Oppussing av gammelt småbruk

Lars og Marianne brukte ingen nye materialer i oppussingen

Og utedoen, den er i bruk fortsatt.

GOD UTEPLASS: Det bobler i skaperglede, hjertebank og ressursbruk på gården, som også er et sted for sinnsro og det å bare være. Sitter du rolig nok i vinduet kan du se elgen svømme over vannet og ta seg inn på åkeren nedenfor hovedhuset. Den hyggelige utestuen visker ut skillene mellom ute- og innerommet takket være en raus døråpning, og store, gamle vinduer.
GOD UTEPLASS: Det bobler i skaperglede, hjertebank og ressursbruk på gården, som også er et sted for sinnsro og det å bare være. Sitter du rolig nok i vinduet kan du se elgen svømme over vannet og ta seg inn på åkeren nedenfor hovedhuset. Den hyggelige utestuen visker ut skillene mellom ute- og innerommet takket være en raus døråpning, og store, gamle vinduer. Foto: FOTO: Anne Manglerud
Sist oppdatert

HER BOR:

Marianne og Lars Kollerøs, gründerne bak interiørfirmaet Lama. Gården har vært i familien Kollerøs eie siden slutten av 1700-tallet, Lars er sjette generasjon. Hovedhuset rommer spisestue, stue med peis, soverom, gang og et kjøkken.

Instagram: lamainterior

Rausheten til stedet og bygningene fornemmes med en gang du kjører inn på den lille, grusete sideveien som fører til Kollerøs gård. Over en gresslette ligger hovedhuset majestetisk i enden omkranset av alle de hyggelige bygningene.

Her bor Lars og Marianne, gründerne bak interiørfirmaet Lama, som de har bygget sammen basert på drivkraften og kjærligheten for vakre ting. Lamas design skal være bærekraftige og produsert på en mest mulig etisk og miljøvennlig måte. Til magasinet Maison forteller de at det beste de vet er å ta i bruk resirkulerte råvarer og gi dem nytt liv.

Dette er også filosofien bak oppussingen av det gamle småbruket som har vært i Lars' familie i flere generasjoner. Her er det ingen nye dører eller vinduer, alt er pusset og malt opp. Mangler de noe, leter de på Finn.no, bruktmarkeder og går på auksjoner.

Enkelt og greit

Kollerøs Gård har et hovedhus, en låve, et uthus med utestue og bakerovn, et hønsehus og et stabbur. I tillegg til dette har de laget utedusj, vedfyrt badestamp og sitteplass med utsikt ut mot vannet. Stedet bruker fremdeles utedo og inngangen hit finner du godt gjemt under en villvin som blomstrer til langt ut i september.

Lars og Marianne har flyttet et gammelt hus og satt dette sammen med låven. Heller ikke her er nye materialer tatt i bruk. Under restaureringen ble alt møysommelig merket, flyttet og satt opp. Her har de fått et ekstra stort rom med peis og plass til mange.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Langbord blir dekket ute under åpen himmel eller inne i uthuset med varmeovner i taket og under bordet. Alt er veldig «nedpå», skakt, brukt og utrolig hyggelig. Rausheten ligger som en aura over den lille plassen.

Plass til mange

Paret hadde barn hver på sin kant før de traff hverandre og alle har fått hvert sitt soverom i hovedhuset. I tillegg til dette er det også overnattingsmuligheter i det lille stabburet. Hyggelig oppredde senger med tepper og puter, nattbord og lamper, knagger og alt sjenerøst laget til for trivsel.

Det er ingen hemmelighet at Lars er handy. Han snekrer, demonterer og monterer, ser løsninger og gjennomfører de utroligste prosjekter, i tråd med Mariannes kreative og estetiske sans. Sammen legger de planer, drømmer og realiserer. De tråler bruktbutikker og markeder.

Legg spesielt merke til:

  • At fargepaletten er holdt relativt nøytral og dus, fargene kommer i form av detaljer som puter, tekstiler og mindre gjenstander.
  • Ved å pusse opp, male og trekke om gamle møbler i rene, enkle tekstiler og farger, blir inntrykket sobert og elegant.
  • At det er vel verdt å ta vare på – og pusse opp – gamle detaljer som utslagsvask og vedovner, de gir interiøret et mye mer personlig preg.
  • Hvor utrolig hyggelig – og litt romantisk – det er med sengeteppe med matchende puter og gardiner er på et soverom.

Både arbeidsglede, businessteft og pågangsmot smitter. Nye og flinke krefter slippes til. Planen er å trappe litt ned. Kanskje ikke ha så mye å drive med fremover. Lars går faktisk med drømmer om å bli hobbybonde på Kollerøs Gård. Han har til og med tatt fag på landbrukshøyskolen på Ås for å lære mer.

På Kollerøs gård nyter de livet i fulle drag, men kombinerer gjerne ny teknologi med gammeldagse løsninger. Følger du med blir det jevnlig lagt ut bilder på Instagram, slik kan du selv ta del i det gode liv på landet.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også