Kunstnerens kloster

Med sikker hånd har kunstner Ragnar Olaf Hauge bygd om den gamle nonneskolen til atelier og særpreget bolig.

Publisert Oppdatert
HISTORISK: Hoveddøren med den sirlige utsmykningen forteller at denne bygningen har en helt spesiell historie.

HISTORISK: Hoveddøren med den sirlige utsmykningen forteller at denne bygningen har en helt spesiell historie. Foto: Foto: Nils Petter Dale

- Vi falt pladask for denne praktfulle, 10 mål store eiendommen i Sylling med vid utsikt over Tyrifjorden mot Drammen, forteller eierne, litograf og maler Ragnar Olaf Hauge og produsent Kristin Akasi, som døpte stedet Villa St. Hallvard da de overtok det.

Tilpasset tilbakeføring

Tidligere leide Hauge atelier et annet sted i Lier, og da kontrakten gikk ut i 1987 kom han over den gamle nonneskolen med hovedbygning, egen kirke og stor hage rundt. De påfølgende fire årene ble det kjørt bort nesten 20 containere fulle av gamle bygningsdeler, det meste rester fra en ombygning av huset på 70-tallet.

- Målet vårt var å føre den ærverdige trebygningen tilbake mot utgangspunktet på en måte som passer inn i vår tid og vår livsform. Til tross for det har vi forandret interiørene to, tre ganger i løpet av de tjue årene vi har bodd her.

- Her har det vært high-tech uten noe på veggene, men nå er det altså den tradisjonelle, klassiske stilen som råder. Den er bekvem og fullstendig enkel og grei å forholde seg til, forklarer eieren.

ROH: I kunstnerisk sammenheng er Ragnar Olaf Hauge best kjent som Roh. I tillegg til å være aktiv innenfor tradisjonelt maleri, litografi og keramikk ¿ de fagområder han først arbeidet i og som gjorde ham kjent, arbeider Roh med større utsmykninger basert på datateknikk.  Hovedskissene lages i atelieret i den gamle nonne-skolen. Så tar kunstneren med seg utkastene til andre arbeidssteder. Kunstnerens atelier ligger til høyre, med inngang like bak peisen.

ROH: I kunstnerisk sammenheng er Ragnar Olaf Hauge best kjent som Roh. I tillegg til å være aktiv innenfor tradisjonelt maleri, litografi og keramikk ¿ de fagområder han først arbeidet i og som gjorde ham kjent, arbeider Roh med større utsmykninger basert på datateknikk. Hovedskissene lages i atelieret i den gamle nonne-skolen. Så tar kunstneren med seg utkastene til andre arbeidssteder. Kunstnerens atelier ligger til høyre, med inngang like bak peisen. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Oppholdskjøkken

AKTIVT HUS: For oss var det umulig å bo i et museum. Vi måtte tilpasse det gamle hovedhuset vår tids levemåte. Men kirken like inntil boligen står akkurat som den var da nonnene forlot dette fredelige stedet for over femti år siden, sier Ragnar Olaf Hauge og kunstformidler Kristin Akasi. Se www.ragnarolaf.hauge.com.

AKTIVT HUS: For oss var det umulig å bo i et museum. Vi måtte tilpasse det gamle hovedhuset vår tids levemåte. Men kirken like inntil boligen står akkurat som den var da nonnene forlot dette fredelige stedet for over femti år siden, sier Ragnar Olaf Hauge og kunstformidler Kristin Akasi. Se www.ragnarolaf.hauge.com. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Fra inngangen i husets første etasje kommer man inn i en stor stue, kunstbibliotek og et svært romslig og lyst atelier. I andre etasje finner vi stue og kjøkken, og helt øverst er det et allrom med salong og bibliotek, samt en liten kinosal.

Bygningen preges ellers av det gedigne trapperommet midt i huset, som går gjennom alle tre etasjer. Det ble rekonstruert etter noen gamle spor som satt igjen i vegger og tak etter den tidligere ombygningen. Og der bjelker er fjernet fra trappetrinn og gulv og etterlot seg tomrom, er det lagt inn små keramikkbilder som dekor.

Kjøkkenet er blitt et trivelig oppholdsrom. Det skyldes ikke minst vegger malt i en dus, svakt gul farge. Det store blikkfanget er imidlertid feltet med keramikkfliser som strekker seg fra komfyrtoppen og helt opp til taket. Flisene er selvsagt laget av Ragnar Olaf Hauge.

- Først laget jeg flisene og tegnet i dem mens de var våte. Så ble de glasert og brent i mitt eget verksted ute på Fornebu, forteller han. Kjøleromsdøren er også spesiell, belagt med en tykk, matt messingplate. Resten av rommene omkring i huset preges også av originalarbeider fra eierens eget kunstneriske virke, noe som gir boligen en personlig schwung.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning