Hage ved sjøen

- Vi drar aldri utenlands om sommeren

Hulda og Arnt Håvard Slettnes begynte å jobbe i hagen to uker før de egentlig skulle overta huset.

VAKKERT: Som en sommerdrøm ligger hagen til Hulda og Arnt Håvard nydelig til ved sjøen på Odra utenfor Harstad.
VAKKERT: Som en sommerdrøm ligger hagen til Hulda og Arnt Håvard nydelig til ved sjøen på Odra utenfor Harstad. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset
Sist oppdatert

Om sommeren er lykken å ha en vakker uteplass å boltre seg på. Det trenger ikke koste de store summene å få det til.

De sjelfulle detaljene kan du fint lage selv.

Sjekk bare denne uteplassen på Oldra, utenfor Harstad, der magasinet Lev Landlig har tatt turen.

Hage ved sjøen

Det åpenbarer seg et lite paradis av en hage når man trår innenfor porten hos Hulda og Arnt Håvard.

Her er hvitmalte stakittgjerder, et vell av sommerblomster, lysthus og koselige sitteplasser. Og sol, sjø og sommerlykke.

Hulda Lyngmo Slettnes og Arnt Håvard Slettnes har virkelig funnet lykken i Ingeborgstua – et lite hus rett over veien for der de bodde, et hus de først syntes var for lite, men som de ikke klarte å la gå fra seg.

Nå er det med nød og neppe man kan få dem derfra. Sommerdagene nytes i huset og hagen som praktisk talt ligger i sjøkanten her på Oldra utenfor Harstad.

Hulda steller med blomstene sine og Arnt Håvard snekrer, gjerne etter Huldas instruksjoner, men også etter eget forgodtbefinnende.

Som å være på ferie

- Vi drar aldri utenlands om sommeren, smiler Slettnes der hun står i portrommet og ønsker velkommen inn i den praktfulle hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HAGE VED SJØEN: Med stor egeninnsats har de bygget lysthus og uteplasser som de har innredet med sommerlette tekstiler og mengder av blomster i krukker og kar.
HAGE VED SJØEN: Med stor egeninnsats har de bygget lysthus og uteplasser som de har innredet med sommerlette tekstiler og mengder av blomster i krukker og kar. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

- Vi går en del på fjellet og i skogen, og så har vi ei familiehytte ikke langt unna, men aller mest liker vi å nyte det vi har gjort og gjør her hjemme i hagen.

- Det er så godt å sitte og se utover, men ingen kan se inn, smiler hun.

- Det er nesten som å være på ferie hele tida; vi kan bare åpne døra og se rett ut på havet, istemmer Arnt Håvard, som også er kommet til for å ønske velkommen på nordlendingers gjestfrie vis.

Det var i juni for seks år siden de kjøpte huset og hagen, for det var vel så mye hagen og beliggenheten som lokket de to til å flytte over veien.

For hageinteresserte Hulda var det slett ikke lett å vente på overtagelsen. Stokkroser, puslingkrager, millionbells og flere andre av sommerfavorittene sto nemlig i drivhuset hos moren hennes, og var mer enn klare til å plantes ut.

- Heldigvis fikk vi komme og begynne å ordne i hagen to uker før overtagelsesdatoen. Alle plantene mine kom i jorda, så da vi overtok på selveste sankthansaften var hagen ferdig, i hvert fall for det året, minnes Slettnes med et smil om munnen.

Og antyder at ferdige – det blir de aldri.

En hage med mange rom

Hagen har bestandig sett ut som den var ferdig, men hver vår har Hulda og Arnt Håvard hatt nye ideer å sette ut i livet. Nye elementer har gjort hagen enda mer komplett.

Den som har fulgt Slettnes blogg, Husfruas memoarer, har fått ta del i bygging av både stakittgjerder, uteplasser og lysthus opp gjennom årene.

- Jeg tror aldri vi går tom for ideer. Jo mer man holder på, jo flere ideer får man, sier Slettnes, og frister med salat og ferske rundstykker ved utebordet.

Huldas sommerfavoritter

  • Stokkroser sås, vokser i drivhus, plantes i bed og krukker.
  • Småkrage/puslingkrage sås, vokser i drivhus, plantes i bed og krukker.
  • Dronning Ingrid pelargonia, vokser i krukker.
  • Lavendel – vokser i krukker.
  • Millionbells vokser i krukker.
  • Hulda er også glad i de gamle staudene som har stått i hagen i mange år: Klematis, lupiner, hvite dupper (duppsoleie), tigerlilje og akeleier.

Det er Arnt Håvard, og i enkelte tilfeller Huldas far, som er snekkere. De står for grovarbeidet med uteplasser, levegger, gjerder og lysthus, mens Hulda står for blomstene, innredningen og detaljene.

Hagen er ikke stor, men den er godt planlagt og inndelt i mindre rom som gjør at man kan følge sola etter hvert som sommerdagen skrider fram.

- Det er fint med alle rommene for da kan vi være der sola er, sier Arnt Håvard og skjenker kaffe i en blomstrete kopp.

- Om morgenen er det fint å sitte på terrassen, og når vi kommer hjem fra jobb er det fint å sitte på uteplassen med vindusveggen, der har vi kveldssola.

Blomstrende kjærlighet

HAGE VED SJØEN: Den flotte leveggen ved uteplassen er laget av gamle vinduer fra gjenbruksstasjonen. En stråhatt, lavendel i sinkpotter og en stripete sommerduk; mer skal det ikke til for å skape sommerstemning.
HAGE VED SJØEN: Den flotte leveggen ved uteplassen er laget av gamle vinduer fra gjenbruksstasjonen. En stråhatt, lavendel i sinkpotter og en stripete sommerduk; mer skal det ikke til for å skape sommerstemning. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

Huldas store forkjærlighet for blomster vises over hele hagen. Det blomstrer over alt; i krukker og kasser ved uteplassene, i hyller og kurver på veggen og i alle blomsterbedene.

- Jeg har alltid vært glad i å holde på med blomster, helt siden jeg var lita. I mange år har jeg sådd blomster sammen med min mor i hennes to drivhus. På den måten blir det ikke så dyrt og man får større mengder av favorittblomstene, sier hun med et smil.

Kjærligheten har de også til hverandre disse to som sammen har formet så vakker en hage.

Varme blikk og kommentarer fulgt av lune smil går dem imellom, og som gjest føler man seg hjertelig velkommen inn i deres lille oase. Til den lille hagen med den gode sommerlykken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Huldas hagetips

IDYLLISK: Innenfor porten har Hulda og Arnt Håvard sitt eget lille sommerland. Det ligger og venter på dem når de kommer hjem fra jobb, og når de har ferie er det her de finner sommerlykken. Lengst bak i hagen, ved gjerdet mot veien, bugner det også av blomster. Ei gammel dør på to bukker er blitt til bord for blomstene som Hulda har plantet i både bøtter, krukker, baljer og kasser.
IDYLLISK: Innenfor porten har Hulda og Arnt Håvard sitt eget lille sommerland. Det ligger og venter på dem når de kommer hjem fra jobb, og når de har ferie er det her de finner sommerlykken. Lengst bak i hagen, ved gjerdet mot veien, bugner det også av blomster. Ei gammel dør på to bukker er blitt til bord for blomstene som Hulda har plantet i både bøtter, krukker, baljer og kasser. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

●Del hagen opp i mindre rom ved hjelp av plattinger, gjerder og levegger.

●Lag sitteplasser flere steder i hagen slik at du kan følge solens gang.

●Plant sommerblomster ved stakittgjerdet.

●Heng opp hyller og kasser til å sette blomster og andre gjenstander i på leveggene.

●La interiørstilen du har inne følge med ut i hagen.

●Plant blomster i terrakottakrukker, sinkbøtter og kurver.

●Bygg et lysthus, det har gitt oss mye glede.

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også