Hytte på fjellet

De to familiene delte Hemsedal-hytta på midten

To familier har hver sin ende av den 32 meter lange ski- og fjellhytta.

ARKITEKTENS GLASSKLARE DESIGN: Legg merke til hvordan glassfasaden går fra vegg til vegg og åpner Hemsedal-hytta totalt mot utsikten. Oslo-arkitekt Tim Resen har tegnet flere hytter i dette området av dalen, og det er dermed et utstillingsvindu for norsk samtids hyttearkitektur i høyfjellet.

ARKITEKTENS GLASSKLARE DESIGN: Legg merke til hvordan glassfasaden går fra vegg til vegg og åpner Hemsedal-hytta totalt mot utsikten. Oslo-arkitekt Tim Resen har tegnet flere hytter i dette området av dalen, og det er dermed et utstillingsvindu for norsk samtids hyttearkitektur i høyfjellet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Publisert Oppdatert

Utgangspunktet for dette oppsiktsvekkende hytte- og arkitekturprosjektet er at byggherrene kjente til arkitekt Tim Resen i Puls arkitekter fra før, og de stolte på hans erfaring og fagkompetanse. Helt fra den første, lille skisse han laget til at den langsmale tre- og steinbygningen sto innflyttingsklar med nøkkelen i døra.

Du er inne, men opplever det som du er ute på vidda

- Og dette har vi ikke angret på i ettertid, kommenterer Liv og Bjørn Aagaard til bonytt.no. Å se hytta utenfra er en ting, men å beskrive den luftige opplevelsen vi får inne i den er nesten umulig, sier han til bonytt.no

Resen har tidligere også gjort seg bemerket. Se blant annet denne dobbeltboligen i Holmenkollen og superleiligheten på toppen av boligblokken.

Snaufjellfølelse oppe i dalsiden

Det avgjørende, arkitektoniske grep er at hyttebygningen fikk mange og varierte vindusflater samt glass fra gulv til tak i begge ender. Dette medfører at til tross for at hytta ligger i en slak skråning i selve dalføret, oppleves det som man befinner seg på snaufjellet når man er inne i hytta, utdyper denne ene av de fire fornøyde hytteierne.

HYTTA TOPPER FJELLANDSKAPET: Arkitekt Tim Resen har orientert den 32 meter lange hytta rett mot toppene i Hemsedal.

HYTTA TOPPER FJELLANDSKAPET: Arkitekt Tim Resen har orientert den 32 meter lange hytta rett mot toppene i Hemsedal. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

DISKRE MATERIALER: Fra siden ser man hvordan hovedmaterialene  i hytta; stein, tre og glass spiller sammen. Med diskre farger forstyrrer ikke bygningen landskapet unødig.

DISKRE MATERIALER: Fra siden ser man hvordan hovedmaterialene i hytta; stein, tre og glass spiller sammen. Med diskre farger forstyrrer ikke bygningen landskapet unødig. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

HELSTØPT ARKITEKTUR: Utenfra ser man tydelig hvordan peisblokken er plassert midt i den høye glassfasaden.

HELSTØPT ARKITEKTUR: Utenfra ser man tydelig hvordan peisblokken er plassert midt i den høye glassfasaden. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

ARKITEKTUR I HØYDEN: Hytta rager opp i luften, men takket være naturmaterialene og fargene passer den inn i landskapet.

ARKITEKTUR I HØYDEN: Hytta rager opp i luften, men takket være naturmaterialene og fargene passer den inn i landskapet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Tenner på bålopplevelser

Beboerne så ellers for seg tidlig i prosessen et hyttedesign som ga dem en opplevelse av å sitte rundt et bål, inne i huset. Dette ønsket oppfylte Resen ved å plassere peisblokken som det dominerende fokuspunkt i den høye glassfasaden, helt i endene av huset.

Takhøyden og alt glasset skaper eventyrlige stemninger i huset

ET RENT, ÅPENT ROM: Med uvanlig store glassflater blir interiøret  ekstra lyst og renlinjet. Kjøkkenavdelingen ligger inn til høyre.

ET RENT, ÅPENT ROM: Med uvanlig store glassflater blir interiøret ekstra lyst og renlinjet. Kjøkkenavdelingen ligger inn til høyre. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

EN HYTTE MED KOMPLETT LYSPLAN: Fugleperspektiv fra hemsen.
 - Vi laget det avanserte lyssystemet for å fremheve arkitektens visjoner, sier Fredrik Eng i Consept Design.

EN HYTTE MED KOMPLETT LYSPLAN: Fugleperspektiv fra hemsen. - Vi laget det avanserte lyssystemet for å fremheve arkitektens visjoner, sier Fredrik Eng i Consept Design. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Samspillet mellom den rause takhøyden og det rene og enkle interiøret med alle vindusflatene gir ellers eierne en opplevelse av nærkontakt med den barske naturen som kranser hytta.

ET STILIG HUS: Tim Resen tilførte hyttekontruksjonen en rekke, smekre  tekniske finesser.

ET STILIG HUS: Tim Resen tilførte hyttekontruksjonen en rekke, smekre tekniske finesser. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Dette oppleves særlig sterkt i klare vinterkvelder når natttelyset kommer og stjernene begynner å glitre over Hemdalsfjellene.

En hytte med helsebringende fjellutsikt

For en tid siden satte en gjest seg på en av spisestuestolene like ved glassveggen i stuen til familien Aagaard. Etter at han hadde sittet der i flere timer i total ro utbrøt han plutselig:

"Etter er stund foran denne enorme utsikten rett foran meg kjenner jeg hvordan blodtrykket bare synker og synker", forteller Bjørn Aagaard til bonytt.no

Eierne ser puddersnøen falle fra sengekanten

Langhytta er også skreddersydd av arkitekten å til matsje eierparenes interesser for alpinsport.

- Vi er en gjeng skientusiaster og vi tenkte det ville være optimalt om vi kunne sjekke ut puddersnøforholdene direkte fra sengen i soverommet.

- Og det fikk vi. Måten rom og vinduer er plassert gir oss mulighet til å se både løypene og fjelltoppene omkring oss, forklarer eieren.

Arkitekturen skapte en dominoeffekt i interiøret

Tim Resens renskrapte arkitekt byggestil påvirket også i høy grad familiens innredning av skihytta. De satset på klassiske designmøbler samt et hypermoderne lyssystem. Dette bidrar til å gi stedet et både helhetlig og tidløst interiøruttrykk i alle rom og etasjer.

Selvgjort er velgjort

En del av innredningsarbeidene gjorde beboerne selv, blant annet ved bruk av Ikea-moduler. Sengene har byggherren selv tegnet og snekret. Det samme med kjøkkenøya. Den er laget av et halvt Pax garderobeskap fra Ikea. Omrammingen er i eik og frontene på skuffene er også i vårt eget design, forteller beboerne.

KUL SONE: Kjøkkenet er et nisjeaktig rom med eget vindu til landskapet. Kjøkkenøya har eierne selv designet og snekret av Ikea-moduler.

KUL SONE: Kjøkkenet er et nisjeaktig rom med eget vindu til landskapet. Kjøkkenøya har eierne selv designet og snekret av Ikea-moduler. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

EN GJENNOMFØRT INNREDNING: Dette oversiktsbildet viser hvordan arealene i hovedrommet er disponert.

EN GJENNOMFØRT INNREDNING: Dette oversiktsbildet viser hvordan arealene i hovedrommet er disponert. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

TOTAL STIL: Også underetasjen er gjennomført i en ren og moderne stil. Både ståltrappen og de lange stålstagene i taket i første etasje er laget av et lokalt verksted.

TOTAL STIL: Også underetasjen er gjennomført i en ren og moderne stil. Både ståltrappen og de lange stålstagene i taket i første etasje er laget av et lokalt verksted. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Peiskammeret må passe pipa for å få god trekk

Peisen er også spesiell. Den kombinerer ovn og åpen grue i samme peisblokk, opplyser eieren og forteller at det var viktig å dimensjonere brennkammeret slik at det ikke ble for stort for pipa. Det kunne medført dårlig trekk i pipa, mener hytteieren.

Skånsom arkitektur er best

Ellers er både byggherrer og arkitekt svært fornøyde med at de ved å grave ned deler av hyttekroppen i bakken klarte å unngå høye, skjemmende steinfyllinger omkring bygningen i den slake skråningen.

Dobbelthytta åpner både for ro og et sosialt liv

ET TIDLØST DESIGNMILØ I HØYFJELLET:  Klassiske designmøbler, blant annet Egget av Arne Jacobsen passer perfekt i et så renlinjet interiør.

ET TIDLØST DESIGNMILØ I HØYFJELLET: Klassiske designmøbler, blant annet Egget av Arne Jacobsen passer perfekt i et så renlinjet interiør. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Begge familier trives utmerket med dobbelthytteløsningen. Den gir hver husstand hver sin, separate del av anlegget. Og langhuset er også laget slik at det er god plass til at den enkelte kan trekke seg tilbake til et stille sted.

- Boligen har et tydelig romhierarki. Det vil si at huset er oppdelt i sosiale, åpne oppholdssoner og i mer private romsoner, som de med bad og hjemmekontor, sier Oslo-arkitekt Tim Resen.

- Boligen har et tydelig romhierarki. Det vil si at huset er oppdelt i sosiale, åpne oppholdssoner og i mer private romsoner, som de med bad og hjemmekontor, sier Oslo-arkitekt Tim Resen. Foto: FOTO: Espen Grønli

I praksis fungerer denne fjellhytta som ligger tre timer i bil fra Oslo som et samlingssted for en storfamilie med venner.

Dette er lønnsom arkitektur

- I tillegg til alt annet slo dette to-familie-konseptet heldig ut økonomisk, ikke minst sett i lys av dagens tomtepriser konkluderer Bjørn Aagaard.

Se mer:

Verkstedet ble et av Oslos kuleste boliger

De beste barneinteriørbutikkene

Stem på Norges drømmebolig

Grunnplan

Grunnplan Foto: Tegning: Tim Resen

Grunnplan

Grunnplan Foto: Tegning: Tim Resen

Ansatte jobber i vinduskarmene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning