Innredningstips

Funkisboligen ble helt ny innvendig

Ekspertene omorganiserte funkishuset og åpnet opp førsteetasjen med foldedører.

HAGEN KOM TETT PÅ: Med  rekken av nye, brede foldedører fikk familien god kontakt med den frodige byhagen.

HAGEN KOM TETT PÅ: Med rekken av nye, brede foldedører fikk familien god kontakt med den frodige byhagen. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

Publisert Oppdatert
- En profesjonell interiørarkitekt skal løse både praktiske og estetiske problemstillinger, sier president i NIL Trond Ramsøskar

- En profesjonell interiørarkitekt skal løse både praktiske og estetiske problemstillinger, sier president i NIL Trond Ramsøskar Foto: FOTO: Espen Grønli

- Da familien for en tid siden kjøpte denne funkisboligen tegnet av den velrennomerte arkitekt Nicolai Beer i 1936 var ikke førsteetasjen egnet som boligareal, sier interiørarkitekt MNIL Nicole Emblem i Veni Vidi AS.

I medias fokus

Boligen har gjennom en omfattende ombygging innvendig fått nytt liv med et moderne, særpreget interiør.

Dette prosjekt er for øvrig aktuelt ved at det er et av de få boliger som nylig ble presentert i NIL, Norske Interiørarkitekters Landsforenings årbok for 2011.

Upraktisk i første etasje

Utgangspunktet var blant annet at det var uheldige, store høydeforskjeller i førsteetasjen.

Førsteetasjen var også lite effektivt utnyttet fordi den hadde mange små og mørke boder.

Knytter sammen huset med hagen

Det ble raskt enighet mellom de involverte om at denne dystre førsteetasjen burde intergreres med de andre to etasjene i boligen.

Nå skulle anledningen også benyttes til å åpne opp og knytte hus og hage sammen på en ny og bedre måte enn før.

Foldedørene gjør jobben

Løsningen var å rive store deler av fasaden i første etasje og erstatte den med en rekke brede foldedører.

Disse åpner opp huset på bred front ut mot hagen. Hagen skjermes av høye trær og gråmalt gjerde mot gaten.

Hagen byr for øvrig på to terrengterrasser og et uterom med både gressplen og utebod.

POSITIVT SAMSPILL: Fra kjøkkenet og stuen er det nå utmerket utsikt og kontakt med de grønne uteområdene.

POSITIVT SAMSPILL: Fra kjøkkenet og stuen er det nå utmerket utsikt og kontakt med de grønne uteområdene. Foto: Fotograf T. Xavier Floyd

MØTESTED: Spisestuen i første etasje er et samlingssted, og den rommer både familien på fire og venner av huset.

MØTESTED: Spisestuen i første etasje er et samlingssted, og den rommer både familien på fire og venner av huset. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

Omorganisering og sammenheng mellom tre etasjer

- I tillegg gjennomgikk hele villaen en totalrenovering og omorganisering av alle tre etasjer. Resultet er at boligen på 265 kvadratmeter ble mer i pakt med vårt tids måte å leve på, mener interiørarkitektene MNIL Nicole Emblem og Cathrine Heyerdahl.

Kjøkkenet i høysetet

Kjøkkenet som er familiens mest brukte oppholdsrom fikk hedersplassen like ved utgangen til hagen.

Plass for familie og venner

Kjøkkenet, som er en åpen sone, er i tillegg utrustet med en peis som hevet litt opp på veggen og en raus spiseplass. Den har på samme tid plass til både eierfamilien på fire og gjester.

En rekke nye rom overtok

Resten av førsteetasjen ble omgjort til tidsmessige gjestesoverom, bad, vaskerom og garderobe.

PASSER SAMMEN: Samspillet mellom eldre og nye møbler går som en rød tråd gjennom hele prosjektet.

PASSER SAMMEN: Samspillet mellom eldre og nye møbler går som en rød tråd gjennom hele prosjektet. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

LETT Å LIKE: Klassiske designmøbler som dette er både komfortable å sitte i og et syn i seg selv - og de passer i renlinjete interiører.

LETT Å LIKE: Klassiske designmøbler som dette er både komfortable å sitte i og et syn i seg selv - og de passer i renlinjete interiører. Foto: Fotograf T. Xavier Floyd

EDLE GRUPPER: Sittegrupper som dette er som små oaser i det hvite  stueinteriøret.

EDLE GRUPPER: Sittegrupper som dette er som små oaser i det hvite stueinteriøret. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

ET STED FOR TRIVSEL: Stuen har en klassisk klebersteinspeis med tilstøtende sittebenk.

ET STED FOR TRIVSEL: Stuen har en klassisk klebersteinspeis med tilstøtende sittebenk. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

Nye rom, også i annen etasje

Andre etasje inneholder etter omganiserigen av huset både et lyst og luftig oppholdsrom med tilstøtende, kombinert bibliotek og arbeidsrom.

Wow, en spesialdesignet bokhylle

Her prydes den ni meter lange sideveggen av en helt spesiell bokhylle. Den har interiørarkitektene selv tegnet til nettopp dette huset - og til eieren som er filmregissør.

Et moderne mediamøbel

Den er blant annet bygget opp i flere "lag" for å romme både eierens omfattende filmsamling, musikkanlegg og bøker.

Bad på toppen

I tillegg til badet i første etasje ble det bygget et rommelig bad også i tredje nivå. Sammen med tre store soverrom fyller det hele øverste nivå i huset.

Innbydende inngangsparti

Inngangen til huset gjennomgikk også en fullstendig fornyelse. Og som resten av boligen preges av Veni Vidis balanserte blanding av nytt og gammelt.

TILPASSET PÅ MILLIMETEREN: Den lange bibliotek bokhyllen som rommer både filmer, musikk og bøker ble spesialtegnet til rommet av Veni Vidi.

TILPASSET PÅ MILLIMETEREN: Den lange bibliotek bokhyllen som rommer både filmer, musikk og bøker ble spesialtegnet til rommet av Veni Vidi. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

RAMMER I ROMMET: Åpningen mot rommet innenfor er møblert og velblansert som et maleri.

RAMMER I ROMMET: Åpningen mot rommet innenfor er møblert og velblansert som et maleri. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

STILREN: Trappen er rehablitert, uten at den mister sin opprinnelige karakter.

STILREN: Trappen er rehablitert, uten at den mister sin opprinnelige karakter. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

En spenstig miks

- For å gi huset et passende tilsnitt av vår tid og moderne arktektur brukte vi blant annet rene flater, buede former, mosaikkfliser samt moderne møbler opp mot antikviteter, forteller interiørarkitektene Nicole Emblem og Cathrine Heyerdahl til klikk.no

Bevarte originalen

TILPASSET TIDEN: Fliser i en svak grønnfarge som minner om funkstidens ofte sarte pallett pryder baderommet.

TILPASSET TIDEN: Fliser i en svak grønnfarge som minner om funkstidens ofte sarte pallett pryder baderommet. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

YDMYK FORM: Detaljene er nye, men formuttrykket er klassisk.

YDMYK FORM: Detaljene er nye, men formuttrykket er klassisk. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

SOBERT: Minimalistiske innredningselementer som døren matsjer det nyinnredete baderommet.

SOBERT: Minimalistiske innredningselementer som døren matsjer det nyinnredete baderommet. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

GJENNOMFØRT: Dette bildet forteller hvor stor omhu der er lagt i detaljene på badet.

GJENNOMFØRT: Dette bildet forteller hvor stor omhu der er lagt i detaljene på badet. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

- Det viktige, både for oss familien var å bevare husets originale funkispreg.

Se mer

Se hvordan interiørarkitekten forandret boligen med furuinteriøret

Ny, perfekt plen på to uker

Ekspertenes beste hagetips

Vil du inspireres? Se bildene

SIKKER STIL I GAMMEL HUS: Allerede i den rehabiliterte gangen møter vi litt av den beherskete miksen av nytt og gammelt.

SIKKER STIL I GAMMEL HUS: Allerede i den rehabiliterte gangen møter vi litt av den beherskete miksen av nytt og gammelt. Foto: FOTO: T. Xavier Floyd

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag