Interiør

Innredning for de gode stundene

Flertallet av oss vil innrede for de gode stundene, og slik gjør du det.

GODE STUNDER: Interiørtrendene beveger seg mot mer fokus på de gode stundene.

GODE STUNDER: Interiørtrendene beveger seg mot mer fokus på de gode stundene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkStock

Publisert Oppdatert

Innredningen fyller flere funksjoner. Det funksjonelle og praktiske er naturlig nok viktig. For andre skal interiøret fylle en sosial funksjon, blant annet slik at man opplever det enklere å invitere gjester.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ikea i forbindelse med lanseringen av årets katalog, kommer det frem at halvparten av oss mener innredningen er avgjørende for de gode stundene.

Nå skal det være komfort

- Trendene har beveget seg fra det minimalistiske og stramme til fokus på komfort og hygge. Og det er jo vanskelig å få til kos i et minimalistisk interiør, sier interiørarkitekt MNIL, Trond Ramsøskar, til klikk.no. For få år siden var kos et sjellsord, i dag er det mer akseptert å ønske seg et koselig hjem.

Han beskriver en trend som han har sett komme de siste par årene, først på veggene hvor hvitt ble byttet ut med farger.

- For ti år siden fjernet man elementer fra interiøret, men nå begynner man å flytte dem tilbake. Og så handler det videre om at folk i større grad ønsker å uttrykke seg selv, noe et hvitt interiør ikke har gitt så mye rom for. Snart har vi det glade åttitallets fargepalett tilbake.

- Min oppfatning er at dersom interiøret er for hvitt, blir det vanskelig å skape en tilstrekkelig intimitet, supplerer interiørarkitekt MNIL, Trine Hjelle, overfor klikk.no. Hun har lest igjennom Ikea-katalogen, men faller ikke helt for den litt kaotiske stilen som tilsynelatende trekkes frem på sidene.

- Kaos skaper ikke gode stunder. Det må i så fall være et velorganisert kaos. Det kan skape balanse, ro og harmoni.

STOLER FOR AVSLAPPING: Ifølge interiørarkitekt MNIL, Trond Ramsøskar, er lenestolen et godt sted for de gode stundene. Living sin Air hvilestol til venstre og Ikea sin Strandmon til høyre.

STOLER FOR AVSLAPPING: Ifølge interiørarkitekt MNIL, Trond Ramsøskar, er lenestolen et godt sted for de gode stundene. Living sin Air hvilestol til venstre og Ikea sin Strandmon til høyre. Foto: FOTO: Produsentene

STEMNING: Gode komfortable møbler fremholdes som et viktig element for å skape den gode opplevelsen hjemme. Sofaen Boston fra Bohus.

STEMNING: Gode komfortable møbler fremholdes som et viktig element for å skape den gode opplevelsen hjemme. Sofaen Boston fra Bohus. Foto: FOTO: Mari Svenningsen/Bohus

Møbelplassering og farger

I Ikeas undersøkelse kommer det frem at for kvinnene er det er fargene på innredningen og plasseringen av møblene som skaper de gode stundene.

Mennene på sin side mener det er møblenes komfort i seg selv som former den gode interiøropplevelsen.

- Komfortable lenestoler, og gjerne ørelappstoler, kan være med på å gi den gode, gamle hyggestunden, utdyper Ramsøskar.

Analysere sine behov

Trine Hjelle mener at de gode stundene starter med en analyse av ens egne behov.

- Spørsmålet man bør stille seg er om boligens funksjoner er tilpasset brukerne eller omvendt. Det optimale er at funksjonene er tilpasset brukerne. For eksempel, er det fjernsynet som skal danne sentrum i stuen eller den gode utsikten hvor man kan sitte og la blikket fare. Og skal man dele opp stuen i flere soner for ulik bruk.

Hjelle understreker at når man først har gjort en analyse av behovene sine, så bør man være tro mot den og ikke la seg friste av kortvarige trender.

- Man må våge å tenke langsiktig og skape sine egne, personlige rom og bry seg om hva naboene har.

Fargerike puter

FARGERIKT: Trond Ramsøskar mener fargene er tilbake i interiøret, og at det er med på å skape et interiør for de gode stundene. Friheten sovesofa/sjeselong fra Ikea.

FARGERIKT: Trond Ramsøskar mener fargene er tilbake i interiøret, og at det er med på å skape et interiør for de gode stundene. Friheten sovesofa/sjeselong fra Ikea. Foto: FOTO: Thommy Bengtsson/Ikea

Trond Ramsøskar mener at de gode stundene blant annet skapes med et fargerikt interiør.

- Det dreier seg om det gamle gode rådet om å bruke fargerike puter og gardiner, for eksempel puter i varme farger som orange, rosa og grønt, forteller han og råder til å mikse farger og mønstre litt forskjellig.

- Og gardinene kan gjerne være i litt mer tyngre stoff enn tidligere, utdyper han og spår en renessanse for de store, tunge gardinene.

- Det har vært mye gardinangst her i landet.

Varm og variert belysning

For Ramsøskar handler det om å skape den gode hyggefølelsen, blant ved bruk av belysning.

- Spotlights i taket erstattes med for eksempel hyggelige, store bordlamper, slik det gjerne er på klassiske hoteller.

- Jeg anser belysning for noe av det viktigste for å skape de gode stundene, fremhever Trine Hjelle.

- Og jeg mener man bør investere i god belysning i stedet for ting. Lysstyrkene og -fargene bør varieres, slik at det ikke blir flatt. Satt på spissen, så kan god belysning gjøre om selv en bunkers til et trivelig sted.

Sofaen viktigst

Av de møblene som er viktigst for gode stunder, er det sofaen som trekkes frem oftest av de spurte i undersøkelsen.

DEN GODE MIDDAGSOPPLEVELSE: Ifølge interiørarkitekt Trine Helle er kjøkkenet det beste stedet for de gode opplevelsene. Russel rundt spisebord fra Living.

DEN GODE MIDDAGSOPPLEVELSE: Ifølge interiørarkitekt Trine Helle er kjøkkenet det beste stedet for de gode opplevelsene. Russel rundt spisebord fra Living. Foto: FOTO: Markus Johansson/Living

- Jeg ser for meg at sofaene får mer farger, og jeg opplever at møbelprodusentene også tar i bruk mer farger.

Ramsøskar trekker videre frem den klassiske sjeselongen som et møbel som en stemningsskaper.

- Og jeg tror vi vil se den i andre farger, former og materialer enn hva vi har sett de siste årene.

Rommene for de gode stundene

I undersøkelsen fremheves stuen som det beste stedet for den gode opplevelsen, med kjøkkenet på andreplass.

- For meg er kjøkkenet det beste stedet, og jeg opplever at det har blitt det nye allrommet, forteller Hjelle og utdyper at dersom settingen er god nok i kjøkkenet under en middag, så flytter ikke gjestene seg over til stuen.

- Først og fremst handler det om belysningen, at det skapes en levendelys-atmosfære og på sett og vis etableres et imaginært rom.

Les også:

Tips til trivsel på soverommet

Her er Norges drømmebolig

AVSLAPPING: Ifølge Trond Ramsøskar er sjeselongen en naturlig del av innredningen for den gode stunden. Marriot loungsofa fra Living.

AVSLAPPING: Ifølge Trond Ramsøskar er sjeselongen en naturlig del av innredningen for den gode stunden. Marriot loungsofa fra Living. Foto: FOTO: Markus Johansson/Living

VINKELHYGGE: Kos var tidligere et sjelsord i interiørsammenheng ifølge ekspertene, men det er i ferd med å endre seg. Sofaen Kansas fra Bohus.

VINKELHYGGE: Kos var tidligere et sjelsord i interiørsammenheng ifølge ekspertene, men det er i ferd med å endre seg. Sofaen Kansas fra Bohus. Foto: FOTO: Anne Lise Norheim/Bohus

Interiørarkitektens åpne stue og kjøkken

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning