Hvite vegger

Rommene du ikke bør male hvite

- Unngå å bruke hvitt på soverom og på stue, sier interiøreksperten.

HVITE VEGGER: Ser du hvilke rom som kler hvitt, og hvilke som bør ha andre farger på veggene? Se interiørstylistenes vurdering lengre ned i saken.
HVITE VEGGER: Ser du hvilke rom som kler hvitt, og hvilke som bør ha andre farger på veggene? Se interiørstylistenes vurdering lengre ned i saken. Foto: FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Slik velger du farger til hjemmet ditt

- I rom der sola stå rett inn kan man velge mer farger enn i mørke rom. Nordvendte rom har som en tommelfingerregel kjølig lys, og kan med fordel ha varme farger. Sydvendte rom derimot oppleves ofte varme og tåler mer kjølige nyanser.

Hvite vegger kan føles som en enkel løsning, fordi det skaper et nøytralt lerret man kan fylle ut etterhvert.

Men det er en del du skal ta hensyn til likevel.

For det første er det flere nyanser å velge mellom, og ikke alle passer like godt sammen.

Du må også ta stilling til om du vil bryte mellom vegg og tak.

For å illustrere hvor hvitt fungerer og ikke, har vi bedt interiørdesignerne Mia Kjeldstad Hansen og Cecilie Claussen om å vurdere illustrasjonsbilder av hvite rom.

Ikke hvite vegger i stua

For det er ikke alle rom som passer til å males hvite.

- Unngå å bruke hvitt på soverom og på stue. Disse rommene er de vi oppholder oss mest i og her er det først og fremst en stemning vi er på jakt etter, sier interiørdesigner hos Intro design, Mia Kjeldstad Hansen.

Hansen anbefaler å tenkte over hvordan du ønsker at boligen skal oppleves, og hva du selv har behov for. Hun påpeker at hvitt er sensitivt.

- Ren hvit, eller optisk hvit, reflekterer veldig mye lys og påvirkes mye av alt annet du har i og utenfor rommet. Derfor velger mange å brekke hvitfargen i enten varmere eller kaldere nyanser.

Artikkelen fortsetter under bildene:

HER FUNGERER IKKE HVITT: - Å herregud..... Dette minner mest om en trist, grå, regnfull høstdag. Er man ikke deprimert fra før, så blir du det av dette bildet. Venteromfølelse, sjelløst, sterilt,er Hansens harde dom over fargevalget i dette rommet. Små rom med begrenset dagslys kan med fordel fargelegges. - Et lite rom tåler farge. Hadde her malt både lister og vegger i en lys gråtone for å få en mer helhetlig følelse, sier Claussen.
HER FUNGERER IKKE HVITT: - Å herregud..... Dette minner mest om en trist, grå, regnfull høstdag. Er man ikke deprimert fra før, så blir du det av dette bildet. Venteromfølelse, sjelløst, sterilt,er Hansens harde dom over fargevalget i dette rommet. Små rom med begrenset dagslys kan med fordel fargelegges. - Et lite rom tåler farge. Hadde her malt både lister og vegger i en lys gråtone for å få en mer helhetlig følelse, sier Claussen. Foto: FOTO: Thinkstock
HER ER HVITT FRISKT: Hansen mener den hvite fargen på gulv, vegg og tak gjør dette rommet friskt. - Litt mer tekstur, som et teppe på gulvet, og noe på veggen over sengen, så er vi der, sier hun. Claussen legger til at hvitt her har en funksjon. - At rommet har en ren hvitfarge gir ekstra kontrast til de fargerike elementene for eksempel putene. Ved å holde en ren nøytral hvitfarge oppnår du større kontrast til andre elementer i rommet og skaper en grafisk følelse.
HER ER HVITT FRISKT: Hansen mener den hvite fargen på gulv, vegg og tak gjør dette rommet friskt. - Litt mer tekstur, som et teppe på gulvet, og noe på veggen over sengen, så er vi der, sier hun. Claussen legger til at hvitt her har en funksjon. - At rommet har en ren hvitfarge gir ekstra kontrast til de fargerike elementene for eksempel putene. Ved å holde en ren nøytral hvitfarge oppnår du større kontrast til andre elementer i rommet og skaper en grafisk følelse. Foto: FOTO: Thinkstock

Kan være et flott lerret

Interiørarkitekt Cecilie Claussen (cecilieclaussen.no) sier du alltid bør tenke på rommets form, hva du vil fremheve, hvordan det skal brukes og hva slags stil du ønsker før du velger farge på veggene.

- Fordelen med kritthvitt er at du får en nøytral farge som gir en utrolig ren følelse til rommet. Og bor du i et hjem med mye kunst og personlig gjenstander, kan kritthvitt være et flott «lerret», sier hun.

- Ønsker du derimot å skape en type atmosfære eller følelse i rommet, er det lurt å vurdere farge. Eller hvis du har en del av rommet du vil skal fremheves.

Artikkelen fortsetter under bildet:

NÅR HVITT BLIR KJEDELIG: Her er designerne enige om at det blir for mye hvitt. - Dette rommet bikker over til og oppleves som kjedelig. Selv om rommet kler hvite vegger burde man her fått inn noen fargerike elementer som for eksempel noen eksotiske fliser over kjøkkenbenken, sier Claussen. Hun får støtte fra Hansen, som mener at uttrykket blir flatt. - Et godt utgangspunkt, men det er ganske blast. Kjøkkenet kan godt være et rom med energi, så hva med å male veggene i oransjefargen fra blomsterbuketten og bytte ut spisebordet med et litt røft tre-bord?
NÅR HVITT BLIR KJEDELIG: Her er designerne enige om at det blir for mye hvitt. - Dette rommet bikker over til og oppleves som kjedelig. Selv om rommet kler hvite vegger burde man her fått inn noen fargerike elementer som for eksempel noen eksotiske fliser over kjøkkenbenken, sier Claussen. Hun får støtte fra Hansen, som mener at uttrykket blir flatt. - Et godt utgangspunkt, men det er ganske blast. Kjøkkenet kan godt være et rom med energi, så hva med å male veggene i oransjefargen fra blomsterbuketten og bytte ut spisebordet med et litt røft tre-bord? Foto: FOTO: Thinkstock

Hvite møbler

Om du er ute etter den rene og friske følelsen hvitt kan gi, finnes det også andre løsninger.

Hansen anbefaler å heller bruke hvitt andre steder enn på veggene.

- Du kan gjerne bruke hvitt på møbler og detaljer for å gi et lyst og friskt uttrykk, selv om veggen har en kulør. Det behøver ikke være mørke vegger, selv om det ikke er hvitt. Hvis du er litt vågal, kan du henge deg på pastelltrenden og male i pasteller.

- Mintgrønne vegger, lys sofa, en hvit vase med fargerike blomster: det blir knapt mer sommerlig og friskt enn det, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet:

MAL EN AV VEGGENE: Dette er et eksempel på et rom som egner seg som hvitt, og ingen av designerne ville malt hele rommet i en annen farge. Men fordi det er et soverom ville de gjort forskjellige grep for å gjøre rommet lunere. - Tenk å male enten veggen ved sengen eller den med skapene i en nydelig blågrønn tone, sier Hansen. Hun ville valgt en relativ lys farge, og heller brukt elementer som kommode med speilflate, massive lamper og lingardiner for å skape liv. Claussen ville også malt, men velger andre farger. - Her hadde det vært gunstig å male veggene ved sengen for å lage en egen liten lun sone. I og med at veggene har en ganske varm, hvitfarge med mye gult i ville jeg holdt meg til en varm fargepalett, sier hun.
MAL EN AV VEGGENE: Dette er et eksempel på et rom som egner seg som hvitt, og ingen av designerne ville malt hele rommet i en annen farge. Men fordi det er et soverom ville de gjort forskjellige grep for å gjøre rommet lunere. - Tenk å male enten veggen ved sengen eller den med skapene i en nydelig blågrønn tone, sier Hansen. Hun ville valgt en relativ lys farge, og heller brukt elementer som kommode med speilflate, massive lamper og lingardiner for å skape liv. Claussen ville også malt, men velger andre farger. - Her hadde det vært gunstig å male veggene ved sengen for å lage en egen liten lun sone. I og med at veggene har en ganske varm, hvitfarge med mye gult i ville jeg holdt meg til en varm fargepalett, sier hun. Foto: FOTO: Thinkstock

Tenk praktisk

Et annet argument mot hvitt er at det rett og slett må passes bedre på.

- Har du unger er det upraktisk med hvitt som fort blir møkkete av barnehender. På kjøkkenet blir det fort matos og fett som setter seg. Fyrer du mye med stearinlys og i peisen blir det fort sotete. Hvitt må males oftere, sier Hansen.

Men det er selvfølgelig mulig å gjøre det fint også.

- Hvis du absolutt vil ha hvite vegger, så gå for en som ikke er helt kritthvit og bland med naturelementer og grønne planter. Tenk på ulike tekstiler og overflater, og vær oppmerksom på bruk av belysning, råder interiørdesigneren.

MAL OM: Det er ikke bare kvaliteten på fotografiet som tilsier at hvit er feil farge til dette rommet. - Her kunne man nok fått en helt annen stemning med å male en eller flere vegger i en dypere nyanse og satt inn en god belysning, sier Hansen. Hun mener likevel at fargen ikke er det største problemet. - Er det en ungkar som bor her? Det er vanskelig å si noe om dette er et godt rom, i og med at det kun er bilde av deler av rommet. Hadde det vært mulig, så hadde jeg fjernet arbeidsplassen og satt sengen en annen vei.
MAL OM: Det er ikke bare kvaliteten på fotografiet som tilsier at hvit er feil farge til dette rommet. - Her kunne man nok fått en helt annen stemning med å male en eller flere vegger i en dypere nyanse og satt inn en god belysning, sier Hansen. Hun mener likevel at fargen ikke er det største problemet. - Er det en ungkar som bor her? Det er vanskelig å si noe om dette er et godt rom, i og med at det kun er bilde av deler av rommet. Hadde det vært mulig, så hadde jeg fjernet arbeidsplassen og satt sengen en annen vei. Foto: FOTO: Thinkstock

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også