hun som skal bo der, og alle har forskjellige personligheter, ønsker og behov, påpeker hun.

Smarte løsninger

Værelsene er ofte små og skal romme både seng, stol eller sofa, garderobeskap og en arbeidsplass. Nøye utvalgte møbler kan være nøkkelen for å få et funksjonelt og praktisk rom som tiltaler tenåringen.

- Bruk gjerne multifunksjonelle eller fleksible møbler, understreker Gorgas.

Et godt eksempel er en seng med gjesteseng under som kan dras ut, eller en seng med oppbevaring under.

- Benytt gjerne en seng som lett kan gjøres om til sofa, slik at tenåringen kan ta imot venner på besøk. Dersom rommet har et lite areal, kan speil benyttes for å øke romfølelsen.

Veggdekor og detaljer

OPPBEVARING: Utnytt plassen under sengen og lag skuffeseksjoner til oppbevaring.

OPPBEVARING: Utnytt plassen under sengen og lag skuffeseksjoner til oppbevaring. Foto: FOTO: anniken zahl furunes

INTEGRERTE LØSNINGER: Møbler med integrerte løsninger er plassbesparende og praktisk. Her kan man oppbevare bøker, bærbar pc og annet utstyr.

INTEGRERTE LØSNINGER: Møbler med integrerte løsninger er plassbesparende og praktisk. Her kan man oppbevare bøker, bærbar pc og annet utstyr. Foto: FOTO: Sandra Aslaksen

HEMMELIG HULROM:

HEMMELIG HULROM: Foto: FOTO: Sandra Aslaksen

KREATIV LØSNING: Her har en smal overkøye blitt bygget over deler av den nesten fire meter lange sengen. For å unngå plasskrevende søyler, ble hemsen hengt opp med et anker i loftsgulvet. Undersiden av hemsen er dekket av tapet og under sengen er det skuffer til oppbevaring

KREATIV LØSNING: Her har en smal overkøye blitt bygget over deler av den nesten fire meter lange sengen. For å unngå plasskrevende søyler, ble hemsen hengt opp med et anker i loftsgulvet. Undersiden av hemsen er dekket av tapet og under sengen er det skuffer til oppbevaring Foto: FOTO: Sandra Aslaksen

Siden tenåringer ofte endrer smak og stil kan det være en ide å legge til rette for endringer.

- La gjerne veggene være hvite, og benytt gjerne fototapeter eller sjablonger på en vegg, forklarer Gorgas. De kan byttes ut ved behov, og tenåringer kan ofte bli fort lei dersom man benytter farger på veggene.

Kanskje graffiti på veggene faller i smak?

Et annet tips fra interiørdesigneren er å gi farger til rommet via tekstiler, tepper og puter. Det er nemlig lett å bytte ut.

Personlig pynt

La rommet gjenspeile beboeren.

- Dersom tenåringen har en spesiell hobby eller driver med sport, kan detaljer innen dette gjenspeiles i interiøret, sier Gorgas.

Integrere en arbeidsplass

Det bør være en plass til å gjøre skolearbeid på rommet til tenåringen. En god og tilrettelagt arbeidsplass er viktig, så vel som gode muligheter til oppbevaring.

PRAKTISK OG DEKORATIVT: I dette rommet henger det ekstra stoler på veggen, en smart løsning for å frigi gulvplass. Graffitien på veggen er en kreativ veggdekor.

PRAKTISK OG DEKORATIVT: I dette rommet henger det ekstra stoler på veggen, en smart løsning for å frigi gulvplass. Graffitien på veggen er en kreativ veggdekor. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

TAPET: Velger man å bruke tapet på veggene er det enkelt å bytte når man ønsker.  Flere leverandører har kolleksjoner som er tilpasset ungdommer. Disse er fra Storeys.

TAPET: Velger man å bruke tapet på veggene er det enkelt å bytte når man ønsker. Flere leverandører har kolleksjoner som er tilpasset ungdommer. Disse er fra Storeys. Foto: FOTO: Produsent

WALLSTICKERS: Kreativ veggdekor gir rommet et personlig uttrykk. Wallstickers kan enkelt byttes ut når man blir lei. Disse er fra Happylines

WALLSTICKERS: Kreativ veggdekor gir rommet et personlig uttrykk. Wallstickers kan enkelt byttes ut når man blir lei. Disse er fra Happylines Foto: FOTO: Produsent

SITTEPLASSER: Små puffer er praktiske siden de kan settes bort eller stables ved behov. Sportsutstyr gir kan vise hvem som bor der i rommet. Tekstiler fra dekoria.dk

SITTEPLASSER: Små puffer er praktiske siden de kan settes bort eller stables ved behov. Sportsutstyr gir kan vise hvem som bor der i rommet. Tekstiler fra dekoria.dk Foto: FOTO: Produsent

- Husk riktig og god belysning ved arbeidspulten, påpeker interiørdesigneren.

Det er også lurt å gjøre det enkelt for tenåringen å kunne holde orden på saker og ting, da blir det enklere å holde rommet ryddig.

Finn gode oppebaringsløsninger som tar lite plass og som er enkle å bruke.

Ulike behov

Det finnes mange plassbesparende og praktiske produkter på markedet som egner seg godt til et tenåringsrom. Siv Egger fra Ikea synes man skal bruke produkter som er mer voksne enn barnslige, og heller live opp med tekstiler i farger og mønstre som tiltaler tenåringen.

- Tenåringer er rett og slett unge voksne som har et enormt behov for privatliv, påpeker hun. De er like forskjellige som voksne, og har derfor ulike behov avhengig av interesser. Vurder om man skal ha en sovesofa fremfor en seng slik at det er mulig å ha venner på besøk og faktisk føle at man sitter i en miniversjon av en leilighet. Eventuelt bruk en loftseng, som gir plass til en sofa under eller et arbeidsområde, dersom tenåringen har en hobby som behøver arbeidsplass.

KUL ARBEIDSPLASS: Med tøffe møbler og en kul leselampe kan tenåringsrommet bli kult og trendy.

KUL ARBEIDSPLASS: Med tøffe møbler og en kul leselampe kan tenåringsrommet bli kult og trendy. Foto: FOTO: margaret m de lange

UTNYTT PLASSEN: Utnytt plassen langs veggen til hyller, seng og pult.

UTNYTT PLASSEN: Utnytt plassen langs veggen til hyller, seng og pult. Foto: FOTO: Espen Grønli

ARBEIDSPLASS: Det er viktig å sette av plass til lekselesing. Køyeseng kan være praktisk om barna ønsker overnattingsbesøk.

ARBEIDSPLASS: Det er viktig å sette av plass til lekselesing. Køyeseng kan være praktisk om barna ønsker overnattingsbesøk. Foto: FOTO: anniken zahl furunes

OPPBEVARING: Smale skap er smarte til oppbevaring av ting og tang. Fra Ikea.

OPPBEVARING: Smale skap er smarte til oppbevaring av ting og tang. Fra Ikea. Foto: FOTO: Johan Ryden/ Ikea

Personlig pynt

Bilder, plakater og annen veggdekor faller ofte i smak hos ungdommen. Rommet skal gjerne personliggjøres, og elementer som symboliserer stil og identitet kan være dekorative virkemidler.

- Tenåringer henger gjerne opp plakater på veggene, sier Egger.

Om man ønsker å gjøre det enklere for han eller henne å bytte plakater: heng opp magnettavler på veggen, slik at det er enkelt å henge opp og bytte ut plakater, kort, utklipp og lignende. Behøver du et større område, for eksempel én hel vegg, går det an å male veggen med magnet- og/eller krittmaling, slik at hele flaten kan brukes.

- Sist, men ikke minst - liv opp rommet med tekstiler. La tenåringen velge de fargene og mønstrene han eller hun ønsker å ha på rommet og kjøp tekstiler som passer, enten det er pledd, putetrekk eller gardiner.

Personligheten og smaken endres gjerne flere ganger gjennom tenårene, så hold basen enkel og bytt ut tekstiler ved behov. Det vil være enkelt og rimelig avslutter hun.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Slik ble 65 kvadratmeter stort nok for hele familien

Se så kul leiligheten ble

MAGNETTAVLE: La ungdommen lage en veggehengt scrapbook som kan endre seg etter humør og smak. Fra Ikea.

MAGNETTAVLE: La ungdommen lage en veggehengt scrapbook som kan endre seg etter humør og smak. Fra Ikea. Foto: FOTO: Kristian Krebs/Ikea

TØFFE TEKSTILER: Tekstiler i spreke farger er en enkel og rimelig måte å fornye rommet på. Disse kan lett byttes ut når man går lei. Fra Ikea

TØFFE TEKSTILER: Tekstiler i spreke farger er en enkel og rimelig måte å fornye rommet på. Disse kan lett byttes ut når man går lei. Fra Ikea Foto: FOTO: Ikea

Slik gir du skolebarnet gode søvnrutiner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning