Flyttet inn i puben The Conquerer i Shoreditch

Flyttet inn i den nedlagte London-puben

Det legges ned fire puber om dagen i Storbritannia. De tradisjonsrike bygningene jevnes ofte med jorden, men noen får i stedet nytt liv.

TOTALFORVANDLING: The Conqueror var lenge en samlingsplass for øltørste londonere. Julien Gressier flyttet inn, og gjorde om den gamle puben til både leilighet og motekontor.
TOTALFORVANDLING: The Conqueror var lenge en samlingsplass for øltørste londonere. Julien Gressier flyttet inn, og gjorde om den gamle puben til både leilighet og motekontor. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
Sist oppdatert

- Det luktet ikke spesielt godt, forteller Julien Gressier om sitt første møte med puben The Conquerer i Shoreditch, sentralt i London.

Han hadde lenge lett etter et lønnsomt investerings- og hobbyprosjekt, som også kunne fungere som kontor og leilighet. Selv om det lå fyll og gammel svette i de nedtaggede veggene, skjønte han fort at han var på rett sted.

- Jeg har alltid vært glad i gamle bygninger, og likte at dette stedet hadde en historie, sier han.

Ville beholde detaljene

Da Julien, som er utdannet arkitekt, begynte å tegne skisser på hvordan huset skulle se ut, bestemte han seg for å beholde deler av pubens opprinnelige form. Noen av rommene fungerte fint som de var, og behøvde ikke gjøres om.

Dermed kunne Julien ta vare på mange av pubens detaljer.

- Ser du det glasset der?, spør han, og peker på gulvet langs den ene langveggen. - Ser du at det er en dør bak? Det var der de pleide å lesse inn ølet fra gaten.

På andre siden av rommet finnes det rester etter barområdet. Selve baren måtte vekk for å få nok plass, men Julien beholdt den karakteristiske barluken som pleide å føre ned til kjelleren. I dag er den dekket med glass, slik at man kan se ned på det som nå er kontor.

- Jeg liker å ta vare på sånne litt umerkelige, men samtidig viktige spor, forklarer han.

DETALJORIENTERT: Julien har dilla på detaljer, og passet på at han fikk bevart de viktigste sporene fra pubens fortid da han pusset opp The Conqueror. Hvis du ser godt etter, kan du se en dør bak glasset på midten av veggen. Her lasset de inn ølet, og bærte det ned i kjelleren. Glasspartiet midt i bildet er den gamle kjellernedgangen.
DETALJORIENTERT: Julien har dilla på detaljer, og passet på at han fikk bevart de viktigste sporene fra pubens fortid da han pusset opp The Conqueror. Hvis du ser godt etter, kan du se en dør bak glasset på midten av veggen. Her lasset de inn ølet, og bærte det ned i kjelleren. Glasspartiet midt i bildet er den gamle kjellernedgangen. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
BAROMRÅDET: Det tidligere barområdet fungerer nå som showroom for klesmerket Blank. Hvis du ser nøye etter, kan du skimte et glassparti bak bordet. Her kunne bartendere gå ned i kjelleren for å hente det de trengte.
BAROMRÅDET: Det tidligere barområdet fungerer nå som showroom for klesmerket Blank. Hvis du ser nøye etter, kan du skimte et glassparti bak bordet. Her kunne bartendere gå ned i kjelleren for å hente det de trengte. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Fra gjestetoalett til kjøkken

ARKITEKT PÅ DELTID: Julien Gressier er utdannet arkitekt, men driver nå klesmerket Blank med kona Diana Irani Gressier.
ARKITEKT PÅ DELTID: Julien Gressier er utdannet arkitekt, men driver nå klesmerket Blank med kona Diana Irani Gressier. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Julien og kona driver det engelsk-indiske klesmerket Blank, og veksler mellom å bo i London og New Delhi. De valgte derfor å bruke fremre del av puben til kontorvirksomhet og showroom, mens bakre del fungerer som leilighet.

- Vi tok til takke med restene, ler han og sikter til det som en gang var gjestetoaletter, bakgård og pubkjøkken.

Det var en stor jobb å pusse opp denne delen, mye fordi halvparten av arealet var uten tak og vegger. Julien tegnet opp nye rom, la til hems og bestemte seg for å gjøre om det gamle kjøkkenet til bad, og omvendt.

I tillegg til førsteetasjen, bygde de også om loftet til utleieleilighet, samt pusset opp hele andreetasjen som i dag også leies ut. Sistnevnte pleide å tilhøre den tidligere pubeieren. - Det var vanlig at pubeiere bodde over puben sin, forteller Julien.

Etter at de hadde kjøpt puben, måtte de vente i flere måneder for å få svar på om planløsningen deres ble godkjent. Det var en nervepirrende periode, siden de måtte manøvrere to lån på en gang. - Jeg tror det tok oss rundt to år fra vi signerte avtalen til vi kunne flytte inn.

- Hva gjør dere her?

RENOVERT GJESTETOALETT: Dette pleide å være en bakgård med gjestetoaletter. Julien bygde kjøkkenbenk istedet.
RENOVERT GJESTETOALETT: Dette pleide å være en bakgård med gjestetoaletter. Julien bygde kjøkkenbenk istedet. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
VINDU FRA KJØKKENET: Det er lett å se for seg pubkokka vinke ut fra kjøkkenet og inn i bakgården når du ser dette vinduet. I dag er det gamle kjøkkenet blitt til bad.
VINDU FRA KJØKKENET: Det er lett å se for seg pubkokka vinke ut fra kjøkkenet og inn i bakgården når du ser dette vinduet. I dag er det gamle kjøkkenet blitt til bad. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
STUE: Dette rommet var tidligere peisstue for ansatte. Der muren slutter var det dør ut til bakgårdens gjestetoaletter, som nå er blitt til kjøkken.
STUE: Dette rommet var tidligere peisstue for ansatte. Der muren slutter var det dør ut til bakgårdens gjestetoaletter, som nå er blitt til kjøkken. Foto: Fay Elizabeth Harpham

Etter innflytningen fikk de mange henvendelser på døra.

GAMMEL MUR: Julien ville gjerne ta vare på deler av den gamle muren til The Conqueror, og har rammet den inn diverse steder i leiligheten, som her på hemsen.
GAMMEL MUR: Julien ville gjerne ta vare på deler av den gamle muren til The Conqueror, og har rammet den inn diverse steder i leiligheten, som her på hemsen. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

The Conquerer serverte øltørste øst-londonere i over 120 år, og ble en viktig kulturell institusjon i Shoreditch på nittitallet. Da puben ble stengt i 2001, grunnet ulovlig skjenking etter klokken elleve, var det mange som mistet sin lokale møteplass.

- Jeg husker spesielt én gutt, forteller Julien. Han var nesten på gråten og spurte meg `Hva gjør dere her? Jeg vokste opp her inne, faren min kom hit hele tiden, helt siden jeg var bitteliten!`

Julien syntes det var trist, men følte seg ikke skyldig. Han er først og fremst glad for at han greide å få kjøpt puben fra den tidligere husspekulanten, som hadde tenkt til å rive ned alt sammen.

- Vi ville jo beholde mye av det opprinnelige pubutseendet, og dessuten la vi frem en plan som inkluderte både leilighet og kommersiell virksomhet. Det liker kommunen bedre, fordi det gir noe tilbake til samfunnet, sier han.

Han forteller også at puben var bebodd av husokkupanter et par år etter at den ble lagt ned, og at mange ble forvirret da Julien tok over. - Det kom ofte folk og spurte etter dop, eller om vi skulle ha fest. De skjønte heldigvis tegninga etter noen måneder.

Heller leilighet enn ingenting

At det var en en gammel, nedlagt pub Julien fant på boligmarkedet, overrasker ikke ekspertene. BBC annonserte tidligere i år at britiske puber er i krise, og at tusener har måttet stenge dørene de siste fire årene. Det har resultert i riving, men også nye boligprosjekter.

PUBEIER: Utenfor inngangsdøren står det `S. Tothill` og `M. Wooderson` risset inn i gull. Julien tror dette er navnene til to av de tidligere pubeierne.
PUBEIER: Utenfor inngangsdøren står det `S. Tothill` og `M. Wooderson` risset inn i gull. Julien tror dette er navnene til to av de tidligere pubeierne. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

- Det er mange grunner til at pubene forsvinner i Storbritannia, sier forfatter og historiker Paul Jennings. Han ga ut boka `The Local: A History of the English Pub` i 2007, og jobber daglig med å grave i og forstå engelsk pubkultur.

Jennings nevner at endringer i tungindustrien har vært en viktig faktor. Mennene i disse yrkene var tradisjonelt sett storkunder på lokalpuben. Arbeiderklassedistriktene har også forsvunnet flere steder, på grunn av et tøffere boligmarked, og folk generelt tar seg heller en øl i egen stue enn på puben.

- Det er rett og slett blitt billigere å drikke hjemme, forklarer han.

- Jeg synes det er trist at pubene forsvinner, sier Jennings, men understreker at det er mye bedre at noen gjør noe ut av dem, i stedet for at de blir borte for godt. Julien er enig. - Selv om ikke The Conquerer ble lagt ned på grunn av ytre omstendigheter, så veit jeg at mange puber sliter. Men hva skal man ellers gjøre med bygningene, når pubene ikke lenger kan drives?

Nye planer

Julien er i dag godt fornøyd med både leilighet og kontor, men ser ikke bort ifra at The Conqueror kan måtte gå gjennom flere endringer i fremtiden.

- Vi hadde et stramt budsjett da vi startet, så det var ikke alt vi kunne gjøre med en gang.

HISTORISK BYGNING: Slik har The Conqueror sett ut siden midten av 1800-tallet. Det er gjort svært få endringer på utsiden opp gjennom tidene, og Julien var opptatt av å fortsette i dette sporet.
HISTORISK BYGNING: Slik har The Conqueror sett ut siden midten av 1800-tallet. Det er gjort svært få endringer på utsiden opp gjennom tidene, og Julien var opptatt av å fortsette i dette sporet. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Han har lenge drømt om å utvide leiligheten nede, og gjøre kontoret litt mindre. Det var egentlig planen fra starten av, og står i de opprinnelige plantegningene, men ble for mye jobb da de begynte. Han kunne også tenke seg å bytte ut trappen ned til kontoret i kjelleren, og åpne opp mer mellom de to etasjene, slik at lyset kan slippe bedre inn.

- Det er alltid noe mer man kan gjøre, sier han, men understreker at det ikke blir noe riving så lenge han kan bestemme. - Det er alle sporene i London som gjør byen så spennende. De må tas vare på, avslutter han.

Se også:

Her er Norges råeste bygg

500 år gammelt hus ble designleilighet

Denne restaureringen har vi ikke sett maken til

FORTID: Dette er en del av den gamle pubveggen, som Julien tok vare på. Nå ser det ut som et kunstverk.
FORTID: Dette er en del av den gamle pubveggen, som Julien tok vare på. Nå ser det ut som et kunstverk. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
AUTENTISK TRAPP: Trappen mellom etasjene er ikke gjort noe med, foruten noe vedlikehold. I dag hadde ikke Julien fått gjennom å bygge en så smal trapp, men siden den har affeksjonsverdi fikk han lov til å beholde den.
AUTENTISK TRAPP: Trappen mellom etasjene er ikke gjort noe med, foruten noe vedlikehold. I dag hadde ikke Julien fått gjennom å bygge en så smal trapp, men siden den har affeksjonsverdi fikk han lov til å beholde den. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Se den fargerike leiligheten før og etter

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også