Oppussing hytte

Denne hytta ble tegnet uten at arkitekten var på tomten

Og det gikk over all forventning.

MER BRUKT: Utbyggingen og etterisoleringen har gjort det mer fristende å være på hytta, også på kalde vinterdager.

MER BRUKT: Utbyggingen og etterisoleringen har gjort det mer fristende å være på hytta, også på kalde vinterdager. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Publisert Oppdatert

En hytte som vandrer gjennom generasjoner, blir til slutt for liten. Det skjedde med hytta til Janne Solberg Bakker. Besteforeldrene hennes bygget hytta på Gol i 1994. En hytte som har betydd veldig mye for henne.

– Helt fra jeg var en liten jente har jeg elsket å være på hytta. Fortsatt setter jeg enormt stor pris på det. Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på hva det er. Kanskje er det stillheten, kanskje er det fjelluften, kanskje er det alle minnene. Jeg vet bare at jeg elsker å være her oppe, forteller hun.

I 2004 overtok Janne hytta, og hun var fast bestemt på å bygge om. Hovedmålet var å få flere soverom, slik at det skulle bli enklere å ta med venner. Janne ønsket samtidig å oppgradere hytta, skape en ny stil, men uten at det gikk på bekostning av alle minnene.

– Vi har tatt vare på spisebordet og stolene og hengt opp en god del bilder av gamlehytta. Den gamle utedoen er fremdeles i bruk, så noen stor luksusoppgradering er det ikke blitt, sier Janne.

NYE TIDER: Hytta ble påbegynt oppgradert i 2008 og er blitt 30 kvadratmeter større. Men fremdeles er det solceller og utedo som gjelder.

NYE TIDER: Hytta ble påbegynt oppgradert i 2008 og er blitt 30 kvadratmeter større. Men fremdeles er det solceller og utedo som gjelder. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

HYTTA FØR: Glassverandaen på gamlehytta er nå bygget inn i spisestuen.

HYTTA FØR: Glassverandaen på gamlehytta er nå bygget inn i spisestuen. Foto: FOTO: Privat

I ALL ENKELHET: Kjøkkenet som sto på hytta, var av den enklere sorten.

I ALL ENKELHET: Kjøkkenet som sto på hytta, var av den enklere sorten. Foto: FOTO: Privat

STORT OG LYST: Det nye kjøkkenet er lysere og har mye mer oppbevaringsplass.

STORT OG LYST: Det nye kjøkkenet er lysere og har mye mer oppbevaringsplass. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

OPPDATERT: I tillegg til at de fikk nytt kjøkken, hems og flere soverom etter utbyggingen, benyttet de anledningen til å innføre en mer tidsriktig stil inne.

OPPDATERT: I tillegg til at de fikk nytt kjøkken, hems og flere soverom etter utbyggingen, benyttet de anledningen til å innføre en mer tidsriktig stil inne. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

KOSELIG OG MODERNE: Duvbo-kjøkkenet fra Ikea tilfredsstiller familiens ønske om et lyst, pent og funksjonelt kjøkken.

KOSELIG OG MODERNE: Duvbo-kjøkkenet fra Ikea tilfredsstiller familiens ønske om et lyst, pent og funksjonelt kjøkken. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Arkitekten tegnet hytta usett

Det er arkitekt Tore Wavik, faren til en venninne av Janne, som har tegnet om hytta. Det ble en spesiell prosess. Wavik besøkte nemlig aldri hytta.

– Det gikk egentlig over all forventning. Eksmannen min er ingeniør og tok alle nødvendige mål for oss, og vi sendte alt til arkitekten, pluss bilder av hytta og tomta. Deretter fortalte vi hva vi ønsket oss.

Av forskjellige årsaker ble den nye hytta bygget rundt den gamle, som så ble revet. I dag er det blitt en skikkelig helårshytte med vinterisolering. Det betyr at den benyttes langt oftere enn tidligere. Den forrige hytta var en plankebu, ifølge Janne, som er aller mest fornøyd med å bli kvitt glassverandaen. Den er nå blitt en del av spisestuen.

SPISESTUEN FØR: Tidens tann hadde farget furuen mørk i den gamle hytta.

SPISESTUEN FØR: Tidens tann hadde farget furuen mørk i den gamle hytta. Foto: FOTO: Privat

BEVARTE ATMOSFÆREN: Det var viktig for familien å beholde noe som minnet om gamlehytta. Spisebordet og stolene er derfor beholdt. Ellers er alt nytt, fra gulv til skråtak.

BEVARTE ATMOSFÆREN: Det var viktig for familien å beholde noe som minnet om gamlehytta. Spisebordet og stolene er derfor beholdt. Ellers er alt nytt, fra gulv til skråtak. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

UBEHANDLET: Det var tradisjonelle hyttemøbler og ubehandlet furu som gjaldt da besteforeldrene til Janne bygget hytta.

UBEHANDLET: Det var tradisjonelle hyttemøbler og ubehandlet furu som gjaldt da besteforeldrene til Janne bygget hytta. Foto: FOTO: Privat

NY TRAPP: Fra gangen ble det laget trapp til det nye hemsloftet. Skiene på veggen tilhørte bestefaren til Janne.

NY TRAPP: Fra gangen ble det laget trapp til det nye hemsloftet. Skiene på veggen tilhørte bestefaren til Janne. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Hytta fikk ny stil

Janne har endret ganske mye innvendig. Spisestuemøblene er det eneste originale som står igjen. Spisestuen er innredet som en liten mimrekrok. Inspirasjon til selve innredningen har hun fått fra ulike magasiner.

Fakta - Hytte Gol

Hyttetype: Selvbygger

Byggeår: 1964/2004

Størrelse: 80 m²

Arkitekt: Tore Wavik

Tak: Furu

Utvendig kledning: Beiset furu (svart)

Rominndeling: Stue, kjøkken, tre soverom, vaskerom og hems/allrom.

Fasiliteter: Solceller og utedo

Farger stue og kjøkken: Jotuns Interiørbeis Fjære. Strøk to: Jotun Interiørbeis Drivved.

– Jeg har forsøkt å finne en rød tråd. Fargene bør henge litt sammen i alle rom. Det føltes naturlig med en lunere stil på hytta enn hjemme. Jeg fikk også hjelp av min venninne Aina Sollie Steen, som er interiørdesigner.

Dersom hun skal gi råd til andre som skal bygge om hytta, vil hun starte med å tenke gjennom hva man ønsker av hyttelivet.

– Trenger dere ekstra sengeplasser? Er peisen viktig? Er dere glad i å lage mat? Er det nok bodplass? Det er mulig å skape forandring selv med et lite budsjett.

Selv brukte Janne og mannen nærmere én million kroner på utbyggingen.

– Dette inkluderte store innhugg i fasaden. Jeg er glad for at vi klarte det uten å miste den gode atmosfæren. Og jeg er fornøyd med at folk som går forbi, bare tror vi har byttet noen vinduer!

BARNEROMMET: Her har de fått inn en spesiallaget seng med smart oppbevaringskapasitet både i front og i fotenden. Janne hadde funnet et bilde av en seng som hun likte i et boligblad, og fikk en tømrervenn til å bygge en tilsvarende.

BARNEROMMET: Her har de fått inn en spesiallaget seng med smart oppbevaringskapasitet både i front og i fotenden. Janne hadde funnet et bilde av en seng som hun likte i et boligblad, og fikk en tømrervenn til å bygge en tilsvarende. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

ORIGINAL GAVL: Jannes snekkerkompis laget denne tøffe sengegavlen.

ORIGINAL GAVL: Jannes snekkerkompis laget denne tøffe sengegavlen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

FAMILIEKOS: Hele familien trives på hytta på Gol. Skiturer og uteaktiviteter er stor stas.

FAMILIEKOS: Hele familien trives på hytta på Gol. Skiturer og uteaktiviteter er stor stas. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

PLANTEGNING: Slik er hyttas grunnriss etter utbyggingen.

PLANTEGNING: Slik er hyttas grunnriss etter utbyggingen. Foto: TEGNING: Arkitekt Tore Wavik

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag