Innredning i kjeller

Full forandring av kjellerstua

Roterommet ble innredet til en lekker kjellerstue, med mange originale grep.

RESERVESPISESTUE: Familien har kjøkken i andre etasje, men har nå også fått spisemøbler i kjellerstua. Bord fra Hus og Hage, skinntrukne stoler fra Christiania Glasmagasin.

RESERVESPISESTUE: Familien har kjøkken i andre etasje, men har nå også fått spisemøbler i kjellerstua. Bord fra Hus og Hage, skinntrukne stoler fra Christiania Glasmagasin. Foto: Foto. Espen Grønli

Publisert Oppdatert
FØR: Underetasjen var pusset opp, men fungerte likevel som bod før interiørarkitekten hjalp familien med en ny løsning.

FØR: Underetasjen var pusset opp, men fungerte likevel som bod før interiørarkitekten hjalp familien med en ny løsning. Foto: Foto: Privat

ETTER: Ettersom arbeidsplassen er plassert ved siden av spisemøblementet var det om å gjøre å dempe kontorpreget. Derfor er all kontorrekvisita skjult bak lukkede fronter og i moduler som er benyttet i etasjen for øvrig.

ETTER: Ettersom arbeidsplassen er plassert ved siden av spisemøblementet var det om å gjøre å dempe kontorpreget. Derfor er all kontorrekvisita skjult bak lukkede fronter og i moduler som er benyttet i etasjen for øvrig. Foto: Foto: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Linda Lien er utdannet ved kunsthøyskolen i Bergen, driver egen praksis og jobber både med offentlige og private miljøer.

Interiørarkitekt MNIL Linda Lien er utdannet ved kunsthøyskolen i Bergen, driver egen praksis og jobber både med offentlige og private miljøer. Foto: Foto: Espen Grønli

Interiørarkitektens tips

  • Billigmoduler. Rimelige skapskrog gir store muligheter. Ved å ramme inn skapene med heltre kan man lage raffinerte oppbevaringsløsninger på lavt budsjett.
  • Luft rundt møblene. Er rommet du skal innrede stort, kan møblene med fordel trekkes ut på gulvet for å unngå store dødarealer. Da lager man også passasje bak møblene der det kan være fint for barn å vandre.
  • Skap sammenheng. Når ett rom innredes i flere soner er det fare for at totalinntrykket blir rotete. Da kan man skape sammenheng og ro ved å benytte et enhetlig material- eller fargevalg.

Bonytts interiørarkitekt Linda Lien hjalp familien Finstad i Oslo å ta hele huset i bruk.

Huset var stort nok til at tobarnsfamilien ikke trengte å utnytte underetasjen. Likevel føltes det bortkastet å la hele 55 kvm stå brakk.

Flere funksjoner

Familien hadde allerede pusset opp rommet. Likevel fungerte etasjen mer som bod enn som oppholdsrom.

Les også: Verdens beste designbutikker

Nå håpet de å få plass til både kontor- og lekseplass, spisestue og sofagruppe. I tillegg skulle barna få plass til å tumle omkring.

- Når ett rom skal fylles av mange funksjoner er utfordringen å få sonene til henge sammen på en pen og fornuftig måte, sier Lien.

Kjøkkenmoduler som møbler

Enhetlig materialbruk ble det viktigste grepet for å skape sammenheng. Derfor benyttet interiørarkitekten de samme skapmodulene i samtlige soner.

Både kontorinnredningen, den vegghengte skjenken ved spisegruppen og tv-møblet er varianter av moduler fra Ikeas kjøkkenavdeling, kledd i heltre eik.

- Løsningen er både rimelig og fleksibel, mener Lien. - Man kan enkelt tilføre et eksklusivt preg ved å velge en fin benkeplate som innramming.

Møblering

Det var praktisk å plassere kontoret under trappen mens sofagruppen hørte naturlig hjemme ved peisen og utgangen til terrassen. Selve møbleringen av sittegruppen var ikke like opplagt.

Les også: De verste julebordstabbene

- Det vanligste er nok å sette sofaen inntil veggen og la den danne utgangspunkt for plassering av bord og stoler. I et såpass stort rom ville en slik møblering skapt et tomrom ved vindusveggen mot uteplassen, påpeker Lien.

Derfor ble møblene trukket vekk fra veggen og plassert midt på gulvet. Det virket også mer balansert ettersom himlingen er noe høyere midt i rommet; beboerne hadde allerede senket deler av taket for å bygge inn downlights.

Kompromiss

Ettersom peisen og tv-skjermen befinner seg rett overfor hverandre, måtte møblene plasseres på en måte som gjorde at man slapp å lempe på dem når man hver gang man skulle skifte fokus fra flammer til flimmer.

Som et kompromiss er derfor sofaen plassert i rommets lengderetning, delvis vendt mot både skjerm og peis.

På den andre siden av salongbordet er det plassert to lenestoler som lett kan vendes på når man skal ha en hyggestund inntil peisen.

Les også:

Slik tapetserer du

Billig juleshopping

Kule knagger på veggen

FØR: Husets underetasje var et oppbevaringslager for møbler.

FØR: Husets underetasje var et oppbevaringslager for møbler. Foto: Foto: Privat

ETTER: Sofagruppen er sentrert midt på gulvet i kjellerstuens hovedrom.

ETTER: Sofagruppen er sentrert midt på gulvet i kjellerstuens hovedrom. Foto: Foto: Espen Grønli

Dette kostet forandringen

Gardiner m/stang, møbeltrekk og puter, kr 19 300

Gulvteppe, kr 4000

Spisestoler, kr 3400

Spisebord, kr 4000

Ikea-skap, kr 6500

Eikeplater, kr 10 200

Lenestoler, kr 3000

Omtrekking av stoler, kr 12 000

Solskjerming, kr 1000

Totalt: kr 63 400

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning