Graffiti på veggen hjemme

Graffiti er den nyeste interiørtrenden

Glem tapet og wallstiickers, det er gatekunst som gjelder.

MATLAGING FOR SUPERHELTER: På dette kjøkkenet har boligeier og designer Jennie Blomkvist selv malt bildet av Supermann rett på veggen.

MATLAGING FOR SUPERHELTER: På dette kjøkkenet har boligeier og designer Jennie Blomkvist selv malt bildet av Supermann rett på veggen. Foto: FOTO: Patrik Hagborg

Publisert Oppdatert

Er du lei av blonder, rosa puter og den landlige stilen?

Har du et ønske om et mer urbant, ungdommelig hjem?

Da kan kanskje graffitikunst være noe for deg. En stil for de som tør å tenke utenfor malingsboksen...

Nå dukker det i hvert fall opp eksempler på at sprayboksen er på vei inn i hjemmene våre.

- Vi har helt klart merket økt interesse for graffiti som dekor i private hjem de siste par årene.

Det sier daglig leder Terje Andersen i Sprayboks AS til Bonytt.no.

Han tror det er flere faktorer som spiller inn:

Tid for individualisme

- En ting er at graffitikunstnerne generelt har blitt bedre og at kvaliteten har økt. Noe som i seg selv gjør det mer interessant å bruke graffiti.

Et annet poeng er at nyetablerte småbarnsforeldre, som selv har vokst opp med graffiti som en del av ungdomskulturen, ønsker å uttrykke dette i egne hjem.

- Vi lever i en tid hvor det individualistiske står sterkt. Så det gjelder mer enn noen gang å skille seg litt ut, tror Andersen.

"Ikke helt vilt"

Forskning viser at uttrykkene i begynnelsen av tenårene er sterke nettopp da ungdom begynner å forme egen identitet.

- Graffiti fungerer jo nærmest som en identitetsmarkør - og det er kanskje ikke så unaturlig at du ønsker å vise hvor du kommer fra, forklarer Andersen.

Uttrykkene blir gjerne noe dempet som ung voksen. Og Andersen antyder at det er en lignende prosess som skjer når en kunde sier følgende:

"Jeg vil ikke at det skal se helt vilt ut, men at man skal se hvor uttrykket kommer fra."

Helt fra oldtiden

LYS OG SKYGGE: Her er det graffiti på en stuevegg med utgangspunkt i tredimensjonal graffiti med vekt på mye lys og skygge. Hjortehodet, som er et populært element innen interiørdesign, har her blitt benyttet av graffitikunstnerne i Sprayboks AS. Bildet til høyre viser fortsettelsen av graffitien.

LYS OG SKYGGE: Her er det graffiti på en stuevegg med utgangspunkt i tredimensjonal graffiti med vekt på mye lys og skygge. Hjortehodet, som er et populært element innen interiørdesign, har her blitt benyttet av graffitikunstnerne i Sprayboks AS. Bildet til høyre viser fortsettelsen av graffitien. Foto: FOTO: Sprayboks AS

Ifølge Store Norske leksikon er graffiti kjent helt fra oldtidens Egypt. Her har man funnet navn, grove karikaturer og bruddstykker av poesi, risset inn på ulike monumenter.

Etter annen verdenskrig utviklet imidlertid en ny form for graffiti seg, med utgangspunkt i ungdomskulturen i New Yorks fattige bydeler. Med sprayboks som pensel dekorerte ungdomsgjenger særlig undergrunnsbanevogner og -stasjoner, med alt fra skriblerier til forseggjorte fargesprakende veggmalerier.

Ikke bare på gutterommet

I dag hevedes det at den særegne spontane billedstilen, som ble utviklet særlig i 1980-årene, for å ha satt preg på dagens design og reklame.

LYSPUNKT: På bildet til høyre er det benyttet en kombinasjon av graffiti og grafisk design for å skjule en litt stygg kottdør. Dekoren bidrar til å gi mer dybde i gangen. På bildet til venstre er det sprayet et lyspunkt med grønn og gul farge på en av pottene. For å gi et litt skarpt og artig punkt på terrassen.

LYSPUNKT: På bildet til høyre er det benyttet en kombinasjon av graffiti og grafisk design for å skjule en litt stygg kottdør. Dekoren bidrar til å gi mer dybde i gangen. På bildet til venstre er det sprayet et lyspunkt med grønn og gul farge på en av pottene. For å gi et litt skarpt og artig punkt på terrassen. Foto: FOTO: Sprayboks AS

Innredningseksperter har nå også fått øynene opp for graffiti.

Interiørarkitekt Bernt A. Pedersen i Opplevelsesdesign forteller til Bonytt.no at graffiti kan fungere godt - også på andre steder enn gutterommet.

Ifølge ekspertene har også kunsten økt i profesjonalitet, samt at stadig flere graffitikunstnere blir invitert inn i gallerier sammen med anerkjente samtidskunstnere. Dette har gjort noe med hele graffitikulturen.

Andersen tror også at boligmagasiner og boligaviser bidrar til å løfte frem interessen.

Setter pris på veggen

Prisen for å spraymale en vegg varierer for øvrig en god del. Sprayboks AS pleier å spraymale vegger av 3 x 2,5 meter på barnerom for 3-4000 kroner. Dette er den eneste type dekor som de har ganske fast pris på.

For en stuevegg som er mer gjennomarbeidet kan prisen komme på over 20.000 kroner. Dekoren varierer såpass mye i både arbeidsmengde og størrelse at prisen gjerne settes på ny for hver gang.

GUTTESTREKER: Her har Sprayboks AS brukt myke former som kontrast til et ellers skarpt og kantete gutterom. Fargene fra rommet går også igjen på veggen og skaper en helhet.

GUTTESTREKER: Her har Sprayboks AS brukt myke former som kontrast til et ellers skarpt og kantete gutterom. Fargene fra rommet går også igjen på veggen og skaper en helhet. Foto: FOTO: Sprayboks AS

Les også:

Bor smått og smart på 21 kvadrat

Her finner du masse inspirasjon til hagen og uteplassen

Hyttekuppet gjør du nå

Slik kjøper du ferdighytte og hus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning